Ιστορίες που συγκινούν, συγκλονίζουν και παράλληλα σκορπούν χαμόγελα και αισιοδοξία, παρουσιάστηκαν από τους πρωταγωνιστές τους, στην επέτειο για τα 27 χρόνια «Χαμόγελο του Παιδιού».
Όταν η μικρή Τάλα από την Συρία, ταλαιπωρημένη και έχοντας χάσει τον πατέρα της στο ταξίδι της προσφυγιάς, έφτασε σε ένα σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού», δεν έτρωγε τίποτα παρά μόνο πορτοκάλια. Ήταν πολύ μαζεμένη και φοβισμένη αλλά η μαγείρισσα της δομής, η κυρία Ιουλία όπως την φωνάζουν τα παιδιά, ήταν αποφασισμένη να βρει με το φαγητό έναν δίαυλο επικοινωνίας με το 4χρονο κοριτσάκι.
«Έφτιαξα τότε λοιπόν ατζέμ πιλάφι συνοδευτικό με κοτόπουλο γιατί σκέφτηκα ότι ίσως της θυμίσει την πατρίδα της. Το κορίτσι έφαγε και ήρθε μετά με το πιατάκι της στην κουζίνα, κοιτώντας μια εμένα, μια την κατσαρόλα για να της βάλω κι άλλο. Από τότε ξεκίνησε σιγά σιγά η επικοινωνία μας ενώ τα άλλα παιδιά θυμούνται ακόμη το πιάτο και μου ζητάνε πολλές φορές να τους φτιάξω «το πιλάφι της Τάλα».
Η Ιουλία Καραγιάννη η οποία είναι εδώ και 14 χρόνια, η μαγείρισσα στο Σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στον Φοίνικα Καλαμαριάς, μίλησε στην επετειακή εκδήλωση για τα 27 χρόνια προσφοράς του οργανισμού που διοργανώθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Από την κουζίνα της και όχι μόνο, η κ. Καραγιάννη προσπαθεί να προσφέρει θαλπωρή σε όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται στο σπίτι, να τα πείσει να τρώνε τις φακές και τα… φασολάκια, «όπως κάνει κάθε μανούλα» αλλά και να τους προσφέρει γευστικές μνήμες.
«Κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, κάνω τσουρέκια και βασιλόπιτα, φτιάχνω ρεβανί, κρέμες και ρυζόγαλο για να θυμούνται τα παιδιά τις μυρωδιές που γέμιζε το Σπίτι» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Ιουλία. Η ίδια μάλιστα, κάποια στιγμή στη ζωή της, χρειάστηκε την φροντίδα του «Χαμόγελου» για ένα προσωπικό της πρόβλημα υγείας και είδε με συγκίνηση να της συμπαραστέκεται η διοίκηση αλλά και τα παιδιά που της έστελναν κάρτες με ευχές για καλή ανάρρωση και γρήγορη επιστροφή κοντά τους.
Το μωρό στον πάγκο της κουζίνας
Η μαγείρισσα του Σπιτιού στον Φοίνικα θυμάται ιδιαίτερα την περίπτωση ενός κοριτσιού που μωρό ακόμη, είχε μεταφερθεί για φιλοξενία στον Φοίνικα.
«Ηταν πρόωρο, ελλιποβαρές και αν και ήταν 6 μηνών, ήταν εντελώς ανέκφραστο και ακίνητο. ΄Επαιρνα λοιπόν το καθισματάκι του και το τοποθετούσα πάνω στον πάγκο της κουζίνας ενώ δούλευα. Εχω πάντα ένα ραδιοφωνάκι που παίζει χαμηλά μουσική και του μιλούσα συνέχεια, για το φαγητό που ετοίμαζα, σχολίαζα διάφορα, μιλούσα συνέχεια. Το κοριτσάκι έμεινε μέχρι τα 2,5 στη δομή και μετά υιοθετήθηκε από μια οικογένεια με την οποία διατήρησα σχέσεις.
Όταν λοιπόν, κάποια στιγμή και αφού το κορίτσι ήταν πλέον έφηβη, με προσκάλεσαν να φάμε μαζί, η έφηβη πλέον μου εξομολογήθηκε ότι της αρέσει και την χαλαρώνει να ακούει χαμηλά μουσική και να μαγειρεύει! Εμεινα άφωνη» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Καραγιάννη.
«Μεταφέρουν την κόρη μου σαν κάτι εύθραυστο»
Τις ευχαριστίες της στον Ανδρέα, τον μικρό ιδρυτή του «Χαμόγελου του Παιδιού», εξέφρασε με ένα γράμμα της η Νίκη Φουτσιτζόγλου, μητέρα της 7χρονης Μαρίας η οποία, από τους πέντε πρώτους μήνες της ζωής της, διαγνώστηκε με βαριά εγκεφαλοπάθεια.
