Πρεσβευτής Πνευμονικής Υπέρτασης ο Γιώργος Πατούλης

Πρεσβευτής για την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τη σπάνια νόσο της Πνευμονικής Υπέρτασης (Π.Υ) έγινε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κος Γιώργος Πατούλης.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου, κα Ιωάννα Αλυσανδράτου δήλωσε σχετικά: «Η Παγκόσμια Ημέρα της Σπάνιας Νόσου της Πνευμονικής Υπέρτασης είναι μια αφορμή για να φέρουμε στο προσκήνιο την αόρατη νόσο μας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η Σπουδαία ενέργεια του Περιφερειάρχη να γίνει πρεσβευτής για τη νόσο μας είναι μια ανάσα ελπίδας για όλους τους πάσχοντες της Ελληνικής και της Κυπριακής επικράτειας.

Η σύμπραξη μιας τόσο σημαίνουσας προσωπικότητας της ελληνικής πολιτείας σαν τον κύριο Πατούλη, στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας στην αόρατη νόσο της πνευμονικής υπέρτασης και δημιουργεί αυτομάτως την προσδοκία ότι θα βρεθεί η νόσος μας στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου και θα βρεθούν λύσεις σε ζητήματα ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Εκ μέρους όλων ένα μεγάλο ευχαριστούμε από καρδιάς».

Πνευμονική Υπέρταση

Η πνευμονική υπέρταση (Π.Υ) δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη συχνή, αρτηριακή υπέρταση. Αρτηριακή υπέρταση ονομάζεται η αύξηση της πίεσης του αίματος μέσα στις αρτηρίες ολόκληρου του σώματος, εκτός από τις αρτηρίες των πνευμόνων. Αντίθετα, η πνευμονική υπέρταση αφορά μόνο τις αρτηρίες των πνευμόνων κατά την οποία οι πνευμονικές αρτηρίες εμφανίζουν πάχυνση και στένωση, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της
πνευμονικής πίεσής.

Η καρδιά, στην προσπάθειά της να αντλήσει το αίμα προς τους πνεύμονες για να
οξυγονωθεί, συναντά τις αυξημένες πιέσεις, με αποτέλεσμα προοδευτικά να καταπονείται. Τελικά, αδυνατεί να υπερνικήσει τις αντιστάσεις που συναντά, η λειτουργία της επηρεάζεται σοβαρά, και οι ασθενείς εμφανίζουν καρδιακή ανεπάρκεια με πρόωρο θάνατο.

Διαβάστε επίσης 

Πνευμονική υπέρταση: Η πρόγνωση, τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Με καρκίνο στο πάγκρεας η Μαρία Μενούνος, ενώ περιμένει να γίνει μητέρα

Του ζητήθηκε να σταματήσει τις δωρεές σπέρματος – Έχουν γεννηθεί 500-600 παιδιά από το σπέρμα του

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.