Διάσημοι καλλιτέχνες με σκλήρυνση κατά πλάκας περιγράφουν πως και πότε κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τους πάντες και διάσημοι καλλιτέχνες έχουν μοιραστεί τα βιώματά τους.

«Μερικοί άνθρωποι με σοβαρή σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να χάσουν την ικανότητα να περπατούν, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν μεγάλες περιόδους ύφεσης χωρίς νέα συμπτώματα», αναφέρει η Mayo Clinic. Και ενώ η ασθένεια, η οποία επί του παρόντος δεν έχει οριστική θεραπεία, επηρεάζει πραγματικά τον καθένα με διαφορετικό τρόπο.

Πέρυσι η ηθοποιός Christina Applegate αποκάλυψε μέσω του twitter ότι έχει διαγνωστεί με την ασθένεια: “Γεια σας φίλοι. Πριν από λίγους μήνες, διαγνώστηκα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ήταν ένα περίεργο ταξίδι”, έγραψε στη σελίδα της. “Ένας δύσκολος δρόμος. Αλλά όπως όλοι ξέρουμε, ο δρόμος συνεχίζεται. Εκτός κι αν κάποιος ****** τον εμποδίσει.”

Σε ένα δεύτερο tweet, η Applegate μοιράστηκε πληροφορίες από έναν από τους φίλους της που έχει την ίδια πάθηση. “Όπως είπε ένας από τους φίλους μου που έχει σκλήρυνση κατά πλάκας, “ξυπνάμε και κάνουμε ταυτό που πρέπει να κάνουμε. Και αυτό κάνω», συνέχισε.

Τα αρχικά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας μερικών διάσημων ασθενών

Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες έχουν περιγράψει τα συμπτώματα που ένιωσαν και κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, σύμφωνα με το bestlifeonline.com.

Δείτε τι έχουν πει και γράψει διάσημοι καλλιτέχνες με σκλήρυνση κατά πλάκας:

Selma Blair

Η Σέλμα Μπλερ βίωνε χρόνιο πόνο και ανεξήγητα σωματικά συμπτώματα πριν από τη διάγνωσή της με σκλήρυνση κατά πλάκας το 2018. Αλλά υπήρξε ένα περιστατικό συγκεκριμένα που η 49χρονη ηθοποιός και μητέρα ενός παιδιού είπε ότι την έκανε να καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή της στο Variety, η Μπλερ θυμήθηκε μια στιγμή τον Φεβρουάριο του 2018 όταν περπατούσε στην πασαρέλα σε μια επίδειξη μόδας του Christian Siriano και ένιωσε ότι το πόδι της δεν υπάκουε. «Ήμουν στην πασαρέλα, με τη συγκίνηση και το άγχος του σόου, που ξαφνικά έχασα την αίσθηση στο αριστερό μου πόδι», είπε.

Η Μπλερ είπε επίσης στο Variety ότι λίγους μήνες μετά από αυτό το γεγονός, τα χέρια της ουσιαστικά σταμάτησαν να λειτουργούν όταν προσπαθούσε να γράψει ένα σημείωμα. Λίγο αργότερα διαγνώστηκε με την ασθένεια.

Σε μια ανάρτηση στο Instagram τον Οκτώβριο του 2018 μετά τη διάγνωσή της, η Μπλερ σημείωσε άλλα συμπτώματα που αντιμετωπίζει συνήθως. “Πέφτω μερικές φορές. Ρίχνω πράγματα. Η μνήμη μου είναι ομιχλώδης. Και η αριστερή μου πλευρά ζητά οδηγίες από GPS”, έγραψε.

Jack Osbourne

Την άνοιξη του 2012, ο Jack Osbourne, ο γιος της γνωστής οικογένειας, γύριζε μια σκηνή της παραφυσικής τηλεοπτικής σειράς Haunted Highway, που απαιτούσε να βουτήξει σε μια κρύα λίμνη τη νύχτα. Σύμφωνα με το περιοδικό Brain & Life της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ο Osbourne, τότε 27 ετών, βγήκε από το νερό με έναν «πονοκέφαλο που μοιάζει με ημικρανία» και ξύπνησε την επόμενη μέρα με θολή όραση.
Καθώς η όρασή του χειροτέρευε, ο Osbourne επισκέφθηκε τελικά έναν νευρολόγο στο Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες. Μετά από εκτεταμένες εξετάσεις διαγνώστηκε με ΣΚΠ.

