Την πρώτη ασθενή που της συνταγογραφήθηκε σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης, συνάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Συνάντηση με την πρώτη ασθενή που της συνταγογραφήθηκε σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης, για ιατρικούς λόγους στη χώρα μας, είχε ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Είμαι πραγματικά ευτυχής διότι ξεπερνώντας ο ίδιος τον εαυτό μου και τις αρχικές μου επιφυλάξεις από στερεότυπα του παρελθόντος, μπόρεσα τόσο ως Υπουργός Ανάπτυξης στην αρχή, αλλά και ως Υπουργός Υγείας στη συνέχεια, να φτάσουμε στο σημερινό σημείο: Οι Έλληνες ασθενείς επιτέλους να έχουν πρόσβαση σε τελικό προϊόν φαρμακευτικής κάνναβης. Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο, να μπορούν να επιστρέφουν στη καθημερινότητα τους με αξιοπρέπεια. Αυτό μου δίνει χαρά και ευχαριστώ την κυρία Παγκά που ήρθε να με δει από κοντά και να μοιραστεί μαζί μου αυτή τη χαρά της».

Άννα Παγκά: Η κάνναβη μου έδωσε πίσω τη ζωή μου

Από τη πλευρά της, η κ. Άννα Παγκά δήλωσε: «Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί η κάνναβη μου έδωσε πίσω τη ζωή μου και ο Υπουργός μου έδωσε την ελευθερία μου να ζω με ελπίδα. Ευχαριστώ πάρα πολύ για όλους μας, είναι πολλές χιλιάδες οι ασθενείς που περίμεναν αυτή τη στιγμή».

Σημειώνεται πως, η κα  Άννα Παγκά, υποφέρει από ψωριασική αρθρίτιδα και ταλαιπωρείται εδώ και χρόνια από πόνους, ήταν ίσως η πρώτη Ελλήνίδα που είδε στο κινητό της το μήνυμα της άυλης συνταγογράφησης προκειμένου να μπορεί να λάβει φαρμακευτική κάνναβη.

«Έβαλα τα κλάματα, κρατούσα το κινητό μου χωρίς να μπορώ να δω τίποτα από τη συγκίνηση», λέει.

«Είχα αφόρητους πόνους στα κόκαλα σε σημείο να μην μπορώ να κοιμηθώ», περιγράφει. Μετά το αρχικό σοκ της διάγνωσης το 2017, μπαίνει σε θεραπεία. Ανάμεσα στα άλλα φάρμακα, της χορηγείται ο πρώτος βιολογικός παράγοντας, αλλά οι παρενέργειες που είχε, αναγκάζουν τον γιατρό της να διακόψει τη θεραπεία. Αποφασίζει να της χορηγήσει άλλον βιολογικό παράγοντα, όμως και σε αυτήν την περίπτωση, οι παρενέργειες, ανάμεσα τους και η σοβαρή υποψία για καρκινογένεση στο στήθος, βγάζουν εκτός γραμμής και τη δεύτερη θεραπεία.

«Όταν ο γιατρός μου, μου άλλαζε το θεραπευτικό σχήμα, η ερώτηση μου ήταν “πότε θα σταματήσω να πονάω;”. Ήμουν οριακά στο να βάλω τέρμα στη ζωή μου γιατί δεν άντεχα άλλο, είχα εξαντληθεί. ‘Αρχισα να ψάχνω, να διαβάζω προσπαθώντας να βρω κάτι. Τυχαία στο διαδίκτυο βρήκα τον «άγγελο»μου – γιατί όλοι μας έχουμε αγγέλους πρόθυμους να μας βοηθήσουν, αρκεί να το ζητήσουμε. Γνώρισα την κα. Πόιτρας και το ΜΑΜΑΚΑ (μαμάδες για την κάνναβη) , το ίδρυσαν μαμάδες με παιδιά με αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, σπαστικότητα, επιληψία, που κι εκεί τα συμβατικά φάρμακα είχαν αποτύχει. Την εμπιστεύτηκα και ξεκίνησα λοιπόν με τα λάδια 13-10-18 τα οποία έπρεπε να τα προμηθευτώ από το εξωτερικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», αναφέρει ση κα Παγκά, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πλέον η Άννα, δεν χρειάζεται να ρισκάρει με μια μη νόμιμη διαδικασία την προμήθεια του φαρμάκου της από το εξωτερικό, καθώς η διάθεση των τελικών φαρμακευτικών προϊόντων κάνναβης για ιατρικούς λόγους είναι πραγματικότητα και στη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης 

Ξεκίνησε η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας – Η Άννα είναι η πρώτη ασθενής

Ά. Γεωργιάδης: Έτος προσλήψεων το 2024 για τον ΕΟΦ – Προτεραιότητα οι εγκρίσεις για φάρμακα και κλινικές μελέτες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.