Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» που διοργάνωσε η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Γενικός Γραμματέας Ανωτάτης Εκπαίδευσης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κ. Λίλιαν-Βενετία Βιλδιρίδη, και ο πρώην Πρύτανης του ΕΚΠΑ και τέως υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επίτιμος καθηγητής κ. Χρήστος Κίττας, ο οποίος είχε καθοριστική συμβολή στη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ».
Στο πρώτο μέρος, με τίτλο «Η Συμβολή του Π.Γ.Ν. “ΑΤΤΙΚΟΝ” στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», προήδρευσαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καθηγητής κ. Νικόλαος Αρκαδόπουλος. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου, κ. Σπύρος Αποστολόπουλος, παρουσίασε τα πεπραγμένα του Π.Γ.Ν.«ΑΤΤΙΚΟΝ», ενώ ακολούθησαν οι ομιλίες του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Κυριάκου Σουλιώτη, με τίτλο «Το “ΑΤΤΙΚΟΝ” και οι υπηρεσίες υγείας του προς τη κοινότητα: ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα» και του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, με τίτλο «Ο ρόλος του “ΑΤΤΙΚΟΝ” στην πανδημία του COVID-19». Τη συνεδρία έκλεισε η παρουσίαση του εκπαιδευτικού, κλινικού και ερευνητικού έργου του «ΑΤΤΙΚΟΝ» από τον Πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Δημήτριο Μπούμπα.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, με τίτλο «Ο ρόλος του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», προήδρευσαν ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, και ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Εμμανουήλ Πικουλής. Το μέρος αυτό, ξεκίνησε με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα Ανωτάτης Εκπαίδευσης, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα, με τίτλο «Η άποψη του Υπουργείου Παιδείας». Το Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ και καθηγητής της Νομικής Σχολής κ. Σπύρος Βλαχόπουλος ακολούθησε με την ομιλία του με τίτλο «Το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στη νοσηλεία στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία». Ακολούθησε η ομιλία με τίτλο «Η άποψη των μεγάλων δωρητών» από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) κ. Γεώργιο Αγουρίδη.
Στη συνέχεια, ο Διοικητής της Β΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς, κ. Χρήστος Ροϊλός, έδωσε ομιλία με τίτλο «Η άποψη της ΥΠΕ», ενώ ακολούθησε η ομιλία της Αντιπροέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Αναστασίας Κοτανίδου, με τίτλο «Η άποψη του ΚΕΣΥ» και τέλος, η ομιλία της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κ. Λίλιαν-Βενετίας Βιλδιρίδη, με τίτλο: «Η άποψη του Υπουργείου Υγείας».
Στην προσφώνησή του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να σας καλωσορίζω στην αποψινή εκδήλωση για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», τη ναυαρχίδα των Νοσοκομείων του Πανεπιστημίου μας.
Το 2003 με απόφαση του αείμνηστου Υπουργού Υγείας Καθηγητή Κωνσταντίνου Στεφανή, κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη Γεωργίου Μπαμπινιώτη και του Προέδρου τότε της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητή Χ. Κίττα, ξεκινάει τη λειτουργία του ως Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Η απόφασή τους ήταν ιστορική για την μελλοντική πορεία της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθόσον με το Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», αποκτούσε πλέον ένα σύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα με Πανεπιστημιακές Κλινικές και Εργαστήρια σε όλα τα πεδία της ιατρικής επιστήμης.
Αυτά τα 20 χρόνια το «Αττικόν» έχει προσφέρει αδιάλειπτα υψηλού επιπέδου φροντίδα υγείας και ποιοτική εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, σε ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο του ΕΣΥ που ενσωματώνει το σύνολο σχεδόν των ιατρικών ειδικοτήτων, με άρτιες κτιριολογικές υποδομές και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Στο Νοσοκομείο σήμερα έχουν εγκατασταθεί και είναι πλήρως ανεπτυγμένες 23 Πανεπιστημιακές Κλινικές, 30 Ειδικές Νοσηλευτικές Μονάδες με συνολική δυναμικότητα 645 κλινών και 8 Πανεπιστημιακά Εργαστήρια.
Το ΠΓΝ «Αττικόν» μετά από 20 χρόνια προσφοράς έχει κατακτήσει επάξια την εμπιστοσύνη των πολιτών, καθώς πάνω από 300.000 ασθενείς λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας κάθε χρόνο. Επιπλέον αποτελεί ένα κέντρο αναφοράς για όλη τη χώρα, καθώς το 40% των περιστατικών που νοσηλεύει προέρχονται από περιοχές εκτός του νομού Αττικής.