«Ανδρέα γεια σου. Είμαι η μαμά της Μαρίας, είναι εκεί στην γωνία κάθεται στο καρεκλάκι της μαζί με τον μπαμπά της και μας ακούει. Είμαι σίγουρη ότι θα ήθελε να σε ευχαριστήσει από τα βάθη της καρδιάς της για το τόσο σημαντικό όραμα σου» αρχίζει το γράμμα που απευθύνεται στον εμπνευστή του «Χαμόγελου» και γιό του Κώστα Γιαννόπουλου.
«Ξέρεις κάθε μήνα, μπορεί και δυο φορές το μήνα, έρχεται στο σπίτι ο γιατρός του Χαμόγελου μαζί με την νοσηλεύτρια να την δουν, έρχεται και κάθε Πέμπτη η φυσιοθεραπεύτρια και της κάνει ασκήσεις. Που να δεις τα ασθενοφόρα μαζί με τα πληρώματα τους και πως μεταφέρουν με ασφάλεια την Μαρία, σαν να μεταφέρουν κάτι εύθραυστο, πως τους θαυμάζω» έγραψε η κ.Φουτσιτζόγλου στο γράμμα που απηύθυνε στον Ανδρέα που έφυγε από τη ζωή στα 10 του χρόνια .
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Φουτσιτζόγλου εξήρε το πρόγραμμα «Παιδιατρική Κατ’οίκον Νοσηλεία» του «Χαμόγελου» που επιτρέπει στην κόρη της να έχει γιατρούς, νοσηλευτές και φυσιοθεραπευτές και διασώστες που μπορούν να τους μεταφέρουν ανά πάσα στιγμή στο νοσοκομείο.
«Είναι μεγάλη ανακούφιση γιατί είναι τεράστιο το οικονομικό κόστος» λέει προσθέτοντας ότι και οι ίδιοι ως γονείς, υποστηρίζονται ψυχολογικά ενώ τους παρέχονται, μέσα από χορηγίες, και αναλώσιμα υγειονομικών υλικών.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»- Η πιο γνωστή ΜΚΟ της Ελλάδας
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και πανελλήνια ποσοτική έρευνα που διεξάγει κάθε χρόνο αφιλοκερδώς η Focus Bari για λογαριασμό του φορέα, με σκοπό την ανανέωση της πληροφόρησής του για τον βαθμό γνώσης, τη στάση και τις απόψεις των Ελλήνων πολιτών για τη δραστηριότητα και λειτουργία του. Όπως προέκυψε, από δείγμα 1.005 ατόμων, 9 στους 10 Ελληνες γνωρίζουν τον φορέα, 8/10 έχουν θετική εντύπωση για το έργο του και μεταξύ όλων των ΜΚΟ, το «Χαμόγελο» διακρίνεται ως ο φορέας με τη μεγαλύτερη εμπειρία στην αντιμετώπιση περιστατικών και φροντίδας παιδιών στην Ελλάδα (86%). Επίσης, 4 στους 10 ερωτώμενους στήριξαν τον φορέα με δωρεές/αγαθά μέσα στον τελευταίο χρόνο.
Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες απαντούν και για τη νέα κυβερνητική απόφαση που θέτει εκτός κτηριακών προδιαγραφών 9 από τα 11 σπίτια που διαθέτει ο φορέας για τη φιλοξενία εγκαταλελειμμένων /κακοποιημένων παιδιών. Το θέμα αυτό είναι γνωστό στο 41% των πολιτών και 8 στους 10 τοποθετούνται σαφώς υπέρ κάποιας λύσης ώστε να μην εμποδιστεί η λειτουργία των σπιτιών φιλοξενίας του
Στην εκδήλωση για τα 27 χρόνια δράσης του οργανισμού, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κώστας Γιαννόπουλος ανέφερε ότι σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του έχει στηρίξει 1.915.496 παιδιά και τις οικογένειές τους και οι Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας (1056, 116000, 116111) έχουν διαχειριστεί 4.690.805 κλήσεις.
Συγχαρητήρια στον Οργανισμό για το έργο του, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξή τους, εξέφρασαν σε χαιρετισμούς τους ο Δημήτριος Γαλαμάτης, Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Κυβέρνησης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν από τον κ.Γιαννόπουλο το ζευγάρι Καίτη Γεωργιάδη και Ιάκωβος Σταυρούσης για τη δωρεά ενός ακινήτου τους στον Οργανισμό και η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου για την αδιάκοπη στήριξή της στο έργο του «Χαμόγελου».
Διαβάστε επίσης
Ο χειρουργός μεταμοσχεύσεων που έγινε λήπτης, ο νοσηλευτής – αναμορφωτής και η καρδιά χοίρου