Ελπίδες από μία νέα θεραπεία για τη λεύκη

Αισιοδοξία επικρατεί από μία νέα θεραπεία για τη λεύκη, καθώς οι κλινικές δοκιμές προχωρούν καλά και περνούν στο επόμενο στάδιο.
Η AbbVie ανακοίνωσε στο συνέδριο EADV 2023 που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στο Βερολίνο, ότι το upadacitinib πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο σε μία κλινική μελέτη Φάσης 2 για τη λεύκη, καθώς το πρόγραμμα προχωρά στη Φάση 3.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα την ανακοίνωση:
• Την 24η εβδομάδα, το upadacitinib πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της ποσοστιαίας μεταβολής από την αρχική εκτίμηση στον δείκτη βαθμολόγησης περιοχής με λεύκη για το πρόσωπο (F-VASI) με τις δόσεις 11 mg και 22 mg έναντι εικονικού φαρμάκου σε ενήλικες με μη τμηματική λεύκη.
• Την 52η εβδομάδα, η ποσοστιαία μείωση από την αρχική εκτίμηση στον δείκτη F-VASI ήταν αριθμητικά μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα αποτελέσματα την 24η εβδομάδα για όλες τις δόσεις του upadacitinib.
• Το προφίλ ασφάλειας ήταν αντίστοιχο με το γνωστό προφίλ ασφάλειας του upadacitinib.
«Παρατηρείται υψηλή ακάλυπτη ιατρική ανάγκη στο πεδίο της λεύκης, καθώς δεν υπάρχουν εγκεκριμένες επιλογές συστηματικής θεραπείας, γεγονός που οδηγεί τους ασθενείς σε απογοήτευση όταν αναζητούν καλύτερες επιλογές για τον επαναχρωματισμό του δέρματος», δήλωσε ο Roopal Thakkar, M.D., ανώτερος αντιπρόεδρος του τμήματος ανάπτυξης και ρυθμιστικών υποθέσεων και επικεφαλής του ιατρικού τμήματος της AbbVie.
«Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τη σημαντική εμπειρία μας προωθώντας την έρευνα και προάγοντας την καινοτομία στο πεδίο των θεραπειών για παθήσεις ανοσολογικής αρχής, στις οποίες περιλαμβάνονται υποεξυπηρετούμενες ασθένειες με σημαντική επιβάρυνση για τους ασθενείς, όπως η λεύκη».
Την 24η εβδομάδα, το upadacitinib πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της ποσοστιαίας μεταβολής από την αρχική εκτίμηση (%CFB) στον δείκτη F-VASI με τις δόσεις 11 mg και 22 mg έναντι εικονικού φαρμάκου. Ο δείκτης F-VASI είναι ένα εργαλείο που μετρά τον επαναχρωματισμό στην περιοχή του προσώπου και χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της έκτασης του επαναχρωματισμού και της ανταπόκρισης στη θεραπεία σε κλινικές δοκιμές. Επίσης, παρατηρήθηκαν υψηλότερα ποσοστά ανταπόκρισης με το upadacitinib έναντι εικονικού φαρμάκου σε δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία.
«Η λεύκη επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και δεν υπάρχει ιάσιμη θεραπεία. Η νόσος μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών, καθώς ο αποχρωματισμός του δέρματος ενδέχεται να είναι σοβαρός», δήλωσε ο Thierry Passeron, M.D., Ph.D., καθηγητής και επικεφαλής στο Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Côte d’Azur. «Στη λεύκη, μπορεί να απαιτηθεί χρόνος μέχρι να παρατηρηθεί βέλτιστος επαναχρωματισμός του δέρματος στη διάρκεια της θεραπείας, γεγονός που καθιστά τις μακροχρόνιες μελέτες κρίσιμης σημασίας για τη συγκέντρωση πολύτιμων στοιχείων σχετικά με την ουσιαστική επίδραση μιας θεραπείας για τους ασθενείς».
Δεν παρατηρήθηκαν νέα συμβάντα ασφάλειας πέρα από το γνωστό προφίλ ασφάλειας για το upadacitinib. Τα ποσοστά των εμφανιζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών λόγω θεραπείας (TEAE) ήταν γενικά παρόμοια με το upadacitinib και το εικονικό φάρμακο την περίοδο 1 (οι πιο συχνές εμφανιζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες λόγω θεραπείας: COVID-19, ακμή, κεφαλαλγία και ρινοφαρυγγίτιδα).
