Σε πρώτο πρόσωπο: Η δύσκολη πορεία προς την ανδρική διατροφική διαταραχή

Ο Connor Spratt γράφει με ειλικρίνεια για τη μάχη με την ανδρική διατροφική διαταραχή. Από το “χοντρό” παιδί του σχολείου, κατάφερε και έγινε πυγμάχος, ακολουθώντας πιστά το πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, αλλά κάποια στιγμή ξεπέρασε τα όρια. Διαβάστε την ιστορία του:

Η δύσκολη πορεία προς την ανδρική διατροφική διαταραχή

Ως αρχηγός του πανεπιστημιακού μου συλλόγου πυγμαχίας, προπονήθηκα με συνέπεια, έτρωγα «υγιεινά» και φαινομενικά τα πήγαινα καλά για τον εαυτό μου. Εξωτερικά, ήμουν η εικόνα του τι σημαίνει να είσαι υγιής. Ωστόσο, στο εσωτερικό, γινόμουν κομμάτια.

Πριν από περίπου 4 χρόνια, αυτό που μπορεί να φαινόταν υγιές στους άλλους ήταν πραγματικά η εξουθενωτική μου επιθυμία να είμαι όσο το δυνατόν πιο αδύνατος.

Υπήρχαν πολλά προειδοποιητικά σημάδια ότι η αρχική μου προσπάθεια να βελτιώσω την υγεία μου μετατρεπόταν σε κάτι πολύ πιο απαίσιο. Ωστόσο, αγνόησα αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια. Ντρεπόμουν πολύ να παραδεχτώ τι συνέβαινε.

Τώρα, θέλω να το αλλάξω αυτό κοινοποιώντας την ιστορία μου. Έπασχα από διατροφική διαταραχή.

Πάντα ένιωθα δυστυχισμένος με το σώμα μου

Καθώς έφευγα από το κολέγιο για να πάω στο πανεπιστήμιο, ήθελα να κάνω μια αλλαγή. Ήμουν πάντα το «χοντρό παιδί» μεγαλώνοντας, όντας το πιο εύσωμο από τους συνομηλίκους μου. Αν και ποτέ δεν συνειδητοποίησα ότι με ενοχλούσε, πάντα πίστευα ότι το σώμα μου δεν έμοιαζε «όπως θα έπρεπε».

Είχα μεγαλώσει με αυτή την ιστορία, αλλά δεν ήθελα πια να με ξέρουν σαν το χοντρό παιδί. Γιατί κάποιος να θέλει να περιορίζεται στο πώς φαίνεται το σώμα του;

Έτσι, άρχισα να κάνω αλλαγές σιγά σιγά. Άρχισα να κινούμαι λίγο περισσότερο και να βελτιώνω τις διατροφικές μου συνήθειες — τίποτα ιδιαίτερα δραστικό.  Δεν θα έλεγα ότι είχα μια διατροφική διαταραχή. Ωστόσο, είχα σίγουρα μια διαταραγμένη στάση απέναντι στο φαγητό και στο σώμα μου. Ένιωθα υποχρεωμένος να φάω με τρόπο που να αλλάξει το σώμα μου και η εμφάνισή μου.

Καθώς το έκανα αυτό, άρχισα να ακούω πολλά κομπλιμέντα: «Κόνορ, φαίνεσαι τόσο υγιής!», «Φαίνεσαι υπέροχος!», «Φαίνεσαι αδύνατος, Κόνορ!» και ούτω καθεξής.

Για να πω την αλήθεια, άρχισα να ποθώ αυτή την αναγνώριση. Δυσκολεύτηκα πολύ στο σχολείο, κυρίως λόγω μαθησιακών δυσκολιών που οι γιατροί αντιμετώπισαν λίγο πριν πάω στο πανεπιστήμιο. Όχι μόνο ήμουν το χοντρό παιδί, αλλά ήμουν επίσης αυτός που διανοητικά πάντα έμενε πίσω. Ποτέ δεν ένιωσα ότι έλαβα κάποια εύσημα, αλλά αυτό ήταν κάτι που όλοι μπορούσαν να δουν και να με επαινέσουν για το ότι “πέτυχα”.

