Σε πρώτο πρόσωπο – «Δεν ήξερα ότι τα αγόρια θα μπορούσαν να έχουν καρκίνο του μαστού – μέχρι που χρειάστηκε να χειρουργηθώ»

Αυτό που ήξερα για τις μαστογραφίες και τον καρκίνο του μαστού ήταν ότι τις έκαναν γυναίκες στην ηλικία της μαμάς μου – όχι έφηβα αγόρια. Ωστόσο, έκανα και εγώ μαστογραφία ένα απόγευμα μετά το σχολείο, χωρίς πουκάμισο, σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και έμαθα σύντομα ότι και οι άνδρες μπορεί επίσης να έχουν καρκίνο του μαστού.

Σήμερα, οι συζητήσεις για το φύλο είναι συνηθισμένες. Αμφισβητούνται οι αποδεκτές συμπεριφορές που αποδίδουμε σε σώματα. Όχι τόσο στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Το ότι μπορεί να είχα καρκίνο του μαστού σε εκείνον τον υπερανδρικό κόσμο ήταν πολύ ειρωνικό.

Μήνες πριν από τη μαστογραφία, ένιωθα κάτι να αναπτύσσεται πάνω από τη δεξιά μου θηλή. Μεγάλωνε σιγά σιγά μέχρι που μπόρεσα να το δω – στο μέγεθος μιας μερίδας τυριού, σκληρό και επώδυνο στην αφή. Στην αρχή δεν το είπα στους γονείς μου. Μετά από λίγο, δεν μπορούσα να το αγνοήσω. Όταν τελικά το είδαν, επισκεφθήκαμε τον γιατρό.

Το 1% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού αφορά σε άνδρες και πολύ λιγότερο σε αγόρια

Σχεδόν το 13% των γυναικών θα έρθουν αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού στη ζωή τους. Από τις συνολικές περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, το 1% είναι άνδρες. Αλλά είναι πιο πιθανό να είναι σε προχωρημένο στάδιο όταν διαγνωστεί, λόγω λιγότερης ευαισθητοποίησης και καθυστερημένης διάγνωσης. Με άλλα λόγια, μπορεί να το αγνοούσα για πολύ καιρό. Ήταν πολύ αργά;

Η μαμά μου και εγώ πήγαμε να δούμε έναν ειδικό γιατρό. Ήταν ένας φιλικός γκριζομάλλης τύπος, σούπερ ομιλητικός. Εμφανίστηκε η λέξη χειρουργική επέμβαση. Κάθισα στο εξεταστικό τραπέζι, ήσυχος, ακούγοντας τη φωνή του. Ακούστηκε μακριά. Ήθελε να αφαιρέσει αυτό τον όγκο για παν ενδεχόμενο. Αλλά μάλλον δεν είναι καρκίνος. Ήμουν μπερδεμένος. Ας το βγάλουμε πάντως.

Πριν από την επέμβαση, το κράτησα μυστικό. Μπορούσα απλώς να φανταστώ τη γελοιοποίηση αν τα παιδιά στο σχολείο ήξεραν ότι θα έκανα επέμβαση στο στήθος.

Δεν θυμάμαι πολλά από την ημέρα της επέμβασης. Αλλά υπάρχει μόνο ένα πράγμα που θυμάμαι σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση. Όταν συνήλθα, είπα στις νοσοκόμες: «Μην αφήσετε τη μαμά μου να δει το τατουάζ μου!» Με ξάπλωσαν και γέλασαν. Δεν αστειευόμουν. Τον προηγούμενο χρόνο, είχα κάνει το πρώτο μου τατουάζ. Οι γονείς μου δεν το ήξεραν. Δεν ήταν η ώρα για αποκάλυψη. Το έδειξα στις νοσοκόμες. Συμφώνησαν να το κρατήσουν καλυμμένο με μία γάζα.

Τελικά η βιοψία δεν αποκάλυψε καρκίνο. Η λεπτομέρεια που λείπει από την ιστορία, είναι ότι δεν θυμάμαι να έμαθα αυτές τις πληροφορίες. Και δεν μπορώ να πω πόσο καιρό πήρε. Αυτό που θυμάμαι είναι πόσο με ένοιαζε να μην μάθει κανένας για την επέμβαση στο στήθος. Θυμάμαι πόσο τρομοκρατήθηκα από το πώς άλλαξε το σώμα μου. Πώς φόρεσα ίσως την πιο οριστική επίδειξη θηλυκότητας. Αυτή είναι η δύναμη ενός ανδρικού ιδανικού τόσο οδυνηρά στενού.

Μερικές φορές αναρωτιέμαι πώς θα ήταν σήμερα. Αν το να μεγαλώνεις αυτή τη στιγμή θα προσέφερε λιγότερο βάρος σε αυτή την ανησυχητική δοκιμασία. Αναγνωρίζω ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά πριν αγκαλιάσουμε οποιοδήποτε σώμα για οποιοδήποτε σώμα. Κι όμως, είμαι αισιόδοξος. Ίσως η εμπειρία ενός αγοριού τώρα να μην αντικατοπτρίζει τη δική μου πριν από 30 χρόνια.

Ο Kevin Wood που έγραψε τη δική του εμπειρία στο today.com είναι ένας ανεξάρτητος συντάκτης, συγγραφέας και εκπαιδευτής συγγραφής που μεγάλωσε στο Τέξας, αλλά τώρα ζει στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Πρώην εκπαιδευτικός, έχει διδάξει σε πανεπιστημιακό επίπεδο τη διδασκαλία της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Διαβάστε επίσης

Έρευνα του ΠΟΥ για το αν ευθύνονται συγκεκριμένα αντιβηχικά σιρόπια για 300 θανάτους παιδιών

Τις επόμενες 10 μέρες ενεργοποιείται το σχέδιο για τα ράντζα – Ποιο νοσοκομείο «μπαίνει στο παιχνίδι»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.