Του είπαν να πάρει βιταμίνες και εκείνος το παράκανε – Απίστευτο ιατρικό περιστατικό

Ένας άνδρας έπαιρνε για ένα μήνα μία απίστευτη ποσότητα από βιταμίνες και ειδικά βιταμίνη D. Το αποτέλεσμα ήταν να πάει στα επείγοντα του νοσοκομείου με πολλά συμπτώματα από διάφορα συστήματα του οργανισμού και με απώλειας βάρους σχεδόν 13 κιλών.

Ένα πρόσφατο ιατρικό περιστατικό από το Ηνωμένο Βασίλειο υπενθυμίζει τι μπορεί να συμβεί από την αλόγιστη και υπερβολική πρόσληψη των βιταμινών και ειδικά της βιταμίνης D.

Τα συμπτώματα από τις πολλές βιταμίνες

Η περίπτωσή του δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Case Reports, και οι γιατροί περιγράφουν πώς ο ασθενής παραπέμφθηκε στο νοσοκομείο με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που είχε για τρεις μήνες:

επαναλαμβανόμενους εμετούς, ναυτία, κοιλιακό άλγος, κράμπες στα πόδια, βουητό στα αυτιά, ξηροστομία, αυξημένη δίψα και διάρροια. Είχε επίσης χάσει 12,7 κιλά.

Έπαιρνε 150.000 IU βιταμίνης D

Ένα μήνα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων ο ασθενής είχε ξεκινήσει ένα νέο σχήμα βιταμινών, αναφέρει το iflscience.com. Προφανώς κατόπιν συμβουλής ενός ιδιώτη διατροφολόγου, έπαιρνε μια ημερήσια δόση – πάρτε βαθιά ανάσα – 150.000 IU (3750 μικρογραμμάρια) βιταμίνης D, 1.000 χιλιοστόγραμμα φυλλικού οξέος, 4.000 χιλιοστόγραμμα ωμέγα-3, 50 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Β3, καθώς και διάφορες δόσεις βιταμινών C, K2, B2, B6 και σελήνιο, ψευδάργυρο, ιώδιο, l-λυσίνη, ταυρίνη, γλυκίνη, χολίνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, προβιοτικά και, για κάποιο λόγο, βόρακα.

Τώρα, οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι γενικά καλά και υγιεινά, αλλά όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα, το κλειδί είναι η δοσολογία. Χρειαζόμαστε μόνο περίπου 400 IU ή 10 μικρογραμμάρια την ημέρα βιταμίνης D για να παραμείνουμε υγιείς – αριθμός που είναι μικρότερος από το 1/80 της δόσης που λάμβανε στην πραγματικότητα ο ασθενής.

Λιποδιαλυτές βιταμίνες

«Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη στο σώμα, μαζί με τις βιταμίνες Α, Ε και Κ», γράφουν οι συγγραφείς. «Ως αποτέλεσμα, υφίσταται ευρεία κατανομή λιπώδους ιστού».

Και έτσι, εξηγούν, «οι εκδηλώσεις δηλητηρίασης με βιταμίνη D είναι συχνά πολυσυστημικές», που κυμαίνονται από νευροψυχιατρικά συμπτώματα όπως υπνηλία, σύγχυση, απάθεια, ψύχωση, κατάθλιψη, λήθαργο, ακόμη και κώμα, μέχρι γαστρεντερικά προβλήματα όπως κοιλιακό άλγος, έμετος, δυσκοιλιότητα, πεπτικά έλκη και παγκρεατίτιδα, έως καρδιαγγειακά συμπτώματα όπως υπέρταση και καρδιακή αρρυθμία, σοβαρά νεφρικά προβλήματα και νεφρική ανεπάρκεια.

Και ακόμη χειρότερα, η βιταμίνη D έχει εξαιρετικά μεγάλο χρόνο ημιζωής – επομένως με την υπερβολική δόση μπορεί είναι κάποιος άρρωστος για αρκετές εβδομάδες. Όταν ο άνδρας έφτασε στο νοσοκομείο, είχε ήδη σταματήσει να παίρνει τα συμπληρώματα και όμως είχε ακόμα συμπτώματά του και οι κλινικές εξετάσεις αποκάλυψαν οξεία νεφρική βλάβη, καθώς και πολύ υψηλά επίπεδα ασβεστίου και βιταμίνης D που ήταν επτά φορές υψηλότερο από τις κανονικές συστάσεις.

Τα καλά νέα είναι ότι ο ασθενής ανάρρωσε – αν και από την ημερομηνία αναφοράς του περιστατικού, τα επίπεδα βιταμίνης D του παραμένουν ασυνήθιστα υψηλά και εξακολουθεί να παρακολουθείται σε εξωτερικά ιατρεία. Έπρεπε να μείνει στο νοσοκομείο για οκτώ ημέρες συνολικά, κατά τη διάρκεια των οποίων ενυδατώθηκε με ενδοφλέβια υγρά και του χορηγήθηκαν θεραπείες με διφωσφονικά για την πρόληψη της λέπτυνσης των οστών. Έλαβε επίσης συμβουλές πριν πάρει εξιτήριο και συνέχισε να παίρνει διφωσφονικά και αντιεμετικά μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο.

«Παγκοσμίως, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση υπερβιταμίνωσης D, μια κλινική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D3 στον ορό», σημειώνουν οι συγγραφείς, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες, τα παιδιά και οι χειρουργικοί ασθενείς είναι πιο πιθανό να προσβληθούν.

«Αυτή η αναφορά περιστατικών υπογραμμίζει περαιτέρω την πιθανή τοξικότητα των συμπληρωμάτων που θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ασφαλή έως ότου ληφθούν σε μη ασφαλείς ποσότητες ή σε μη ασφαλείς συνδυασμούς», καταλήγουν.

Διαβάστε επίσης

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του προχωρημένου “HER2-low” καρκίνου μαστού

Συνήθειες Πολάκη στον ΕΟΔΥ, αλλαγή Φιλίππου και πλεύρισμα Πλεύρη

Αύξηση 30% στα κρούσματα COVID-19 παγκοσμίως – Νέα υποπαραλλαγή ανησυχεί

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.