Σε πρώτο πρόσωπο: “Ξύπνησα με το μισό μου πρόσωπο παράλυτο” – Η COVID, ο έρπης και τα σπάνια σύνδρομα

“Ξύπνησα με το μισό μου πρόσωπο παράλυτο. Ξεκίνησε ένα ταξίδι υγείας που δεν περίμενα ποτέ ότι θα κάνω”, λέει η επιχειρηματίας Katie Sturino https://katiesturino.com/ καθώς περιγράφει λεπτομερώς το πρόσφατο ταξίδι της στους κόσμους της νόσου του Lyme, της παράλυσης Bell και του συνδρόμου Ramsay Hunt, που πιθανόν πυροδοτήθηκαν από την COVID και τον έρπη.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, άρχισε να εμφανίζει ασυνήθιστα συμπτώματα υγείας, τα οποία κατέγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ μοιράστηκε περισσότερα για αυτήν την εμπειρία με το TODAY:

Ένα πρόσφατο πρωί, ξύπνησα με φαγούρα, πόνο στο αυτί και σκέφτηκα ότι μάλλον είχα αναπτύξει λοίμωξη στο αυτί. Ενώ η αίσθηση ήταν ασυνήθιστη, δεν ήμουν σε πολύ μεγάλη αγωνία ή ενόχληση, οπότε περίμενα να δω αν θα βελτιωνόταν. Μερικές μέρες αργότερα, η κατάσταση είχε επιδεινωθεί και επισκέφτηκα το τοπικό κέντρο επείγουσας φροντίδας. Η γιατρός παρατήρησε ότι το αυτί μου φαινόταν καλά, αλλά είχα αναφέρει ότι ο σκύλος μου διαγνώστηκε πρόσφατα με νόσο του Lyme και πίστευε ότι τα συμπτώματά μου θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι είχα μολυνθεί επίσης. Για να είμαι ασφαλής, μου συνταγογράφησε ένα αντιβιοτικό για τη θεραπεία πιθανής νόσου του Lyme και πήγα σπίτι.

Έψαξα στο Google ό,τι μπορούσα για νόσο του Lyme. Άρχισα να νιώθω ανησυχία επειδή η νόσος του Lyme μπορεί να δημιουργήσει τόσα πολλά διαφορετικά προβλήματα υγείας και αναρωτήθηκα τι θα σήμαινε αυτό για μένα.

Λίγες μέρες αργότερα, ξύπνησα και παρατήρησα ότι το πρόσωπό μου μούδιασε. Όταν κοιτάχτηκα στον καθρέφτη, έμεινα άναυδη. Το μισό πρόσωπό μου ήταν παράλυτο – το μάτι και το στόμα μου είχαν πέσει. Η γλώσσα μου ήταν πρησμένη, με αποτέλεσμα η ομιλία μου να ακούγεται μπερδεμένη. Ένιωσα πανικό. Σκέφτηκα τι είχε πει ο γιατρός, ότι είχα πιθανώς τη νόσο του Lyme. Αναρωτήθηκα αν αυτό ήταν μόνο μέρος αυτού.

 

Ξύπνησα με το μισό μου πρόσωπο παράλυτο

Αφού ξύπνησα με την παράλυση του προσώπου, επέστρεψα στο διαδίκτυο. Έμαθα ότι η νόσος του Lyme μπορεί να προκαλέσει παράλυση Bell, μια κατάσταση που προκαλεί αδυναμία ή παράλυση στη μία πλευρά του προσώπου. Ήξερα ότι έπρεπε να δράσω γρήγορα — είχα ακούσει ιστορίες από άτομα με Bell, των οποίων το πρόσωπο παρέμεινε έτσι για μήνες.

Ήθελα να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να βεβαιωθώ ότι αυτό δεν συνέβη σε εμένα. Αμέσως τηλεφώνησα στον γιατρό μου, ο οποίος μου συνέστησε ένα φάρμακο για τον έρπητα ζωστήρα. Δεν ήξερε με βεβαιότητα, αλλά άρχιζε να υποψιάζεται ότι μπορεί να έχω το σύνδρομο Ramsay Hunt, το οποίο εμφανίζεται όταν ο ιός που προκαλεί ανεμοβλογιά και έρπητα ζωστήρα, προκαλεί έρπητα ζωστήρα στο πρόσωπο ή στο αυτί. Ο γιατρός μου ήλπιζε να καλύψει όλα τα ενδεχόμενα εάν η νόσος του Lyme δεν ήταν η αιτία των πρόσφατων προβλημάτων υγείας μου.

Είχα μάθει επίσης ότι πολλά άτομα με παράλυση Bell επωφελήθηκαν από τον βελονισμό επειδή διεγείρει τα νεύρα στο πρόσωπο. Ήμουν στον βελονιστή μέσα σε 24 ώρες.

Ο χρόνος ήταν ουσιαστικός. Δεν ήθελα να περιμένω περισσότερα ραντεβού ή περισσότερες διαγνώσεις. Αναλαμβάνοντας δράση γρήγορα, ήλπιζα να ελαχιστοποιήσω τη βλάβη στα νεύρα στο πρόσωπό μου.

Ο βελονισμός, μαζί με τη φαρμακευτική αγωγή, φάνηκε να βελτιώνει την παράλυση του προσώπου μου.

