Οι 6 καλύτερες τροφές για να αυξήσετε τη γονιμότητα

Αν προσπαθείτε να αποκτήσετε μωρό και έχετε στραφεί προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, υπάρχουν μερικές τροφές που μπορεί να σας βοηθήσουν να αυξήσετε τη γονιμότητα.

Σε γενικές γραμμές και όταν πρόκειται για γενικά διατροφικά πρότυπα, μια δίαιτα χαμηλή σε τρανς λιπαρά, εξαιρετικά επεξεργασμένους υδατάνθρακες και πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να υποστηρίξει θετικά τις προσπάθειες γονιμότητας.

Μια δημοσίευση του 2021 στο Advances in Nutrition υποδηλώνει ότι η ενσωμάτωση της μεσογειακής διατροφής φαίνεται να βοηθά τις γυναίκες στο ταξίδι γονιμότητας. Η μεσογειακή δίαιτα εστιάζει σε διαιτητικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, οπότε υπάρχουν πολλές τροφές για τη γονιμότητα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Human Reproduction δείχνει ότι η συχνή κατανάλωση φαστ φουντ και ο περιορισμός της πρόσληψης φρούτων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προκλήσεων γονιμότητας. Και ενώ πολλοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λένε το αντίθετο, δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα γαλακτοκομικά και η γλουτένη πρέπει να αποφεύγονται όταν προσπαθείτε να συλλάβετε, εκτός εάν έχετε αλλεργία, δυσανεξία στο γάλα ή κοιλιοκάκη.

Όλοι γνωρίζουν πια ότι οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία θα πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 400 mcg φυλλικού οξέος ημερησίως για να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης συγκεκριμένων συγγενών αναπηριών στο έμβρυο (δισχιδής ράχη), αναφέρει το eatingwell.com.

Οι επιλογές σας είναι άφθονες όσον αφορά το ποιες συγκεκριμένες τροφές πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια δίαιτα που υποστηρίζει τη γονιμότητα. Από πολύχρωμα προϊόντα έως φασόλια μέχρι χορταστικά δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορείτε να γεμίσετε γρήγορα το πιάτο σας με υγιεινές τροφές για να βοηθήσετε το σώμα σας να πάρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να υποστηρίξει μια υγιή εγκυμοσύνη.

Δείτε τις έξι τροφές που τροφοδοτούν τη γονιμότητα

Σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι γεμάτες με DHA ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και μια σειρά από άλλα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη γονιμότητα.

Μια μελέτη  που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism  δείχνει ότι τα ζευγάρια που τρώνε περισσότερα ψάρια έχουν περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν από εκείνα που τρώνε λιγότερο, καθιστώντας τις σαρδέλες μια προφανή επιλογή για μια δίαιτα υποστήριξης της γονιμότητας τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες.

Και αν φοβάστε για τον υδράργυρο, οι σαρδέλες, όπως και άλλες επιλογές μικρότερων ψαριών, βρίσκονται στο χαμηλότερο άκρο των επιπέδων υδραργύρου, καθιστώντας τις μια φιλική για την εγκυμοσύνη προσθήκη θαλασσινών που είναι εύκολο να συμπεριληφθεί στα γεύματα .

Γάλα με πλήρη λιπαρά

Οι γαλακτοκομικές τροφές έχουν λίγο κατηγορηθεί με βάση την αστήρικτη θεωρία ότι προκαλούν φλεγμονή, και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφεύγονται όταν προσπαθείτε να συλλάβετε. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μιας μετα-ανάλυσης 27 μελετών του 2021 που δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American College of Nutrition δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά τρόφιμα δεν προκαλούν χρόνια φλεγμονή και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν πραγματικά να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή.

Για μια γυναίκα που δεν απελευθερώνει ωάριο για γονιμοποίηση ή η ωορρηξία συμβαίνει σε ακανόνιστη βάση, ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι η επιλογή γαλακτοκομικών πλήρους λιπαρών αντί για επιλογές χωρίς λιπαρά μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο υπογονιμότητας.

