Δεκάδες στα νοσοκομεία μετά τον Μαραθώνιο – Πρώτες βοήθειες του ΕΚΑΒ σε εκατοντάδες δρομείς

Στα όρια τους έφτασαν πολλοί δρομείς στον Μαραθώνιο και δεν άντεξαν την καταπόνηση, με αποτέλεσμα ένας αθλητής να υποστεί καρδιακή ανακοπή και άλλοι 36 να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.

Το ΕΚΑΒ παρείχε σε 90 δρομείς προνοσοκομειακή φροντίδα, ενώ συνολικά δέχθηκαν πρώτες βοήθειες 262 αθλητές.

Οι νοσηλευτές, οι ιατροί αλλά και τα επιχειρησιακά στελέχη του ΕΚΑΒ, σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή του Μαραθώνιου αλλά και την Υγειονομική Επιτροπή του ΣΕΓΑΣ, ήατν στο πλευρό των δρομέων καθώς είχαν αναλάβει την υγειονομική κάλυψη των αγώνων δρόμων της διοργάνωσης του 40ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας.

36 δρομείς σε νοσοκομεία

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023, κατά τη διάρκεια όλων των αγώνων δρόμων της διοργάνωσης, οι διασώστες, οι νοσηλευτές και οι ιατροί του ΕΚΑΒ κλήθηκαν να παράσχουν επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα σε συνολικά ενενήντα (90) περιστατικά εκ των οποίων τα τριάντα έξι (36) περιστατικά διακομίσθηκαν σε Υγειονομικούς Σχηματισμούς. Χαρακτηριστικό περιστατικό αποτελεί η ανάταξη καρδιακής ανακοπής νεαρού αθλητή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Λ. Μεσογείων, από Διασώστες της Ομάδας Μοτοσυκλετών Άμεσης Επέμβασης του ΕΚΑΒ (άφιξη στο σημείο του περιστατικού σε 2 λεπτά). Κατόπιν ο νεαρός αθλητής, έχοντας ζωτικά σημεία, διακομίσθηκε με Κινητή Ιατρική Μονάδα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό» όπου και νοσηλεύεται.

Στα τρία Ιατρεία Παροχής Άμεσης Ιατρικής Φροντίδας, υπό τον συντονισμό των ιατρών και των νοσηλευτών του ΕΚΑΒ, παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε συνολικά διακόσιους εξήντα δύο (262) αθλητές, χωρίς όμως να κριθεί απαραίτητη η διακομιδή τους σε κάποιον Υγειονομικό Σχηματισμό. Επιπλέον, κατά μήκος όλων των διαδρομών των Αγώνων, από τους Διασώστες του ΕΚΑΒ δόθηκαν επί τόπου πρώτες βοήθειες σε περισσότερους από τριακόσιους (300) αθλητές.

Καθ’ όλη την εξέλιξη των αγώνων δρόμων της διοργάνωσης του 40ου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας οι ιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΚΑΒ είχαν την αρωγή εθελοντών ιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ, υγειονομικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στελεχών παροχής Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (τελειόφοιτων σπουδαστών του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΕΚΑΒ /ΙΕΚ-ΕΚΑΒ, εθελοντών Φυσικοθεραπευτών, εθελοντών Παροχής Πρώτων Βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού/ΕΕΣ), ενώ στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) λειτουργούσε ανεξάρτητο Κέντρο Διαβίβασης Σημάτων του ΕΚΑΒ από το οποίο τα εξιδεικευμένα στελέχη του βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τα Ιατρεία Άμεσης Παροχής Ιατρικής Φροντίδας, τους περιφερειακούς Αυτόνομους Ιατρικούς Σταθμούς Παροχής Πρώτων Βοηθειών του Μαραθώνιου, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) και το Συντονιστικό Κέντρο διαχείρισης Ασθενοφόρων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ.

Διαβάστε επίσης

ΠΙΣ: Προληπτική εξέταση για τον διαβήτη κάθε 6 μήνες

Κέικ: Τα 5 λάθη των πρωτάρηδων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.