Το πρόσωπό μου ήταν παράλυτο και δεν μπορούσα να φάω

Η παράλυση του προσώπου έκανε το φαγητό δύσκολο και ξαφνικά βρέθηκα να μασάω διαφορετικά για να το αντισταθμίσω. Δεν μπορούσα πια να ανοιγοκλείσω το ένα μου μάτι, κάτι που το έκανε στεγνό και επώδυνο.Το βράδυ, έπρεπε να το κλείσω με ταινία για να κοιμηθώ.

Ένιωσα τρόμο και ήμουν ευάλωτη… αλλά προσπαθώ να είμαι ανοιχτή στη ζωή μου. Παρόλο που ένιωσα μια ισχυρή παρόρμηση να κρύψω την όψη μου και να αποσυρθώ στο σπίτι μου, δεν το έκανα.

Την ίδια περίοδο, κοινοποίησα ένα βίντεο με την παράλυση του Bell στα social media. Με βοήθησε να νιώσω λιγότερο μόνη όταν άκουσα εμπειρίες από πολλούς ανθρώπους που εμφάνισαν παράλυση Bell, νόσο του Lyme ή αυτοάνοσες παθήσεις. Τόσο συχνά, ειδικά οι γυναίκες έχουν αόρατες ασθένειες και παλεύουν χωρίς οι άλλοι να έχουν επίγνωση των εμπειριών τους. Ήλπιζα ότι με το να μοιράζομαι αυτά που περνούσα, θα βοηθούσα κάποιους να αισθάνονται λιγότερο μόνοι.

Στο μεταξύ, το αυτί μου είχε πρηστεί τόσο πολύ που επισκέφτηκα τα επείγοντα. Ο γιατρός επιβεβαίωσε ότι είχα έρπητα ζωστήρα στο αυτί μου. Δεν ήταν ορατά τα σημάδια όταν είχα πάει στην πρώτη ιατρική επίσκεψη. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα συμπτώματά μου, συμπεριλαμβανομένου ενός αρνητικού τεστ για τη νόσο του Lyme, ο γιατρός μου διαπίστωσε ότι είχα πράγματι σύνδρομο Ramsay Hunt. Αυτή η διάγνωση ακουγόταν άγρια ​​- όπως τόσες άλλες, είχα ακούσει γι ‘αυτό μόνο όταν ο Justin Bieber είπε ότι την είχε.

Αν και είμαι ευγνώμων που έλαβα μια διάγνωση, ήμουν απογοητευμένη. Αναρωτιέμαι γιατί ανέπτυξα μια τόσο σπάνια διαταραχή και πώς έπαθα έρπητα ζωστήρα. Παραδοσιακά, ο έρπητας ζωστήρας επηρεάζει τους ηλικιωμένους, αλλά ο γιατρός μου υποπτεύεται τώρα ότι όταν είχα COVID-19 τον Ιούνιο, κατέρρευσε το ανοσοποιητικό μου σύστημα, καθιστώντας με πιο ευαίσθητο στον έρπητα ζωστήρα και τώρα στο σύνδρομο Ramsay Hunt.

Το σύνδρομο Ramsay Hunt είναι τόσο σπάνιο που ήταν δύσκολο να βρω έναν γιατρό ή μια κλινική. Ευτυχώς, έχω ένα ραντεβού με έναν γιατρό για να καταλάβω ποια μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα. Ανησυχώ μήπως μολυνθώ ξανά με τον COVID-19 γιατί δεν θέλω να προκύψουν άλλες αρνητικές παρενέργειες στην υγεία από τον ιό.

Αν και τώρα το πρόσωπό μου μοιάζει με πριν από την παράλυση, εξακολουθώ να αντιμετωπίζω το αόρατο μέρος της ασθένειάς μου. Δεν νιώθω σαν εμένα. Είμαι πραγματικά εξαντλημένη μερικές φορές και είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις τα επίμονα νευρικά προβλήματα.

Ένιωσα φοβισμένη και ευάλωτη όταν σκέφτηκα να μοιραστώ την ιστορία μου, αλλά το ήθελα με την ελπίδα ότι θα μπορούσα να βοηθήσω κάποιον άλλο να αντιμετωπίσει τις δικές του προκλήσεις υγείας. Αυτή η εμπειρία ενίσχυσε την ενσυναίσθηση που ένιωθα ήδη για τους άλλους με αόρατες ασθένειες Άκουσα τόσες πολλές ιστορίες από ανθρώπους που μου ράγισαν την καρδιά. Ελπίζω η εμπειρία μου να ενθαρρύνει επίσης τα άτομα με παράλυση Bell να φοβούνται λιγότερο όσον αφορά την εμφάνισή τους. Είναι πιο εύκολο να κλειδώνεσαι στο σπίτι όταν το περνάς αυτό, αλλά ελπίζω ότι με το να μοιράζομαι την εμφάνισή μου, οι άλλοι θα αισθάνονται λιγότερο μόνοι και πιο άνετα με την εμφάνισή τους.

Διαβάστε επίσης

Κόψτε μαχαίρι αυτές τις 6 διατροφικές συνήθειες και αποκτήστε επίπεδο στομάχι

10 τρόποι για να μειώσετε τον λογαριασμό θέρμανσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.