Μετά πήγα στο πανεπιστήμιο και όλα αυτά τα σχόλια σταμάτησαν. Ήμουν τώρα ένας τύπος με «κανονική εμφάνιση», αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για μένα. Είχα βρει αυτόν τον τρόπο για να αποκτήσω την αναγνώριση που λαχταρούσα — χάνοντας βάρος και να φαίνομαι «καλύτερος».

Άρχισα να πηγαίνω στο γυμναστήριο κάθε δεύτερη μέρα. Θα έψαχνα στο διαδίκτυο για το επόμενο «Brutal Bodybuilder Muscle Building» ή άλλα παρόμοια σκουπίδια. Θα το έκανα αυτό για μια εβδομάδα και μετά στο επόμενο πρόγραμμα. Το έκανα αυτό για ένα χρόνο με εμμονή, χωρίς να συνειδητοποιήσω ότι είχα αρχίσει να ακολουθώ ένα μονοπάτι που αργότερα θα το μετάνιωνα.

Μετά άρχισα να πηγαίνω στο πανεπιστημιακό πυγμαχικό κλαμπ. Ναι, ήθελα να κάνω μερικούς νέους φίλους, αλλά το πιο σημαντικό, ήθελα να συνεχίσω αυτή τη μεταμόρφωση. Αν ο κόσμος μπορούσε να με δει και να σκεφτεί, “Γεια, κοίτα το πρώην χοντρό παιδί που κάνει το πιο σκληρό σπορ”, τότε θα ήμουν ικανοποιημένος.

Συμμετείχα μερικές φορές την εβδομάδα. Μετά από περίπου 6 μήνες, ο προπονητής μου με ρώτησε αν ήθελα να αγωνιστώ. «Καταπληκτικό», σκέφτηκα μέσα μου. «Τι τέλος σε αυτή την ιστορία του χοντρού παιδιού στην οποία παρουσιάζομαι τόσο καιρό. Ένας πραγματικός αγώνας πυγμαχίας! Ο Κόνορ, το χοντρό παιδί που όλοι του έλεγαν ότι είναι μεγαλόσωμο και δεν του έδωσαν ποτέ κανένα εύσημο».

Δυστυχώς, από τη στιγμή που δέχτηκα αυτό το ματς, άλλαξα. Έπρεπε να χάσω λίγο βάρος για να ανταποκριθώ στην κατηγορία βάρους που ήταν πολύ κάτω από αυτό που είναι υγιές για μένα. Ωστόσο, θα το έκανα ανεξάρτητα. Λαχταρούσα την αναγνώριση και επρόκειτο να την πάρω.

Το να πω ότι είχα εμμονή με το φαγητό, το βάρος, τις θερμίδες και ούτω καθεξής θα ήταν υποτιμητικό. Εκπαιδευόμουν πολλές φορές την ημέρα, μετρούσα κάθε κομμάτι φαγητού που έτρωγα και ζυγιζόμουν πρωί και βράδυ. Τελικά, ζυγιζόμουν με κάθε δυνατή ευκαιρία. Άρχισα να μην ενδιαφέρομαι για άλλα χόμπι και δραστηριότητες.

Είχα ένα πράγμα στο μυαλό μου: Αδυνάτισμα

Μερικούς μήνες μετά έκανα τον αγώνα μποξ. Ήταν καλός, αλλά ο πραγματικός αγώνας ξεκίνησε μετά το τέλος του αγώνα. Τώρα που δεν είχα καμία απαίτηση να ανταποκριθώ σε ένα συγκεκριμένο βάρος, άρχισα να τρώω πολύ φαγητό. Πολλοί γύρω μου θεώρησαν ότι ήταν αστείο και σχεδόν άξιζε. Ήμουν συνεπής με τη διατροφή μου για τόσο καιρό και έτσι άξιζα να επιδοθώ στο φαγητό.

