Πρωτοποριακή επέμβαση για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος στο Μητέρα

Νέα δεδομένα στη χειρουργική αντιμετώπιση του μέχρι σήμερα ανεγχείρητου καρκίνου του παγκρέατος, θέτει η ομάδα της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ, που τελεί υπό τη διεύθυνση του Χειρουργού, Δρ. Γρηγόρη Τσιώτου, καθώς πραγματοποίησε πρωτοποριακή επέμβαση ολικής παγκρεατεκτομής με συναφαίρεση της κοιλιακής αρτηρίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην επιστημονική βιβλιογραφία, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 31 τέτοιες αντίστοιχες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος, γεγονός που υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα και τη σπανιότητα αυτών των επεμβάσεων.

Η δυσκολία του προχωρημένου καρκίνου του παγκρέατος

Συγκεκριμένα, ο Δρ. Τσιώτος και η ομάδα της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ, σε στενή συνεργασία με τον αγγειοχειρουργό του ΥΓΕΙΑ, Δρ. Φώτη Μήλα, ανέλαβαν και αντιμετώπισαν επιτυχώς ασθενή με τοπικά προχωρημένο παγκρεατικό καρκίνο, όπου υπήρχε εμπλοκή της κοιλιακής αρτηρίας, της κοινής ηπατικής και γαστροδωδεκαδακτυλικής αρτηρίας, προβαίνοντας σε μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση, η οποία περιελάμβανε ολική παγκρεατεκτομή με συναφαίρεση της κοιλιακής αρτηρίας και τοποθέτηση μοσχεύματος σαφηνούς φλέβας μεταξύ της αορτής και της ιδίως ηπατικής αρτηρίας. Η πορεία της ασθενούς μετεγχειρητικά ήταν πολύ καλή, και μετά από σύντομη νοσηλεία στη Γενική Κλινική του ΜΗΤΕΡΑ, επέστρεψε στις καθημερινές της δραστηριότητες.

Η πρωτοποριακή αυτή επέμβαση απαιτεί πολύ μεγάλη και επιβεβαιωμένη εμπειρία στην προχωρημένη παγκρεατική χειρουργική, και ανοίγει ουσιαστικά νέους δρόμους θεραπείας για τους ασθενείς με παγκρεατικό καρκίνο. Για τους λόγους αυτούς δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2022 στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «Ιnternational Journal of Surgery Case Reports».

Σχολιάζοντας τη σπουδαιότητα της επέμβασης για το μέλλον των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος, ο Δρ. Γρηγόρης Τσιώτος, Χειρουργός, Διευθυντής Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ, τονίζει: «Τα ιδιαίτερα ογκολογικά και ανατομικά χαρακτηριστικά του περιστατικού που περιγράφηκε παραπάνω καθιστούν αυτή την επέμβαση, που διενεργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εξαιρετικά σπάνια και τεχνικά πολύπλοκη. Όμως, μια εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα με μακρόχρονη και αποδεδειγμένη εμπειρία στη διαχείριση απαιτητικών επεμβάσεων παγκρεατικού καρκίνου μπορεί να πραγματοποιήσει τέτοιου είδους επεμβάσεις με ασφάλεια».

Διαβάστε επίσης

Οι 6 καλύτερες τροφές για να αυξήσετε τη γονιμότητα

Ένας στους 10 νοσηλευόμενους με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη – Συνεργασία ΙΣΝ και CLEO για τον έλεγχο του προβλήματος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.