Όλος ο πλανήτης συζητά για την πρόσφατη συνέντευξη του πρίγκιπα Χάρυ της Βρετανίας και της Μέγκαν Μαρκλ στη διάσημη Όπρα Γουίνφρεϊ. Το ζευγάρι μίλησε μεταξύ άλλων για ρατσιστική συμπεριφορά εκ μέρους μελών της βασιλικής οικογένειας, ενώ η Μέγκαν ανέφερε πως η ψυχολογική πίεση ήταν τέτοια που την έκανε να σκέφτεται την αυτοκτονία…
Ειδικοί υποστηρίζουν τώρα πως η απόφασή της να μιλήσει για αυτό ίσως αλλάξει για πάντα τον τρόπο που μιλάμε για την αυτοκτονία.
Η Stacey Freedenthal, ψυχοθεραπεύτρια και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Denver γράφει στους Times της Νέας Υόρκης: «Η Μέγκαν βοήθησε όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτοκτονικές σκέψεις να αποβάλουν το στίγμα που μέχρι πρότινος τους έκανε να φοβούνται να μιλήσουν ακόμη και σε κάποιον ειδικό»
Το στίγμα ακολουθεί και το περιβάλλον των αυτοκτονικών ασθενών: Οι οικογένειες, οι φίλοι αυτών των ανθρώπων, ακόμη και πολλοί επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας δεν τολμούν να διερεύνησουν τυχόν αυτοκτονικές τάσεις, δεν ρωτούν καν αν ο καταθλιτικός ασθενής τους σκέφεται να βάλει τέλος στη ζωή του.
Μύθοι και αλήθειες
Η Freedenthal εξηγεί πως είναι μύθος να πιστεύει κανείς πως το να μιλήσει κανείς για την αυτοκτονία, δεν αυξάνει τις αυτοκονικές σκέψεις κάποιου ψυχικά ασθενούς. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό ισχύει ακόμη και στην περίπτωση παιδιών με αυτοκτονικές τάσεις.
Επίσης, είναι μύθος ότι οι ασθενείς αποκαλύπτουν μόνοι τους ότι σκέφτονται την αυτοκτονία. Σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και αν ερωτηθούν ευθέως, δεν απαντούν με ειλικρίνεια.
Το ίδιο έκανε και η Μέγκαν Μαρκλ στην αρχή της περίφημης συνέντευξης. Αρχικά μίλησε για το πόσο παγιδευμένη ένιωθε στο βασιλικό της ρόλο. Στη συνέχεια είπε πως σκεφτόταν ότι δεν ήθελε να είναι ζωντανή ενώ ποτέ δεν χρησιμοποίησε η ίδια τη λέξη αυτοκτονία. Απάντησε «ναι» όταν η Γουίνφρεϊ τη ρώτησε «είχες αυτοκτονικές σκέψεις;».
Άνοιξε το δρόμο
Έστω και με αυτό τον τρόπο όμως, η έκπτωτη δούκισσα φαίνεται πως “λύτρωσε” πολλούς ανθρώπους. Μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δείξει πως περίπου 10 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν αυτοκτονικές σκέψεις ενώ το ίδιο ισχύει και για έναν στους 5 μαθητές Γυμνασίου! Ωστόσο λιγότεροι από τους μισούς αποκαλύπτουν τις σκέψεις τους σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο.
Από τους ανθρώπους που αυτοκτόνησαν τα τελευταία 17 χρόνια στις ΗΠΑ, μόνο το ένα τρίτο είχε συμβουλευτεί ψυχοθεραπευτή ή άλλον ειδικό.
Θετική επίδραση
Κάποιοι υποστηρίζουν πως όσα είπε η Μέγκαν μπορεί να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα, να πείσουν δηλαδή κάποιους ότι η αυτοκτονία είναι «λύση». Πράγματι, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως μια αυτοκτονία ή απόπειρα αυτοκτονίας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μίμησης.
Όμως η Μέγκαν περιέγραψε πως κατάφερε να ξεφύγει από αυτές τις σκέψεις, κάτι που λειτουργεί σαν κίνητρο και για άλλους ανθρώπους σε παρόμοια θέση. «Η Μέγκαν παρακίνησε και άλλους ανθρώπους να βρουν το θάρρος να μιλήσουν στην οικογένειά τους για αυτό που τους συμβαίνει, όπως εκέινη βρήκε το θάρρος να μιλήσει στο Χάρυ», γράφει η Freedenthal.
Και προσθέτει πως η ελπίδα για τους αυτοκτονικούς ασθενείς δεν έχει χαθεί: Οι περισσότεροι από όσους σκέφτονται την αυτοκτονία δεν την επιχειρούν. Και όσοι την επιχειρούν και επιβιώνουν, κατά πλειονότητα δεν επαναλαμβάνουν την απόπειρα.
Το είπε άλλωστε και η Μέγκαν Μάρκλ: «Η ζωή αξιζει να τη ζεις».
Πηγή: New York Times