Συγκεκριμένα στοιχεία από τη μελέτη Nurses’ Health Study II που δημοσιεύτηκε στο Frontiers δείχνουν ότι η επιλογή γαλακτοκομικών τροφίμων και ποτών με χαμηλά λιπαρά αντί για επιλογές πλήρους λιπαρών συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο στειρότητας.

Μοσχαρίσιο άπαχο κρέας

Το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας είναι γεμάτο με βασικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του ψευδαργύρου .

Η επαρκής πρόσληψη ψευδαργύρου είναι ένα σημαντικό μέρος μιας δίαιτας γονιμότητας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, καθώς αυτό το μέταλλο παίζει ρόλο στην ποιότητα των ωαρίων και στην υγεία του σπέρματος .

Τα άπαχα κομμάτια βόειου κρέατος είναι μια φυσική πηγή ψευδαργύρου, μαζί με άλλα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη γονιμότητα, όπως η βιταμίνη Β12.

Βρώμη

Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη, τροφοδοτεί το σώμα με βιταμίνες Β, σίδηρο και υγιεινές για την καρδιά φυτικές ίνες. Για τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην υποστήριξη της ενδομήτριας επένδυσης όπου εμφυτεύεται το έμβρυο. Δεδομένου ότι οι πιθανότητες επίτευξης κλινικής εγκυμοσύνης και ζώντος τοκετού αυξάνονται με την αύξηση του πάχους του ενδομητρίου, το να κάνετε οτιδήποτε για να διατηρήσετε αυτό το μέρος του σώματος παχύ και υγιές μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τον στόχο σας.

Ντομάτες

Αν και διαισθητικά, πολλοί άνθρωποι εστιάζουν στη γυναικεία πλευρά της υποστήριξης της γονιμότητας, ο ανδρικός παράγοντας είναι πρωταρχικός παράγοντας στο 50% περίπου των υπογόνιμων ζευγαριών, σύμφωνα με μια κριτική του 2021 που δημοσιεύτηκε στο The Lancet.

Μία από τις καλύτερες τροφές για την υποστήριξη της ανδρικής γονιμότητας είναι η ντομάτα. Αυτό το φρούτο είναι γεμάτο με ένα αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει τη γονιμότητα το οποίο ονομάζεται λυκοπένιο. Η επιλογή πιάτων με μαγειρεμένες ντομάτες θα επιτρέψει στο σώμα σας να απορροφήσει περισσότερο από αυτό το αντιοξειδωτικό σε σύγκριση με το να τρώτε ωμές ντομάτες.

Εάν δεν είστε λάτρης της ντομάτας, μπορείτε να απολαύσετε άλλες τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο που είναι φυσικά κόκκινες ή ροζ, όπως καρπούζι και κόκκινες πιπεριές.

Καρύδια

Θα πιστεύατε ότι η καθημερινή κατανάλωσης καρυδιών μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην ανδρική γονιμότητα; Είναι αλήθεια! Σύμφωνα με στοιχεία από μια κλινική δοκιμή του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Current Developments in Nutrition , οι άνδρες που έτρωγαν 42 γραμμάρια καρύδια (περίπου μια χούφτα) κάθε μέρα για 3 μήνες είχαν πιο υγιές σπέρμα σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν συμπλήρωμα διατροφής.

Τα καρύδια είναι μια φανταστική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ALA και αντιοξειδωτικών, παραγόντων που μπορούν να υποστηρίξουν τόσο την ανδρική όσο και τη γυναικεία γονιμότητα.

Διαβάστε επίσης

Ένας στους 10 νοσηλευόμενους με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη – Συνεργασία ΙΣΝ και CLEO για τον έλεγχο του προβλήματος

Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να γυμνάζεστε, για να χάσετε βάρος;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.