Η υποδειγματική και δυναμική λειτουργία του είναι αποτέλεσμα της σθεναρής δέσμευσης του Πανεπιστημίου μας στην ποιότητα, την καινοτομία, την επιστημονική έρευνα, την συνεχή εκπαίδευση και την αφοσίωση στη φροντίδα των ασθενών.
Καθώς γιορτάζουμε αυτήν τη σημαντική επέτειο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη συνεισφορά των ανθρώπων: του υψηλής επιστημονικής κατάρτισης και εξειδίκευσης προσωπικού, των γιατρών, των νοσηλευτών, και του διοικητικού προσωπικού, που με το έργο τους έκαναν δυνατή την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα του νοσοκομείου, κατακτώντας έναν αληθινό άθλο: να καταστήσουν το ΠΓΝ «Αττικόν», ως ένα βασικό πυλώνα του ΕΣΥ στη χώρα μας.
Θα ήθελα εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών να συγχαρώ τους καταξιωμένους συναδέλφους των Πανεπιστημιακών Κλινικών και Εργαστηρίων για το κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που έχουν επιτελέσει και επιτελούν καθημερινώς, προβάλλοντας την ιατρική επιστήμη και το Πανεπιστήμιό μας. Εύχομαι σε όλους να συνεχίσετε αυτό το έργο με την ίδια επιτυχία, με την ίδια αποτελεσματικότητα, με το ίδιο κύρος!
Οι στόχοι μας για το μέλλον παραμένουν σαφείς: να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας φροντίδα υγείας, να προωθήσουμε την καινοτομία σε όλους τους τομείς και να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή της έρευνας, της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης.
Δράττομαι στο σημείο αυτό της ευκαιρίας για να διαβεβαιώσω ότι τόσο οι Πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και εγώ προσωπικά στηρίζουμε με κάθε τρόπο και κάθε διαθέσιμο μέσο την ανάπτυξη όλων των Πανεπιστημιακών Κλινικών και των Εργαστηρίων, την προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και την υψηλή εκπαίδευση των επιστημόνων επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι στο «Αττικόν» Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κατανεμήθηκαν πρόσφατα 50 νέες θέσεις καθηγητών από το Υπουργείο Υγείας, οι οποίες μαζί με τις 10 νέες θέσεις καθηγητών που είχαν κατανεμηθεί πέρυσι από την Ιατρική Σχολή, αποτελούν τη μεγαλύτερη κατανομή θέσεων καθηγητών τις τελευταίες δεκαετίες.
Ευχαριστούμε θερμά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την κατανομή των θέσεων στις ιατρικές σχολές, θέσεις που αναμένεται να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με υψηλών προδιαγραφών ιατρικό προσωπικό για τις επόμενες δεκαετίες.
Η απόφαση της κυβέρνησης, μετά από εισήγηση του κ. Υπουργού Υγείας, να κατανείμει 270 θέσεις πανεπιστημιακών ιατρών σε όλες τις πανεπιστημιακές κλινικές της χώρας, θα αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας με πολλαπλάσιο όφελος για όλη τη χώρα.
Δε θα μπορούσαμε να μη σταθούμε στην καταλυτική συνεισφορά της Διοίκησης του Νοσοκομείου και ιδιαίτερα του Διοικητή Σπύρου Αποστολόπουλου, ο οποίος μεθοδικά, σε άριστη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο αλλά και με τον Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κ. Χρήστο Ροϊλό, κατάφερε να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια ασκώντας υποδειγματική διοίκηση.
Τέλος, να ευχαριστήσουμε τους μεγάλους ευεργέτες του Πανεπιστημίου μας και ιδιαίτερα το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, για τις μεγάλες δωρεές προς το «Αττικόν» Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Πολύ σύντομα θα έχουμε τα εγκαίνια του πρώτου Ακαδημαϊκού Cancer Center στη χώρα μας, αποτέλεσμα της τεράστιας προσφοράς των ευεργετών μας.
Εμείς ως Διοίκηση του Πανεπιστημίου και ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητής Ν. Αρκαδόπουλος, παραμείναμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Το «Αττικόν» Νοσοκομείο μπαίνει στην επόμενη εικοσαετία έχοντας το δυναμικό να καταξιωθεί ως το καλύτερο νοσοκομείο στη χώρα».
Διαβάστε επίσης
Πρέπει να παίρνω το αντιυπερτασικό φάρμακο μόνο όταν έχω υψηλή πίεση; 10 Q&A για την υπέρταση