Αλλά ακόμη και πριν από τη θολή όραση, ο Osbourne είπε ότι αγνοούσε κάποια μουδιάσματα και τσιμπήματα στο πόδι του για τρεις μήνες. «Αγνόησα το τσίμπημα στο πόδι μου γιατί νόμιζα ότι απλώς ήταν ένα τσίμπημα ενός νεύρου», είπε στη Healthline. «Ακόμα και όταν διαγνώστηκα, σκέφτηκα: «Δεν είμαι πολύ νέος για να έχω κάτι τέτοιο;». Τώρα, ξέρω ότι η μέση ηλικία διάγνωσης είναι μεταξύ 20 και 40».


Jamie-Lynn Sigler

Η πρωταγωνίστρια της δημοφιλούς σειράς Sopranos, η Jamie-Lynn Sigler δεν είχε μιλήσει για τη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας μέχρι το 2016, ενώ είχε διαγνωστεί το 2002 κατά τη διάρκεια της τρίτης σεζόν της σειράς. Η 40χρονη πλέον ηθοποιός είχε επιστρέψει σπίτι της μετά τα γυρίσματα ενός επεισοδίου της δημοφιλούς σειράς του HBO και πήγε να κάνει ντους, οπότε ένιωσε μια περίεργη, βαριά αίσθηση στο πόδι της. «Ήταν αυτό το συναίσθημα ακριβώς πριν πιάσεις καρφίτσες και βελόνες, αυτό το περίεργο μυρμήγκιασμα» , είχε πει στο WebMD.

Η Sigler βίωσε ένα παρόμοιο συναίσθημα όταν είχε τη νόσο του Lyme το 2001. «Δεν ήξερα αν αυτή ήταν μια υποτροπή ή τι ήταν», συνέχισε.

Η ηθοποιός κατέληξε να διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο όπου της είπε ένας γιατρός ότι είχε σκλήρυνση κατά πλάκας.

Teri Garr

Η Teri Garr έχει συμμετάσχει σε μερικές από τις πιο εμβληματικές ταινίες στην ιστορία του Χόλιγουντ—από τον Tootsie μέχρι τον Young Frankenstein έως τις Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου, αλλά και σε εννέα ταινίες του Elvis Presley . Η Garr είναι επίσης γνωστή για τη δράση της στην εκπαίδευση και την έρευνα για την σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η ίδια διαγνώστηκε το 1999, αλλά εμφάνιζε συμπτώματα πολλά χρόνια πριν την διάγνσωη.

“Ξεκίνησε το 1983. Ζούσα στη Νέα Υόρκη και θα πήγαινα για τζόκινγκ στο Central Park, αλλά άρχιζα να σκοντάφτω”, είπε η Garr στο Brain & Life. “Παρατηρούσα ότι όσο περισσότερο έτρεχα και το σώμα μου ζεσταινόταν, τόσο πιο αδύναμη ένιωθα. Αλλά τα συμπτώματα αυτά εξαφανίστηκαν για περίπου 10 χρόνια. Όταν άρχισαν, αισθανόμουν οξύ πόνο στο χέρι όταν έτρεχα.”

“Στη συνέχεια είχα αδυναμία στη δεξιά πλευρά – χέρι, πόδι και πόδι”, είπε. “Το να πρέπει να διαχειριστώ την κούραση είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε εγώ και πολλά άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, και η ζέστη δεν είναι φίλος μου, μπορεί να είναι καταστροφική. Ωστόσο, κάθε άτομο με ΣΚΠ ζει με τη δική του ειδική βαλίτσα συμπτωμάτων. Όμως, όλοι εργαζόμαστε γύρω από τα συμπτώματά μας και προχωράμε στη ζωή μας».

Διαβάστε επίσης

Τι είπε η Ολίβια Νιούτον-Τζον λίγες μέρες πριν το τέλος, στην Φρέντσι από το «Grease» – Τα λόγια της Ρίτζο

Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν πάντα εμένα;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.