Τα σκυλιά εμφανίζουν μεταδοτικό καρκίνο, ο οποίος είναι σεξουαλικό νόσημα

Τα αρσενικά σκυλιά έχουν τετραπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν τον μεταδοτικό καρκίνο των σκύλων στη μουσούδα σε σχέση με τους θηλυκά, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

Αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη συνήθεια των αρσενικών σκυλιών να μυρίζουν ή να γλύφουν τα γεννητικά όργανα των θηλυκών σκυλιών από ό,τι το αντίστροφο, πράγμα που ευνοεί την εξάπλωση του συγκεκριμένου καρκίνου κυρίως στους σκύλους.

Ο εν λόγω καρκίνος (αφροδίσιο μεταδοτικό νεόπλασμα των σκύλων) είναι ασυνήθιστος επειδή είναι μεταδοτικός μέσω επαφής και τα καρκινικά κύτταρά του μεταφέρονται από το ένα ζώο στο άλλο.

Πως μεταδίδεται ο καρκίνος στα σκυλιά

Συχνά η μετάδοση γίνεται με το ζευγάρωμα των σκυλιών, ενώ μερικές φορές εκδηλώνεται στο πρόσωπο (κυρίως στόμα και μύτη) και στο δέρμα. Η μορφή της νόσου στα γεννητικά όργανα είναι εξίσου κοινή σε αρσενικά και θηλυκά.

Οι ερευνητές του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τη δρα Αντρέα Στάρκοβα και την καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Μέρτσισον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κτηνιατρικό περιοδικό «Veterinary Record», ανέλυσαν σχεδόν 2.000 περιπτώσεις αυτού του καρκίνου, εκ των οποίων 32 αφορούσαν ειδικά τη μουσούδα (οι 27 σε αρσενικά σκυλιά και μόνο πέντε σε θηλυκά).

Το αφροδίσιο μεταδοτικό νεόπλασμα (καρκίνο) στα σκυλιά (CTVT) εκτιμάται ότι εμφανίστηκε πριν αρκετές χιλιάδες χρόνια από τα κύτταρα ενός μοναδικού σκύλου, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο καρκίνος επιβίωσε από τον θάνατο του τελευταίου, προλαβαίνοντας προηγουμένως να εξαπλωθεί σε άλλα σκυλιά. Σήμερα, αυτός ο μεταδοτικός καρκίνος συναντάται σε πληθυσμούς σκύλων σε όλον τον κόσμο και θεωρείται ο αρχαιότερος συνεχής καρκίνος στη φύση. Είναι συχνότερος στις χώρες που έχουν πολλά αδέσποτα σκυλιά.

Τα συχνότερα συμπτώματα της μορφής του καρκίνου στη μύτη και στο στόμα είναι το φτάρνισμα, το ροχαλητό, η δυσκολία στην αναπνοή, η παραμόρφωση της μύτης ή η παρουσία αίματος ή άλλων εκκρίσεων από τη μύτη ή το στόμα.

Η Στράκοβα δήλωσε πάντως ότι «η θεραπεία του εν λόγω καρκίνου είναι πολύ αποτελεσματική με τη χρήση του φαρμάκου χημειοθεραπείας Vinctristine και η συντριπτική πλειονότητα των σκύλων αναρρώνει».

Στη φύση μεταδοτικοί καρκίνοι έχουν βρεθεί, επίσης, στον Διάβολο της Τασμανίας, καθώς επίσης σε δίθυρα, όπως μύδια και αχιβάδες.

Διαβάστε επίσης

ΕΟΔΥ: Τα ενεργά κρούσματα φτάνουν τις 200.000 – Η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει το θέμα επαναφοράς της μάσκας

Τελικά επηρεάζεται το σπέρμα από τον κορωνοϊό; Τι δείχνουν όλες οι τελευταίες μελέτες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.