Καπουτσίνο, λάτε και μακιάτο – Αυτές είναι οι θερμίδες τους

Ένας καφέ καπουτσίνο, λάτε ή μακιάτο, έχει ως βάση τον εσπρέσο, αλλά οι θερμίδες κάνουν τη διαφορά, λόγω της διαφορετικής ποσότητας του γάλακτος στον ατμό ή στον αφρό, καθώς και στην ποσότητα καφεΐνης σε κάθε ρόφημα. Μία από τις βασικές διαφορές μεταξύ αυτών των τριών ροφημάτων με καφεΐνη είναι ο τρόπος παρασκευής τους.

Καπουτσίνο

Ο καπουτσίνο είναι ένα δημοφιλές ρόφημα καφέ που φτιάχνεται προσθέτοντας ένα σφηνάκι εσπρέσο με γάλα στον ατμό και αφρό γάλακτος.

Συνήθως, περιέχει ίσα μέρη από το καθένα και αποτελείται από περίπου 1/3 εσπρέσο, 1/3 γάλα στον ατμό και 1/3 αφρόγαλα.

Αυτό δίνει στο τελικό προϊόν μια κρεμώδη, πλούσια και λεία γεύση και υφή.

 

Λάτε

Ο όρος «café latte» κυριολεκτικά μεταφράζεται σε «γάλα καφέ».

Αν και δεν υπάρχει τυπική συνταγή για την παρασκευή ενός latte, γενικά περιλαμβάνει την προσθήκη γάλακτος στον ατμό σε ένα μόνο σφηνάκι εσπρέσο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, καλύπτεται επίσης με ένα ελαφρύ στρώμα αφρού.

Σε σύγκριση με τα άλλα ποτά, ο καφές λάτε έχει πιο ήπια, ελαφρώς γλυκιά γεύση, καθώς περιέχει μεγαλύτερη αναλογία γάλακτος στον ατμό.

Μακιάτο

Παραδοσιακά, το macchiato φτιάχνεται συνδυάζοντας ένα σφηνάκι εσπρέσο με μια μικρή δόση γάλα.

Ωστόσο, πολλές άλλες παραλλαγές είναι διαθέσιμες, συμπεριλαμβανομένου του latte macchiato, το οποίο φτιάχνεται προσθέτοντας ένα σφηνάκι εσπρέσο σε ένα ποτήρι ζεστό γάλα.

Επειδή το macchiato συνήθως φτιάχνεται χρησιμοποιώντας μόνο μια μικρή ποσότητα γάλακτος, έχει πολύ πιο δυνατή γεύση από άλλα ροφήματα καφέ.

Είναι επίσης πολύ μικρότερο από άλλα ποτά, με την τυπική μερίδα να φτάνει μόλις τα 37 ml.

Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

Και τα τρία ποτά περιέχουν παρόμοιες ποσότητες καφεΐνης ανά μερίδα.

Ο καφές καπουτσίνο και ο λάτε, για παράδειγμα, παρασκευάζονται με ένα σφηνάκι εσπρέσο και επομένως περιέχουν την ίδια ποσότητα καφεΐνης.

Στην πραγματικότητα, ένας καπουτσίνο μεσαίου μεγέθους 475 ml και ένας λάτε μεσαίου μεγέθους 475 ml περιέχουν το καθένα περίπου 173 mg καφεΐνης, ενώ ένας μακιάτο 60 ml έχει περίπου τη μισή ποσότητα καφεΐνης, με λίγο περισσότερο από 85 mg ανά μερίδα.

Διατροφική αξία

Η περιεκτικότητα αυτών των 3 καφέδων σε θρεπτικά συστατικά επηρεάζεται από τον τύπο του γάλακτος που χρησιμοποιείται, καθώς και από την προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών.

Ο λάτε περιέχει το περισσότερο γάλα, άρα έχει τις περισσότερες θερμίδες, τα περισσότερα λιπαρά και τις περισσότερες πρωτεΐνες.

Ο καπουτσίνο περιέχει λίγο λιγότερο γάλα, αλλά εξακολουθεί να παρέχει μια καλή ποσότητα θερμίδων, πρωτεΐνης και λίπους σε κάθε μερίδα.

Από την άλλη πλευρά, ο μακιάτο περιέχει μόνο μια μικρή δόση γάλα και είναι σημαντικά χαμηλότερα σε θερμίδες, λιπαρά και πρωτεΐνες.

Θερμίδες καπουτσίνο, λάτε και μακιάτο 

Διαβάστε επίσης

6 μυστικά για περισσότερο χώρο στη ντουλάπα σας

5 τρόποι για να διώξετε την κατάθλιψη των γιορτών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.