Η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου, αναδεικνύει τη σημασία του αγώνα να σταματήσει κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών και να προαγάγει την ισότητα των φύλων. Το Strong Me, το κίνημα για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών διοργανώνει στις το Ωδείο Αθηνών εκδήλωση αφύπνισης με τίτλο «Κάνε τον Φόβο σου Δύναμη» για την πραγματικότητα της Έμφυλης Βίας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και τη συμμετοχή καλλιτεχνών (Πένυ Μπαλτατζή, Ειρήνη Τουμπάκη και Ασπασία Θεοφίλου) υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Αραβίδη.
Τέλος, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για την Έμφυλη Βία «Οι κόρες της σιωπής» της Δέσποινας Σωτηροπoύλου, το οποίο πριν λίγες ημέρες έλαβε το 1ο Βραβείο Δραματουργικού Ντοκιμαντέρ στο “2ο International Film Epidaurus”, υπό την αιγίδα του “London Greek Film Festival”.
Στην εκδήλωση του συμμετέχουν:
Βούλα Πατουλίδου (Ολυμπιονίκης – Αντιπεριφερειάρχης)
Έλενα Κουντουρά (Ευρωβουλεύτρια)
Γιώργος Καραμίχος (Ηθοποιός)
Hana Ganji (Αφγανή ακτιβίστρια)
Μάκης Καλάρας (Παραολυμπιονίκης)
Άννα Απέργη (Ακτιβίστρια – Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών)
Γιώργος Νικολαϊδης (Εκπαιδευτής Ενηλίκων του φορέα Gender Alliance)
Μαρία Ζουριδάκη (Eπιζώσα Έμφυλης Βίας)
Κική Πετρουλάκη (Ψυχολόγος – Πρόεδρος του φορέα Ευρωπαικό Δίκτυο κατά της Βίας)
Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Ζέτα Δούκα
Η γνώμη των νέων για την έμφυλη βία και τα στερεότυπα
Μέσα από την ανάλυση των αποτελεσμάτων έρευνας της εταιρείας Focus Bari, αναδεικνύεται τόσο η πρόοδος απέναντι σε χρόνιες έμφυλες στερεοτυπικές αγκυλώσεις, όσο και η στασιμότητα ακόμη και σήμερα απέναντι σε άλλες. Ενδεικτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας:
Μόνο 5 στις 10 μαθήτριες Λυκείου και 4 στους 10 μαθητές Λυκείου λένε ότι δεν ισχύει ποτέ ότι «μερικοί άνδρες γίνονται βίαιοι απέναντι στις γυναίκες επειδή τους προκαλούν οι γυναίκες»
9 στους 10 μαθητές και 10 στις 10 μαθήτριες Λυκείου λένε ότι «δεν είναι ποτέ οκ για ένα αγόρι να πιέζει μια γυναίκα να κάνει σεξ μαζί του, αν φλέρταρε μαζί του όλο το βράδυ»
Μόνο 6 στις 10 μαθήτριες Λυκείου και 5 στα 10 αγόρια Λυκείου διαφωνούν απόλυτα με την φράση ότι «Μερικές φορές φταίνε οι ίδιες οι γυναίκες όταν τις χτυπούν οι σύντροφοί τους»
Μόνο 2 στους 10 μαθητές Λυκείου και μόνο 1 στις 4 μαθήτριες Λυκείου διαφωνούν απόλυτα ότι «Οι γυναίκες κατονομάζουν συμπεριφορές ως «σεξουαλική παρενόχληση», ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για απλά αστεία».
Το 55% των αγοριώνμαθητών Λυκείου λέει ότι «είναι ΟΚ έστω και κάποιες φορές ένα αγόρι να θέσει όρια για το πως ντύνεται η σύντροφός του»
Μόνο 4 στους 10 μαθητές Λυκείου και μόνο 6 στις 10 μαθήτριες Λυκείου διαφωνούν απόλυτα με τη φράση «Όταν μια γυναίκα λέει «όχι» στις σεξουαλικές προθέσεις του συντρόφου της, αυτό σημαίνει συχνά «ναι».
Τι είναι το κίνημα Strong Me
Το Strong Μe γεννήθηκε από την δύναμη εκείνης της μίας γυναίκας που αποφάσισε να κάνει κάτι για όλες τις άλλες Εκείνες και μαζί να κάνουμε τον φόβο μας, δύναμη!
Είμαστε εκείνη η γυναίκα που έχει πέσει θύμα κακοποίησης ή που ζει σε κακοποιητικό περιβάλλον. Εκείνη που χρειάζεται χρόνο για να συνειδητοποιήσει και να αποδεχτεί ότι είναι κακοποιημένη, είτε σωματική είτε ψυχολογική.
Εκείνη η γυναίκα, ή μάλλον μία από τις πάρα πολλές «Εκείνες» είναι και η Ασπασία Θεοφίλου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, καλλιτέχνης και ιδρύτρια του κινήματος Strong me. Όταν κατάφερε να διαχειριστεί τις δικές τις εμπειρίες, “πάτησε” γερά στα πόδια της κι ένιωσε την ανάγκη να κάνει κάτι ουσιαστικό για όλες Εκείνες τις γυναίκες που δεν έχουν φωνή και ζουν καθημερινά τον εφιάλτη της βίας.
Έτσι γεννήθηκε το Strong Μe. Από την δύναμη εκείνης της μίας γυναίκας που αποφάσισε να κάνει κάτι για όλες τις άλλες Εκείνες και μαζί να κάνουμε τον φόβο μας, δύναμη!
Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η ένωση των φορέων και των οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών, ώστε να πιέσουμε για την αλλαγή του νομικού πλαισίου και να αφυπνίσουμε την κοινωνία.
Διαβάστε επίσης
Σ. Τσιόδρας: Εμβολιάζομαι με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, γιατί εμπιστεύομαι την επιστήμη