Λεύκανση δοντιών: Οι καλύτερες και οι χειρότερες μέθοδοι, σύμφωνα με έναν οδοντίατρο

Ένα εντυπωσιακό, λευκό χαμόγελο, είναι κάτι που επιδιώκουμε οι περισσότεροι από εμάς. Σύμφωνα με έρευνα του 2022 που διεξήχθη από την Mintel/Greenfield, το 67% των Αμερικανών ενηλίκων έχει χρησιμοποιήσει κάποια μέθοδο λεύκανσης δοντιών, είτε στο σπίτι, είτε στο οδοντιατρείο. Και οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που υπόσχονται να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε πιο λευκά δόντια είναι πραγματικά ατελείωτες, από ταινίες λεύκανσης στο σπίτι έως θεραπείες λέιζερ στο οδοντιατρείο. Αλλά ποιες από αυτές τις μεθόδους λεύκανσης δοντιών ανταποκρίνονται πραγματικά;

Ταινίες λεύκανσης δοντιών

Έαν έχετε μπει στον πειρασμό να δοκιμάσετε ταινίες λεύκανσης δοντιών, ο Δρ. Michael Wei, DDS, FIADFE, δίνει την έγκρισή του, αποκαλώντας τις ταινίες μία από τις καλύτερες μεθόδους λεύκανσης δοντιών.«Πρόκειται για λεπτές λωρίδες πλαστικού που εφαρμόζετε στα δόντια σας και περιέχουν ένα διάλυμα λεύκανσης με βάση το υπεροξείδιο που βοηθά στη διάσπαση των λεκέδων και του αποχρωματισμού», εξηγεί, προσθέτοντας ότι μπορούν να είναι απίστευτα αποτελεσματικές όταν χρησιμοποιούνται σωστά.

Οδοντόκρεμα λεύκανσης

Μια άλλη μέθοδος που μπορείτε εύκολα να εφαρμόσετε πρωί και βράδυ είναι η λευκαντική οδοντόκρεμα. «Αυτός ο τύπος οδοντόκρεμας περιέχει λειαντικά και ειδικές χημικές ουσίες, που βοηθούν στην αφαίρεση των επιφανειακών λεκέδων και του αποχρωματισμού», λέει ο Δρ Wei.

Αμπούλες βιταμίνης C

Η βιταμίνη C μπορεί να βελτιώσει την γενικότερη υγεία του στόματος, ωστόσο φαίνεται πως το βούρτσισμα των δοντιών με βιταμίνη C, μπορεί πραγματικά να φέρει λευκότερα δόντια. Εξαιτίας της οξύτητας της συγκεκριμένης βιταμίνης, μπορεί να αφαιρέσει τους λεκέδες και τα κίτρινα σημάδια από τα δόντια.

Λέιζερ

Η λεύκανση με λέιζερ μπορεί να μην είναι προσβάσιμη για όλους, αλλά ο Δρ Wei λέει ότι είναι από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους λεύκανσης δοντιών. «Πρόκειται για μια διαδικασία λεύκανσης δοντιών που γίνεται από οδοντίατρο, η οποία περιλαμβάνει την άμεση εφαρμογή ενός τζελ λεύκανσης με βάση το υπεροξείδιο στα δόντια και ένα λέιζερ χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση του τζελ», εξηγεί. “Οι επαγγελματικές θεραπείες λεύκανσης χρησιμοποιούν έναν ισχυρότερο λευκαντικό παράγοντα και είναι πιο αποτελεσματικές από τα κιτ λεύκανσης στο σπίτι, αλλά μπορεί επίσης να είναι πιο ακριβά.”

Οι χειρότερες μέθοδοι λεύκανσης δοντιών

Οδοντόκρεμα από άνθρακα

Πρέπει να είστε προσεκτικοί στις οδοντόκρεμες με ενεργό άνθρακα που ισχυρίζονται ότι σας χαρίζουν ένα πιο λευκό, πιο λαμπερό χαμόγελο. «Ο άνθρακας, είναι μια δημοφιλής επιλογή για φυσική λεύκανση δοντιών, αλλά είναι λειαντικό και μπορεί πραγματικά να βλάψει το σμάλτο των δοντιών», σημειώνει ο Δρ Wei.

Oil pulling

Tι ακριβώς είναι η συγκεκριμένη τακτική; Στην Ινδία χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια σαν παραδοσιακή συνταγή για τη στοματική υγιεινή και ουσιαστικά αντικαθιστά το στοματικό διάλυμα. Χρειάζεται ιδιαιτέρη προσοχή γιατί μπορεί να καταστρέψει  τον σχηματισμό της οδοντικής πλάκας.

Μαγειρική σόδα

Μια άλλη μέθοδος για την οποία δεν πρέπει να σπαταλάτε τον χρόνο σας; Η μαγειρική σόδα (η οποία συνήθως συνδυάζεται με νερό για να σχηματίσει μια πάστα), καθώς μπορεί να είναι απίστευτα λειαντική. «Η μαγειρική σόδα δεν είναι αποτελεσματική στη λεύκανση των δοντιών και μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε βλάβη στο σμάλτο των δοντιών», προειδοποιεί ο Δρ Wei.

Ανεξάρτητα από το τι θα επιλέξετε, είναι απαραίτητο να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας για εξετάσεις και καθαρισμούς, εάν θέλετε να διατηρήσετε τα δόντια και τα ούλα σας υγιή μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Διαβάστε επίσης

Κιτρινισμένα μαξιλάρια – Συμβουλές για το καθάρισμα

Πώς οι δυσκολίες στον ύπνο συνδέονται με άνοια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.