ΕΣΥ: Κύμα αποχωρήσεων γιατρών και νοσηλευτών

Στη σταθερή υποστελέχωση του ΕΣΥ αναφέρεται για μια, ακόμη, φορά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), τονίζοντας το κύμα αποχωρήσεων 10.000 εργαζομένων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ, αιτία της υποστελέχωση του ΕΣΥ είναι οι αποχωρήσεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων προς συνταξιοδότηση ή για δουλειά στο εξωτερικό που προσφέρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και απείρως καλύτερες αμοιβές, ενώ επισημαίνεται ότι και ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα, σε πολλές περιπτώσεις προσφέρει καλύτερες αμοιβές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πανελληνίας Ομοσπονδίας : Ο νέος Υπουργός Υγείας ακούει, παραδέχεται τα προβλήματα, δεν ωραιοποιεί την κατάσταση και δεσμεύεται για λύσεις. Έτσι υπάρχει ελπίδα.

Κύμα αποχωρήσεων στο ΕΣΥ

Σημειώνει, δε, ότι 10.000 αποχώρησαν τα τελευταία 2,5 χρόνια από το ΕΣΥ, αριθμός ρεκόρ από τη σύστασή του.

«Το 2023 από τα στοιχεία και τη ροή αποχωρήσεων που έχουμε θα προσεγγίσουμε τις 5.000 αποχωρήσεις αριθμό ρεκόρ για το ΕΣΥ σε ένα έτος. Με μηδενικές προσλήψεις. 4 χρόνια και ακόμη στο ΑΣΕΠ στο στάδιο της επεξεργασίας βρίσκονται προκηρύξεις περί των 5.000 θέσεων μόνιμου προσωπικού. Και θα έχουμε ανακύκλωση του ιδίου προσωπικού. Επικουρικοί θα καταλάβουν θέσεις μονίμων. Τα κενά προσπαθούν να τα μπαλώνουν οι διοικητές των ΥΠΕ με συνεχείς μετακινήσεις. Όμως κλείνουν μία τρύπα και ανοίγουν άλλη ειδικά από τον φτωχό συγγενή τη πρωτοβάθμια περίθαλψη», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες της ΠΕΟΔΗΝ, προκηρύξεις γιατρών γίνονται, αλλά καθίστανται άγονες. Τα περιφερειακά νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών. Ένας από τους λόγους που γεμίζουν ράντζα τα μεγάλα νοσοκομεία ή νοσηλεύουν ασθενείς στη διασπορά σε άσχετες κλινικές. Έτσι αυξάνουν τα ποσοστά των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Συγκεκριμένα περιστατικά

«Στο νοσοκομείο της Άρτας το Σωματείο κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία για επισφαλείς συνθήκες εφημέρευσης λόγω έλλειψης γιατρών. Σε ένα Νοσοκομείο με μεγάλη επισκεψιμότητα υπηρετούν δύο ακτινολόγοι, έχουν μεγάλες ελλείψεις χειρουργών, πνευμονολόγων και άλλων ειδικοτήτων. Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ που κάνει φιλότιμες προσπάθειες, μετακίνησε μία γιατρό ακτινολόγο από το κέντρο υγείας Αγρινίου, η οποία παραιτήθηκε και δεν πήγε. Προσπαθεί από άλλες υγειονομικές μονάδες να καλύπτει τα κενά με μετακινήσεις. Το μόνο όπλο που του έμεινε.

Στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου η καρδιολογική κλινική ξέμεινε με τρεις καρδιολόγους. Εφαρμόζουν την εξής παγκόσμια πρωτοτυπία για τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Δύο φορές το μήνα επειδή δεν εφημερεύει καρδιολόγος οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στη καρδιολογική κλινική μεταφέρονται στη καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου. Την Δευτέρα πρωί επιστρέφουν! Στο νοσοκομείο Μεσολογγίου έχουμε μία γιατρό στο ακτινολογικό και μάλιστα με μετακίνηση από το Αγρίνιο. Δεν μπορεί να καλυφθεί όλος ο μήνας αν και η ακτινολόγος όποτε κληθεί βρίσκεται στο νοσοκομείο. Και όμως πριν λίγες ημέρες σύζυγος ασθενούς που είχε παραπεμπτικό για αξονική μη επείγουσα έσπρωξε, έβρισε τη γιατρό και τους τεχνολόγους και τους έκλεισε μέσα στον χώρο του αξονικού. Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας. Δεν πρόκειται να προσελκύσουμε γιατρούς με 1850 ευρώ το μήνα, νοσηλευτές ή διασώστες με 800 ευρώ το μήνα, τραυματιοφορείς με 650 ευρώ το μήνα. Να μην επιτρέψουμε ο τελευταίος υγειονομικός να κλείσει την πόρτα του ΕΣΥ».

Συνάντηση με Άδωνι Γεωργιάδη

Επισημαίνεται ακόμη πως σήμερα 1/8/2023 οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εργασίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Βασικό ζήτημα ήταν η παράταση των Συμβάσεων των 2.000 εργαζομένων μακροχρόνια ανέργων του Προγράμματος 55-67 που εργάζονται στα Νοσοκομεία και ήδη οι πρώτοι απολύθηκαν. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ομοσπονδίας, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην ανανέωση. Αναγνώρισε όμως το σημαντικό έργο των συγκεκριμένων εργαζόμενων και ζήτησε λίγες ημέρες προθεσμία για να απαντήσει. Χρειάζεται είπε σχετική Νομοθετική ρύθμιση για να παραταθούν οι Συμβάσεις.

Διαβάστε επίσης

ΟΕΝΓΕ: Γιατρός τιμωρήθηκε στο νοσοκομείο Λαμίας, επειδή δεν ακολούθησε οδηγία του διοικητή

Ξεκινούν έλεγχοι σε όλες τις υγειονομικές δομές, τι λέει το ΦΕΚ, ο ρόλος των ΥΠΕ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.