Η Αυστραλία ζητάει συγγνώμη από τα θύματα της θαλιδομίδης

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ζήτησε επισήμως σήμερα 29 Νοεμβρίου, συγγνώμη από τα θύματα της θαλιδομίδης, ενός φαρμάκου που στα χρόνια του 1950-60 προκάλεσε παραμορφώσεις σε χιλιάδες παιδιά στον κόσμο.

«Οφείλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη από τους Αυστραλούς θύματα της θαλιδομίδης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι παρουσία θυμάτων στα θεωρεία του κοινοβουλίου με την ευκαιρία της 62ης επετείου της απόσυρσής της από την αγορά.

«Σήμερα η Αυστραλία ζητάει επιτέλους συγγνώμη», συνέχισε. «Η συγγνώμη αυτή αφορά ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας μας».

Η θαλιδομίδη, η οποία περιγραφόταν την εποχή εκείνη ως «θαυματουργό φάρμακο», συνταγογραφούνταν από το 1956 ως καταπραϋντικό για να ανακουφίζει τις εγκύους από τις ναυτίες. Η θαλιδομίδη, που πωλούνταν επίσης με τις εμπορικές ονομασίες Contergan και Distaval, ήταν διαθέσιμη σε 46 χώρες και προκάλεσε γενετικές ανωμαλίες, θνησιγένεια και αποβολές.

Χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε όλο τον κόσμο και είχε τρομερά αποτελέσματα στα έμβρυα πριν αποσυρθεί από την αγορά το 1961: από 10.000 έως 20.000 μωρά γεννήθηκαν χωρίς τμήματα των βραχιόνων ή των ποδιών, με τα χέρια ή τα πέλματα να βγαίνουν κατ’ ευθείαν από τον κορμό.

Ο Αυστραλός μαιευτήρας Ουίλιαμ Μακμπράιντ ήταν το 1961 ένας από τους πρώτους γιατρούς που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, διαπιστώνοντας πως οι γυναίκες ήταν περισσότερο πιθανό να γεννήσουν μωρά που πάσχουν από καθυστέρηση της ανάπτυξης ή δυσμορφίες μετά τη λήψη αυτού του φαρμάκου.

Σύμφωνα με την αυστραλιανή κυβέρνηση, περίπου 150 θύματα της θαλιδομίδης συμμετέχουν στο αυστραλιανό πρόγραμμα υποστήριξης, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επιζώντες με παραμορφώσεις άκρων και χωρίς άκρα βρέθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να ακούσουν τη συγγνώμη του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζε.

Η Trish Jackson, η οποία έχει προβλήματα με την καρδιά και τους πνεύμονες, καθώς και παραμορφώσεις των άκρων που προκλήθηκαν από τη λήψη του φαρμάκου από τη μητέρα της ενώ ήταν έγκυος, χαιρέτισε τη συγγνώμη.

«Όλα αυτά τα χρόνια που… χτυπάμε το κεφάλι μας σε τοίχους από τούβλα πολιτικών, επιτέλους απέδωσε καρπούς», είπε η Τζάκσον στην Australian Broadcasting Corp.

Η κυβέρνηση θα εκπληρώσει άλλη μια σύσταση την Πέμπτη ανοίγοντας ένα μνημείο στην Καμπέρα ως αναγνώριση των επιζώντων της θαλιδομίδης και των οικογενειών τους.

«Δεν είναι μόνο τα άκρα που λείπουν. Υπάρχει τόσο μεγάλη εσωτερική ζημιά επίσης», είπε ο Τζάκσον. «Η θαλιδομίδη είναι ένα φάρμακο που συνεχίζει να μας δημιουργεί προβλήματα».

Μια ομαδική αγωγή από Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς επιζώντες της θαλιδομίδης κατά του βρετανού διανομέα του φαρμάκου Diageo Scotland Ltd. διευθετήθηκε πριν από μια δεκαετία για 89 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (81 εκατομμύρια δολάρια).

Η Αυστραλία ζητάει συγγνώμη από τα θύματα της θαλιδομίδης
Μνημείο στο Cardiff για τα άτομα που επηρεάστηκαν από τη θαλιδομίδη. Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Ελπίδες από μία νέα θεραπεία για τη λεύκη

Ανδρική γονιμότητα: Ο κρίσιμος ρόλος της στην εξέλιξη της αναπαραγωγής

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.