Γιατί δεν πρέπει να σκοτώσετε το σαμιαμίδι, αν το δείτε στο σπίτι σας

Θυμάστε τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού τότε που ήσασταν παιδιά; Τότε που όλοι, μικροί μεγάλοι, με καρέκλες στην αυλή, μαζευόσασταν τριγύρω και λέγατε ή ακούγατε ιστορίες, που έδιναν φωτιά στη φαντασία, πασπαλισμένες με μια μικρή εσάνς φόβου, που απασχολούσε μέρες το μυαλό; Για θυμηθείτε λίγο περισσότερο. Αν άναβες για λίγο το φως, γύρω από τη λάμπα ή στον τοίχο ή πάνω στο ταβάνι, θα έβλεπες να περπατά μια μικρή σαυρίτσα με ένα περίεργο μπεζ/ροζ χρώμα και σχετικά μεγάλη ουρά. Ήταν το περίφημο σαμιαμίδι που άπαξ κι έκανες κίνηση να το σκοτώσεις, άκουγες ένα “Μη” από τη γιαγιά. Γιατί η γιαγιά ήξερε…

Η σαύρα του καλοκαιριού που φέρνει καλοτυχία

Οι παλαιοί είχαν διάφορες θεωρίες και πιστεύω που τότε μας φάνταζαν τόσο αληθινά κι εντυπωσιακά όταν τα ακούγαμε. Τώρα, που μεγαλώσαμε ίσως και να γελάμε και να λέμε: “τι πιστεύαμε μικρά”, όμως ήταν τόσο αγνά και αθώα που γιατί να μην τα πιστεύεις και τώρα;

Ας πούμε για το σαμιαμίδι, η γιαγιά έλεγε πως δεν πρέπει να το σκοτώνουμε γιατί φέρνει καλοτυχία. Κι άπαξ και το σκοτώσεις, είναι σα να διώχνεις η ίδια την καλή τύχη από το σπίτι σου. Η σοφή γιαγιά εξηγούσε πως η ομορφιά δεν είναι πάντα ευλογία.

Η ανατριχιαστική του όψη

Έτσι και με το σαμιαμίδι. Είναι μια μικρή σαύρα με ένα ανατριχιαστικά ξεθωριασμένο χρώμα που νομίζεις ότι φαίνονται τα σωθικά του, με μεγάλο κεφάλι, γουρλωτά μαύρα μάτια σαν τεράστια κουμπιά, και ουρά που αν την κόψεις, αυτή βγαίνει ξανά. Αυτό και αν είναι ανατριχιαστικό.

Για ποιο λόγο το σαμιαμίδι (ή αλλιώς Μολυντήρι) θεωρείται πως φέρνει τύχη, ποτέ δεν εξηγήθηκε. Έτσι, έμαθαν οι παλαιοί κι έτσι έμαθαν και σε εμάς. Και αν δεν πιστεύετε στην καλή του τύχη και πάλι είναι χρήσιμο στο σπίτι τα καλοκαίρια, γιατί τρώει τα έντομα και κυρίως τα κουνούπια.

Τέλος, το σαμιαμίδι έχει συνδεθεί με τα καλοκαίρια, γιατί απλά τον χειμώνα πέφτει σε χειμερία νάρκη.

Διαβάστε επίσης

8 πράγματα που δεν είχατε σκεφτεί να κάνετε με τα παιδιά στην παραλία

7 καλοκαιρινά κοκτέιλ με λίγες θερμίδες – Φτιάξτε τα μόνοι σας και απολαύστε χωρίς τύψεις!

5 ασκήσεις που θα κάνεις μέσα στο νερό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.