Ξεκίνησε η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας – Η Άννα είναι η πρώτη ασθενής

Ξεκίνησε η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας, αλλά το κόστος της θεραπείας βαρύνει εξ ολοκλήρου τον ασθενή, καθώς τα προϊόντα ανήκουν στα φάρμακα που δεν αποζημιώνονται.

Σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης μπορούν να συνταγογραφούν οι αναισθησιολόγοι, οι νευρολόγοι, οι παθολόγοι και οι ρευματολόγοι, σύμφωνα με τον ΕΟΦ.

Οι γιατροί που συνταγογραφούν χαιρετίζουν το γεγονός, αλλά σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι, η κάνναβη ως φαρμακευτικό προϊόν δεν είναι πανάκεια και απαιτεί υπομονή από ασθενή και γιατρό, όσον αφορά τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Το φαρμακευτικό σκεύασμα, στοχεύοντας στην ανακούφιση και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με χρόνιες παθήσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

  • Πρόληψη και αντιμετώπιση σοβαρής ναυτίας ή εμέτου που προκαλούνται από συγκεκριμένες θεραπείες.
  • Αντιμετώπιση σπαστικότητας που σχετίζεται με ορισμένα νευρολογικά νοσήματα, όπως σκλήρυνση κατα πλάκας
  • Τον ανθεκτικό πόνο που δεν ανταποκρίνεται σε άλλες διαθέσιμες θεραπείες ή όταν οι διαθέσιμες θεραπείες δεν γίνονται καλά ανεκτές από τον ασθενή.
  • Ως διεγερτικό της όρεξης σε ασθενείς που λαμβάνουν φροντίδα για το τέλος της ζωής τους (παρηγορική/ανακουφιστική φροντίδα).

Συνταγογράφηση φαρμακευτικής κάνναβης

Το σύνολο του κόστους της θεραπείας επιβαρύνει τον ασθενή, καθότι τα τελικά φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης ανήκουν στα μη αποζημιούμενα φάρμακα. Κάθε ασθενής έχει τη δική του θεραπευτική δόση και η εύρεση της θα γίνει σε συνεργασία με το θεράποντα ιατρό.

Η έναρξη κυκλοφορίας του σκευάσματος εορτάστηκε με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παραδέχθηκε πως όταν θεσμοθετήθηκε η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης, το 2018, ήταν επιφυλακτικός.

«Κατάλαβα, όμως, πρώτον ότι μπορεί να βοηθήσει πολύ τους ασθενείς και δεύτερον ότι είναι μια σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι η προσέλκυση περισσότερων εταιρειών που παράγουν φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα. «Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει εξαγωγική χώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας.

Η Άννα Παγκά (φωτό) που υποφέρει από ψωριασική αρθρίτιδα και ταλαιπωρείται εδώ και χρόνια από πόνους, ήταν ίσως η πρώτη Ελλήνίδα που είδε στο κινητό της το μήνυμα της άυλης συνταγογράφησης προκειμένου να μπορεί να λάβει φαρμακευτική κάνναβη.

«Έβαλα τα κλάματα, κρατούσα το κινητό μου χωρίς να μπορώ να δω τίποτα από τη συγκίνηση», λέει.

«Είχα αφόρητους πόνους στα κόκαλα σε σημείο να μην μπορώ να κοιμηθώ», περιγράφει. Μετά το αρχικό σοκ της διάγνσωης το 2017, μπαίνει σε θεραπεία. Ανάμεσα στα άλλα φάρμακα, της χορηγείται ο πρώτος βιολογικός παράγοντας, αλλά οι παρενέργειες που είχε, αναγκάζουν τον γιατρό της να διακόψει τη θεραπεία. Αποφασίζει να της χορηγήσει άλλον βιολογικό παράγοντα, όμως και σε αυτήν την περίπτωση, οι παρενέργειες, ανάμεσα τους και η σοβαρή υποψία για καρκινογένεση στο στήθος, βγάζουν εκτός γραμμής και τη δεύτερη θεραπεία.

«Όταν ο γιατρός μου, μου άλλαζε το θεραπευτικό σχήμα, η ερώτηση μου ήταν “πότε θα σταματήσω να πονάω;”. Ήμουν οριακά στο να βάλω τέρμα στη ζωή μου γιατί δεν άντεχα άλλο, είχα εξαντληθεί. ‘Αρχισα να ψάχνω, να διαβάζω προσπαθώντας να βρω κάτι. Τυχαία στο διαδίκτυο βρήκα τον «άγγελο»μου – γιατί όλοι μας έχουμε αγγέλους πρόθυμους να μας βοηθήσουν, αρκεί να το ζητήσουμε. Γνώρισα την κα. Πόιτρας και το ΜΑΜΑΚΑ (μαμάδες για την κάνναβη) , το ίδρυσαν μαμάδες με παιδιά με αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, σπαστικότητα, επιληψία, που κι εκεί τα συμβατικά φάρμακα είχαν αποτύχει. Την εμπιστεύτηκα και ξεκίνησα λοιπόν με τα λάδια 13-10-18 τα οποία έπρεπε να τα προμηθευτώ από το εξωτερικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Πλέον η Άννα δεν χρειάζεται να ρισκάρει με μια μη νόμιμη διαδικασία την προμήθεια του φαρμάκου της από το εξωτερικό, καθώς η διάθεση των τελικών φαρμακευτικών προϊόντων κάνναβης για ιατρικούς λόγους είναι πραγματικότητα και στη χώρα μας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

4 χρόνια πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα – Σοκάρει ο αριθμός των θανάτων

Αντίστροφη μέτρηση για εμβολιασμούς COVID-19 στα φαρμακεία – Ίσως και σήμερα η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπή Εμβολιασμών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.