Δίκοκκο σιτάρι (Ζέα): Γιατί το επιλέγουν οι διατροφολόγοι

Το δίκοκκο σιτάρι, περισσότερο γνωστό ως Ζέα, είναι το νέο superfood και οι διατροφολόγοι έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε αυτό το αρχαίο δημητριακό λόγω της μοναδικότητάς του και των ιδιαίτερων ιδιοτήτων που έχει σε σύγκριση με τα άλλα δημητριακά.

Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα ολοένα και περισσότερο αναζητάει στην ίδια τη φύση τρόφιμα τα οποία εμπεριέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την υγεία. Η επιστημονική αυτή αναζήτηση έφερε τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο ένα ξεχωριστό δημητριακό που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Αυτό είναι το δίκοκκο σιτάρι γνωστό και ως Ζέα.

Το δίκοκκο σιτάρι είναι ένα δημητριακό που τα τελευταία χρόνια αποτελεί αντικείμενο έντονου διατροφικού ενδιαφέροντος. Δείγματα του έχουν βρεθεί σε έναν από τους παλαιότερους οικισμούς του Ελλαδικού χώρου στη Μικρά Ασία καθώς και σε άλλους ελληνικούς προϊστορικούς οικισμούς. Επιστημονικά ονομάζεται Triticum turgidum ssp. dicoccum ανήκει στο γένος Dicoccoidea.

Αποτελείται από 2 σπόρους οι οποίοι καλύπτονται από ένα σκληρό περίβλημα που δεν απομακρύνεται κατά το θερισμό και έτσι ο καρπός του παραμένει “ντυμένος” και προστατευμένος διατηρώντας τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα κυριότερα διατροφικά συστατικά που το κάνουν να ξεχωρίζει :

Ένα από τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι το ότι είναι πλούσιο σε εδώδιμες ίνες (φυτικές ίνες). Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Παράλληλα, αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, διευκολύνοντας έτσι τον έλεγχο πρόσληψης τροφής, ενώ έχουν συσχετιστεί και με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου μας.

Ακόμη, περιέχει πρωτεΐνες, απαραίτητες για την ανάπτυξη του μυϊκού μας συστήματος και όχι μόνο, καθώς επίσης και βιταμίνες συμπλέγματος Β με κυριότερη τη θειαμίνη. Η θειαμίνη είναι μια πολύ σημαντική βιταμίνη του συμπλέγματος Β, γνωστή και ως βιταμίνη Β1. Είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας, στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού μας συστήματος, καθώς και στην καλή υγεία της καρδιάς.

Επίσης, το δίκοκκο σιτάρι είναι μια καλή πηγή φωσφόρου, ο οποίος αποτελεί ίσως το δεύτερο πιο σημαντικό ανόργανο συστατικό στο ανθρώπινο σώμα, μετά το ασβέστιο και είναι γνωστός για τη σχέση του με την καλή όραση, ενώ αποτελεί και δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών μας.

Τέλος στο δίκοκκο σιτάρι θα βρούμε χαλκό και μαγνήσιο, που συμμετέχουν σε ποικίλες διαδικασίες στο ανθρώπινο σώμα. Ο χαλκός συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μεταφορά του σιδήρου στα διάφορα σημεία του σώματός μας, ενώ το μαγνήσιο μας βοηθάει να έχουμε ενέργεια και συμβάλλει στη μείωση της της κόπωσης.

Ένα βασικό ερώτημα είναι πώς θα εντάξουμε το δίκοκκο σιτάρι στην καθημερινή μας διατροφή. Ένα από τα πιο διαδεδομένα προϊόντα που το περιέχουν είναι το ψωμί σε φέτες με δίκοκκο σιτάρι. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δυο φέτες ψωμί με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι την ημέρα μπορούν να καλύψουν σχεδόν το 20 % των ημερησίων αναγκών μας σε θειαμίνη και φώσφορο. Επιλέξτε λοιπόν ψωμί σε φέτες με δίκοκκο σιτάρι, πολύσπορο ή ολικής άλεσης και απολαύστε το, είτε στο πρωινό σας με ταχίνι ή μέλι, είτε συνοδεύοντας το φαγητό σας, είτε δημιουργώντας toast και sandwich.Το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας επιβραβεύσει.

Χάρης Γεωργακάκης Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής
Ο κ. Χάρης Γεωργακάκης

Χάρης Γεωργακάκης,

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,
Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Έλενα Χουλιάρα (AstraZeneca): Δίνουμε δωρεάν 1 στα 4 φάρμακα – 7 στα 10 σκευάσματα με τεχνητή νοημοσύνη

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία – Ελληνική έρευνα: Η οικονομική επιβάρυνση και τα προβλήματα με τις θεραπείες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.