Ένας όγκος αναπτύχθηκε σιωπηλά μέσα στην καρδιά της, μέχρι που την ειδοποίησε το smartwatch της

Η Kim Durkee άρχισε να φορά ένα smartwatch της Apple πριν από δύο χρόνια για να παρακολουθεί τα βήματά της και για βοήθεια σε περίπτωση που έπεφτε.

Ποτέ δεν περίμενε ότι θα ανιχνεύσει τα πρώτα σημάδια μιας απειλητικής για τη ζωή κατάστασης που απαιτούσε χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς για την πρόληψη ενός εγκεφαλικού.

«Δεν είχα ούτε μία υπόδειξη ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο σώμα μου, ούτε μία», είπε η Durkee, 67 ετών, που ζει στο Maine, στο TODAY.

«Οι γιατροί είπαν ότι ήμουν σαν μια σιωπηλή ωρολογιακή βόμβα».

Tο smartwatch άρχισε ξαφνικά να βουίζει στη μέση της νύχτας

Δεν είχε κανένα σύμπτωμα, μέχρι που το smartwatch της άρχισε ξαφνικά να βουίζει στον καρπό της στη μέση της νύχτας στα τέλη Μαΐου. Η Durkee, η οποία φορούσε το gadget όταν κοιμόταν, ξύπνησε με ένα μήνυμα που την προειδοποιούσε ότι φαινόταν να έχει ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό που υποδηλώνει κολπική μαρμαρυγή.

Γνωστή και ως AFib, η πάθηση συμβαίνει όταν οι άνω κοιλότητες της καρδιάς δεν συντονίζονται με τις κάτω κοιλότητες, με αποτέλεσμα η καρδιά να χτυπά πολύ αργά, πολύ γρήγορα ή ακανόνιστα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία .

Στην αρχή, η Durkee σκέφτηκε ότι οι ειδοποιήσεις πρέπει να ήταν τυχαίες. Είπε ότι δεν ένιωθε την καρδιά της να χτυπά ή να κάνει κάτι περίεργο και ότι ανέπνεε καλά. Ωστόσο, όταν ο ίδιος συναγερμός συνέχισε να την ξυπνάει τρεις νύχτες στη σειρά, με πέντε ξεχωριστά μηνύματα από τα μεσάνυχτα έως τις 4 το πρωί της τρίτης νύχτας μόνο, αποφάσισε να ζητήσει ιατρική βοήθεια.

Στις 3 Ιουνίου, η Durkee πήγε στα επείγοντα περιστατικά του τοπικού νοσοκομείου και εξήγησε στον εφημερεύοντα γιατρό ότι το έξυπνο ρολόι της της είπε να υποβληθεί σε έλεγχο.

«Και με κοίταξε σαν να μου λέει, «Αλήθεια, το ρολόι σου σου είπε ότι έχεις AFib;» Όλοι στο νοσοκομείο έμειναν έκπληκτοι. Ήμουν το θέμα συζήτησης του νοσοκομείου», θυμάται.

«Έκανε μερικές εξετάσεις και είπε: «Το ρολόι σου είναι σωστό, είσαι στο AFib».

Η 67χρονη δεν είχε σημάδια καρδιακών προβλημάτων πριν από τη διάγνωσή της.

Το πλέον ανησυχητικό εύρημα

Αλλά η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Όταν οι γιατροί έκαναν εξετάσεις, βρήκαν κάποιες περίεργες μετρήσεις και πραγματοποίησαν υπερηχοκαρδιογράφημα.

Τότε ήταν που ανακάλυψαν ότι η Durkee είχε έναν όγκο που μεγάλωνε στην καρδιά της. Η διάγνωση: μύξωμα, μια μη καρκινική ανάπτυξη στον αριστερό της κόλπο. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος και ζάλη. Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τους περισσότερους από αυτούς τους όγκους, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιοι, με λιγότερο από το 0,02% των ανθρώπων που επηρεάζονται, σύμφωνα με μελέτες.

Ωστόσο, ένα καρδιακό μύξωμα είναι ο πιο κοινός πρωτοπαθής όγκος της καρδιάς στους ενήλικες και μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή εάν παρεμβαίνει στην καρδιακή λειτουργία, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ .

Αυτό συνέβαινε στην περίπτωση του Durkee. Ο όγκος ήταν εμπόδιο στον κανονικό ρυθμό της καρδιάς της, διαταράσσοντας τον κανονικό κύκλο συστολής-χαλάρωσης και προκαλώντας αρρυθμία.

Τελικά, χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση σε νοσοκομείο της Βοστώνης για να αφαιρέσει τον όγκο.

Όταν η Durkee ρώτησε τον χειρουργό της τι θα είχε συμβεί αν δεν λάμβανε την ειδοποίηση από το smartwatch και δεν ελεγχόταν, καθώς δεν είχε συμπτώματα, “είπε, “Μάλλον θα παθαίνατε ένα τεράστιο εγκεφαλικό””, θυμάται.

Η πεντάωρη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου. Ένα μήνα αργότερα, η Durkee αναρρώνει καλά και φοράει το smartwatch της 24/7.

«Μου έσωσε τη ζωή 100%», σημείωσε. «Δεν το βγάζω ποτέ. Είναι σαν τον φύλακά μου».

Τα smartwatch είναι «δίκοπο μαχαίρι»

Τα ευρήματα της μελέτης σχετικά με το πόσο επωφελούνται οι άνθρωποι από το Apple Watch που ανιχνεύει την κολπική μαρμαρυγή είναι μικτά. Όταν ερευνητές στο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 2.000 ασθενείς συγχρονίζοντας τα Apple Watches τους με ηλεκτρονικά αρχεία υγείας, βρήκαν ότι μόνο το 0,25% από αυτούς ήταν κατάλληλοι για φαρμακευτική αγωγή για να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού – ακόμα κι αν το gadget είχε επισημάνει AFib.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους χρήστες έτειναν να είναι νέοι, υγιείς και με χαμηλό κίνδυνο για εγκεφαλικό, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε φέτος στο Journal of the American Medical Informatics Association.

«Ο εντοπισμός ασθενών με ύποπτο AFib δεν δικαιολογεί απαραίτητα την έναρξη μιας φαρμακευτικής αγωγής για την πρόληψη εγκεφαλικού», δήλωσε ο Δρ Joshua Pevnick, συνδιευθυντής Πληροφορικής στο Cedars-Sinai και συν-συγγραφέας της εργασίας.

Διαβάστε επίσης

Μέτρα για φακελάκι: Ηλεκτρονικά ραντεβού και για τις χειρουργικές επεμβάσεις, στο μοντέλο των εμβολιασμών

Οι 10 καλύτερες τροφές για να μακρύνουν πιο γρήγορα τα μαλλιά, να αντέχουν και να λάμπουν

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης για τους εργαζόμενους, οι ελλείψεις φαρμάκων και το άγχος του Μάριου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.