Η υπερφαγία

Θυμάμαι ότι είχα ένα συναίσθημα πανικού την επόμενη μέρα μετά τον πρώτο μου αγώνα πυγμαχίας και το επακόλουθο επεισόδιο φαγητού. Ήξερα ότι θα έπαιρνα βάρος αν δεν έκανα κάτι για το υπερβολικό φαγητό που είχα φάει. Έτσι πήγα για μεγαλύτερο τρέξιμο από το συνηθισμένο και περιόρισα ακόμη περισσότερο την πρόσληψη τροφής μόλις επέστρεψα. Ένιωσα ότι έπρεπε να «αναπληρώσω» την υπερφαγία.

Αυτή η λύση για μία ημέρα μετατράπηκε σε έναν τρόπο ζωής που καλύπτει τα πάντα. Έπεσα σε ένα σημείο όπου περιοριζόμουν υπερβολικά όλη την ημέρα, με όλους τους τραυματισμούς που είχα από την πυγμαχία και τελείωνα κάθε βράδυ με πόνο και ανεξέλεγκτες υπερφαγίες.

Είχα χάσει το ενδιαφέρον μου για πολλά από τα πράγματα που αγαπούσα. Άρχισα να απομακρύνομαι από τους φίλους και την οικογένεια. Γύριζα στην πόρτα των κοινωνικών εκδηλώσεων, φοβούμενος ότι πολλοί θα με έβλεπαν ως χοντρό, παρόλο που είχα μαραζώσει σωματικά.

Δυστυχώς, κανένα από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια δεν είχε σημασία. Έπρεπε να χάσω βάρος και να διατηρήσω αυτή την φαλλοκρατική εικόνα — δεν υπήρχε επιλογή. Τέλος πάντων, ο πυγμαχικός μου σύλλογος με εξέλεξε ως αρχηγό και υπέγραψε για τον δεύτερο αγώνα πυγμαχίας μου, οπότε ένιωσα, ότι “κάτι πρέπει να λειτουργεί, σωστά;”

Ήμουν σπασμένος μέσα μου, δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτα άλλο εκτός από το φαγητό από το οποίο έτρωγα ελάχιστα αλλά λαχταρούσα τόσο έντονα. Παρόλα αυτά, ποτέ δεν σκέφτηκα ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Έμενα στην ιδέα ότι αυτός ο πόνος ήταν ο νέος τρόπος ζωής μου, ακόμα κι αν σιγά σιγά θα με σκότωνε.

Έπειτα, μια μέρα, σε ένα τρέξιμο στις 4 το πρωί στο Εδιμβούργο – προσπαθώντας να κάψω την «αποτυχία» μου να φάω πολύ το προηγούμενο βράδυ – έσπασα. Ήμουν τραυματισμένος, άθλιος και άλλος άνθρωπος. Πώς έφτασα στο σημείο να είχα τόσο εμμονή με την εμφάνισή μου και το πώς με έβλεπαν οι άνθρωποι που πήγαινα σε τόσο ακραίες καταστάσεις για να χάσω βάρος;

Κάνοντας μια αλλαγή

Ευτυχώς, μίλησα με έναν φίλο μου γι αυτό που συνέβαινε. Δεν είχα τα λόγια να το χαρακτηρίσω διατροφική διαταραχή, αλλά ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Είχα την τύχη να μιλήσω με τον γενικό ιατρό μου και τελικά να συνεργαστώ με έναν θεραπευτή. Είχα μια εξαιρετική εμπειρία με τον θεραπευτή μου και τώρα θεωρώ τον εαυτό μου πλήρως αναρρωμένο, αλλά αυτό ήταν δυνατό μόνο επειδή έφτασα σε αυτή την κατάσταση.

Πηγή:medicalnewstoday.com και ed.ac.uk

Διαβάστε επίσης

Σχεδόν κάθε δευτερόλεπτο ένα παιδί γίνεται πρόσφυγας, λέει η Unicef

Νέα έξαρση της επιδημίας; Τι σηματοδοτεί η αύξηση των κρουσμάτων

Εξάνθημα στο στήθος: Πότε πρέπει να ανησυχήσω

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.