Με την άνοια των νέων ο Μπρους Γουίλις – Βασικό σύμπτωμα η αλλαγή συμπεριφοράς και προσωπικότητας

Ο δημοφιλής και αγαπητός ηθοποιός Μπρους Γουίλις διαγνώστηκε τελικά με μετωποκροταφική άνοια (FTD), την άνοια των νέων, όπως έκανε γνωστό μέσα από ανάρτησή της η κόρη του Ράμερ.

Μέχρι σήμερα, η οικογένεια του Μπρους Γουίλις είχε πεί ότι ο ηθοποιός έπασχε από αφασία, αλλά πλέον οι γιατροί έδωσαν την επίσημη διάγνωση τους, κάτι που ανακούφισε τους οικείους του, αφού γνωρίζουν πλέον καλά από τι πάσχει και πώς μπορούν πλέον να κινηθούν σε ότι αφορά τη διαχείριση της νόσου.

Η κόρη του με ένα story στο Instagram αναφέρει πως η κατάστασή του πατέρα της “έχει προχωρήσει πλέον, όμως όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, έχουν επιτέλους μια ακριβή διάγνωση”.

Όπως αναφέρει ο νευρολόγος Α. Μούστρης “η μετωποκροταφική άνοια είναι μία από τις 4 συχνότερες ορφές άνοιας, αλλά έχει αρκετές ιδιαιτερότητες. Συνήθως εμφανίζεται σε νεότερες ηλικίες και τα πρώτα συμπτώματα παρερμηνεύονται ως ψυχιατρικές διαταραχές. Η μετωποκροταφική άνοια εμφανίζεται συνήθως στην έκτη δεκαετία της ζωής, με μέση ηλικία έναρξης τα 58 έτη. Περίπου 60% των πασχόντων είναι μεταξύ 45 και 64 ετών”

Η μετωποκροταφική άνοια επηρεάζει όπως αναφέρει δημοσίευμα της DailyMail, την ομιλία και την επικοινωνία του με τους γύρω του.

Αυτή η μορφή άνοιας συχνά καθυστερεί να διαγνωσθεί, γιατί οι ασθενείς με μετωποκροταφική άνοια πολλές φορές έχουν σχετικά καλές επιδόσεις σε διάφορες νευροψυχολογικές δοκιμασίες, παρά τις δυσκολίες που πιθανόν να έχουν στην καθημερινότητα και τις αλλαγές στην προσωπικότητά τους που αντιλαμβάνονται οι δικοί τους άνθρωποι.

Τα βασικά συμπτώματα που έχει η άνοια των νέων:

  • Πρώιμη άρση αναστολών
  • Πρώιμη απάθεια ή αδράνεια
  • Πρώιμη απώλεια ενσυναίσθησης
  • Τελετουργική ή ψυχαναγκαστική, συμπεριφορά
  • Διατροφικές διαταραχές
  • Διαταραχή επιτελικών-μετωπιαίων λειτουργιών σε
    νευροψυχολογικές δοκιμασίες με σχετική διατήρηση της μνήμης και της οπτικοχωρικής ικανότητας.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την μετωποκροταφική άνοια. Τα αντιανοϊκά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην νόσο Αλτσχάιμερ δεν φαίνεται να βοηθούν.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα φάρμακα (π.χ. αντικαταθλιπτικά) και κάποιες παρεμβάσεις, (π.χ. η λογοθεραπεία) που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου.

Διαβάστε επίσης

Το μίνι της Έλενας, που άναψε φωτιές, η μπηχτή του Θάνου και η απουσία της Μίνας

Επιστήμονες βρήκαν έναν πιθανό τρόπο να διαταράξουν τη χρόνια φλεγμονή που ευθύνεται για την πολλαπλή σκλήρυνση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.