Παρατηρήθηκαν αριθμητικά υψηλότερα ποσοστά σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών λόγω θεραπείας και ανεπιθύμητων ενεργειών λόγω θεραπείας που οδήγησαν σε διακοπή λήψης του φαρμάκου της μελέτης στην ομάδα του upadacitinib 22 mg έναντι των άλλων ομάδων. Αναφέρθηκε ένας θάνατος που επικυρώθηκε ως απροσδιόριστης/άγνωστης αιτίας και ο ερευνητής θεώρησε ότι δεν υπάρχει εύλογη πιθανότητα να σχετίζεται με το φάρμακο της μελέτης στην ομάδα του upadacitinib 22 mg. Ένα επικυρωμένο συμβάν μη θανατηφόρου ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου αναφέρθηκε με το upadacitinib 11 mg σε έναν ασθενή με γνωστούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Ένα συμβάν κακοήθειας (καρκίνος του μαστού) αναφέρθηκε με το upadacitinib 11 mg  σε έναν ασθενή με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, αναφέρθηκε ένα μοναδικό συμβάν σοβαρής λοίμωξης (πνευμονία COVID-19) στην ομάδα θεραπείας με upadacitinib 22 mg. Δεν παρατηρήθηκαν επικυρωμένα συμβάντα φλεβικής θρομβοεμβολής, γαστρεντερικής διάτρησης ή ενεργής φυματίωσης. Η χρήση του upadacitinib στη λεύκη δεν είναι εγκεκριμένη και η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της δεν έχουν αξιολογηθεί από τις ρυθμιστικές αρχές.
Η λεύκη είναι μία χρόνια, ανοσολογική πάθηση που επηρεάζει έως και το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η νόσος έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για κάθε ασθενή, καθώς αναπτύσσονται λευκές κηλίδες αποχρωματισμού στο δέρμα, πιο συχνά γύρω από το στόμα και τα μάτια, τα δάχτυλα και τους καρπούς, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα. Οι πιο ενοχλητικές κηλίδες εμφανίζονται στο πρόσωπο, γεγονός που καθιστά τον δείκτη F-VASI μια βασική μέτρηση της κλινικής βελτίωσης στη λεύκη για τους ασθενείς και τους δερματολόγους. Η μη τμηματική λεύκη είναι η πιο συχνή μορφή λεύκης –που επηρεάζει σχεδόν οκτώ στους 10 ανθρώπους με λεύκη– στην οποία εμφανίζονται συμμετρικά κηλίδες και στις δύο πλευρές του σώματος και ενδέχεται να εξαπλωθούν με την πάροδο του χρόνου.
Τα δεδομένα 24 εβδομάδων και μερικά δεδομένα 52 εβδομάδων παρουσιάστηκαν ως προφορική παρουσίαση στη διάρκεια του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) στο Βερολίνο στις 12 Οκτωβρίου 2023. Τα μερικά δεδομένα 52 εβδομάδων βασίζονται στην ημερομηνία αποκοπής δεδομένων της 13ης Ιανουαρίου 2023. Περίπου το 58% των ασθενών είχαν τη δυνατότητα να φτάσουν στην 52η εβδομάδα κατά την ημερομηνία. Τα πλήρη δεδομένα 52 εβδομάδων θα παρουσιαστούν σε επερχόμενο ιατρικό συνέδριο.
Τι είναι το upadacitinib
Το upadacitinib, που ανακαλύφθηκε και αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες της AbbVie, είναι ένας αναστολέας JAK (κινάση Janus) που έχει εγκριθεί για επτά ενδείξεις και επί του παρόντος μελετάται σε αρκετές επιπλέον φλεγμονώδεις νόσους ανοσολογικής αρχής (Ρευματοειδής αρθρίτιδα, Ψωριασική αρθρίτιδα, Αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα, Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, Ατοπική δερματίτιδα, Ελκώδης κολίτιδα, Νόσος του Crohn).
Σε ανθρώπινες κυτταρικές δοκιμασίες δραστικότητας, το upadacitinib αναστέλλει ειδικά τη σηματοδότηση από τις JAK1 ή JAK1/3 με λειτουργική εκλεκτικότητα έναντι των υποδοχέων της κυτοκίνης οι οποίοι δρουν κατά ζεύγη της JAK2. Η σχέση της αναστολής συγκεκριμένων ενζύμων JAK με τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια δεν είναι επί του παρόντος γνωστή.
Η χρήση του upadacitinib στη λεύκη δεν είναι εγκεκριμένη και η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της δεν έχουν αξιολογηθεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

Διαβάστε επίσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.