Βήμα προόδου στη μάχη κατά του HIV/AIDS – Και έκτος ασθενής θεραπεύτηκε από τον ιό

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη, ορόσημο στον αγώνα της αντιμετώπισης του ιού HIV, αποτελεί η είδηση ότι ένας πάσχων φέρεται να θεραπεύτηκε.

Ένας 50χρονος Ελβετός γίνεται μόλις ο έκτος ασθενής που κατάφερε ποτέ να απαλλαγεί πλήρως από τη μόλυνση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

O 50χρονος, ο οποίος ονομάστηκε «ο ασθενής της Γενεύης», είναι απαλλαγμένος από τον ιό HIV από τότε που ξεκίνησε μια επικίνδυνη θεραπεία το 2018. Οι επανειλημμένες εξετάσεις που ακολούθησαν τη θεραπεία δεν εντόπισαν καθόλου τον ιό στην κυκλοφορία του αίματος του ασθενούς, ωθώντας τους γιατρούς να διακόψουν τη φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς τον Νοέμβριο του 2021, γεγονός που υποδηλώνει ότι βιώνει μακροχρόνια ύφεση.

Οι γιατροί αρέσκονται να περιμένουν πέντε χρόνια από το σημείο διακοπής της φαρμακευτικής αγωγής κατά του AIDS προτού δηλώσουν επίσημα ότι ένας ασθενής έχει θεραπευτεί.

Αλλά αν περάσει αρκετός χρόνος χωρίς ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού, o συγκεκριμένος θα μπορούσε να ενταχθεί στη σπάνια λέσχη των μόλις πέντε ανθρώπων που θεωρούνται είτε οριστικά είτε πιθανώς θεραπευμένοι από τον HIV.

Και οι έξι άνθρωποι είχαν HIV όταν έλαβαν μεταμόσχευση μυελού των οστών, αλλά σε αντίθεση με τις άλλες πέντε περιπτώσεις, ο δότης του ασθενούς της Γενεύης δεν είχε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που ονομάζεται CCR5 δέλτα 32, η οποία εμποδίζει τον HIV να εισέλθει στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου και είναι γνωστό ότι καθιστά τα κύτταρα φυσικά ανθεκτικά στον ιό.

Το άτομο ζούσε με τον ιό HIV, μια λοίμωξη που στοχεύει τα λευκά αιμοσφαίρια και επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, καθιστώντας ευκολότερη την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και άρχισε να λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία.

Αυτή η θεραπεία, γνωστή ως ART, περιλαμβάνει τη λήψη ενός συνδυασμού φαρμάκων για τον HIV κάθε μέρα.

39 εκατομμύρια με τον HIV στο τέλος του 2022

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 39 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό στο τέλος του 2022 και 630.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει από την ασθένεια.

Ο ιός, μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών ενός μολυσμένου ατόμου, συμπεριλαμβανομένου του αίματος, του μητρικού γάλακτος, του σπέρματος και των κολπικών υγρών. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της εγκυμοσύνης και του σεξ. Εάν ο ιός δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας ή AIDS.

Ενώ οι γιατροί λένε ότι η θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στον ασθενή της Γενεύης «δεν είναι εφαρμόσιμη σε μεγάλη κλίμακα λόγω της επιθετικότητάς της» η περίπτωσή του παρέχει «απροσδόκητες γνώσεις».

«Μέσω αυτής της μοναδικής κατάστασης, διερευνούμε νέους δρόμους με την ελπίδα ότι η ύφεση ή ακόμη και η θεραπεία του θα πάψει μια μέρα να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό», δήλωσε η, διευθύντρια της μονάδας HIV/AIDS στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Γενεύης.

Διαβάστε επίσης 

Ο Βασίλης Μπισμπίκης, ο Γιώργος Καραμίχος και ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης έκαναν τεστ για HIV

Επιστημονικό μυστήριο: Οι μύες ενός κοριτσιού γίνονται οστά, αλλά η δίδυμη αδελφή της παραμένει υγιής

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.