1η Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Πνεύμονα

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Πνεύμονα σήμερα 1η Αυγούστου, του πλέον θανατηφόρου καρκίνου σε όλο τον κόσμο. Με αφορμή την ημέρα αυτή η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου ΕΛΛΟΚ μας θυμίζει ότι η συγκεκριμένος καρκίνος είναι ο δεύτερος σε συχνότητα τύπος καρκίνος, αποτελώντας τη βασικότερη αιτία θανάτου από καρκίνο σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει η ΕΛΛΟΚ, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι:

▪️ Υπολογίζεται ότι το 85% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα αποδίδεται στη χρήση προϊόντων καπνού. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η έκθεση σε χημικές ουσίες, όπως είναι το ραδόνιο και ο αμίαντος, η χρόνια εισπνοή αναθυμιάσεων πετρελαίου και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

▪️ Η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα συχνά γίνεται σε προχωρημένο στάδιο, με αποτέλεσμα οι θεραπευτικές επιλογές να είναι περιορισμένες. Γι’ αυτό, ο προ-συμπτωματικός έλεγχος, ιδιαίτερα στα άτομα που θεωρείται ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα είναι καθοριστικός!

▪️ Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την έκβαση της νόσου

Στη μάχη κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Αξίζει να συμπληρώσουμε ότι την Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός νέων ασθενών με καρκίνο πνεύμονα είναι περίπου 9.000 ανά έτος και καταγράφονται ετησίως περίπου 8.300 θάνατοι από τη νόσο.

Παρότι οι θεραπευτικές προσεγγίσεις βελτιώνονται συνεχώς ο καρκίνος πνεύμονα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από κακοήθειες, δεδομένου ότι περίπου οι 8 στους 10 ασθενείς  διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου όπου η ριζική θεραπεία δεν είναι δυνατή.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος τσε ασθενείς υψηλού κινδύνου μειώνει τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο πνεύμονα έως και 26% ενώ οι καρκίνοι πνεύμονα που ανιχνεύονται μέσω προσυμπτωματικού ελέγχου, είναι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% σε αρχικό στάδιο της νόσου, το οποίο είναι δυνητικά ιάσιμο.

Διακοπή Καπνίσματος

Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα. Σύμφωνα με τη κ. Παρασκευή Κατσαούνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α, Υπεύθυνη Μονάδας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας Α΄ ΚΕΘ Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», Μέλος του Δ.Σ. και Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής Υγείας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας: «Η κατανάλωση καπνού είναι η πρώτη αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί, με το 27% των καρκίνων να αποδίδονται στο κάπνισμα και 16 τύποι καρκίνων να σχετίζονται με το κάπνισμα με κορυφαίο τον καρκίνο του πνεύμονα (80–90% των καρκίνων του πνεύμονα σχετίζονται άμεσα με τη χρήση του καπνού) και άλλους καρκίνους (ουροδόχου κύστεως, παγκρέατος, ωοθηκών)».

Τονίζει ακόμη ότι «Περίπου 40% των καπνιστών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο πνεύμονα καπνίζουν ακόμη τη στιγμή της διάγνωσης. Επιπρόσθετα, κάποιοι πρώην καπνιστές υπό το άγχος της διάγνωσης υποτροπιάζουν και καπνίζουν. Αν και το 44% των διαγνώσεων των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα γίνεται σε πρώιμα στάδια, μόνο 14–58% διακόπτουν το κάπνισμα μετά τη διάγνωση της κακοήθειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θέτουν τον εαυτό τους σε αυξημένο μετεγχειρητικό κίνδυνο, μειωμένη ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία και αυξημένο κίνδυνο υποτροπής ή καινούργιο πρωτοπαθή καρκίνο».

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμιο πρόβλημα η αναιμία – Οι αιτίες και οι επιπτώσεις σε γυναίκες και μικρά παιδιά

ΕΣΥ: Κύμα αποχωρήσεων γιατρών και νοσηλευτών

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.