«Το κορίτσι με τα πράσινα μάτια» στη φωτογραφία-σύμβολο του National Geographic βρήκε… καταφύγιο στην Ιταλία

«Το κορίτσι με τα πράσινα μάτια», όπως είχε γίνει γνωστό από το εξώφυλλο του περιοδικού National Geographic είναι, πλέον, σαράντα εννέα ετών.

«Το κορίτσι με τα πράσινα μάτια» National Geographic

Η Σάρμπατ Γκούλα, η κοπέλα που είχε απαθανατίσει σε μια φωτογραφία σύμβολο το 1985 ο γνωστός φωτογράφος Στιβ Μακάρι, έφτασε χθες στην Ιταλία από το Αφγανιστάν.

Όπως ανακοίνωσε η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης, μετά απο έκκληση ιταλικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, η Σάρμπατ Γκούλα έφτασε χθες αεροπορικώς στην Ιταλία, στα πλαίσια του ευρύτερου προγράμματος μεταφοράς Αφγανών πολιτών και της υποδοχής και ένταξή τους σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας.

Η γυναίκα αυτή, που με την εμβληματική φωτογραφία της συμβόλισε τους τόσους διχασμούς και τις περιπέτειες της χώρας της, αμέσως μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν είχε απευθύνει έκκληση σε βοήθεια, για να μπορέσει να φύγει από το Αφγανιστάν.

Η ιταλική κυβέρνηση παρενέβη για την επιστροφή της, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εκκένωσης από την Καμπούλ, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Η φωτογραφία που χαράχθηκε στη συλλογική μνήμη τραβήχθηκε όταν τον κορίτσι ζούσε σε προσφυγικό καταυλισμό στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν.

Τα μεγάλα πράσινα μάτια της πρόδιδαν βουβό πόνο και βαθιά ανησυχία. Ο φωτογράφος Μακάρι που την απαθανάτισε την βρήκε ξανά, το 2002, στην περιοχή όπου τη γνώρισε.

Το 2016, οι αρχές του Πακιστάν συνέλαβαν την Γκούλα για να πλαστογράφηση ταυτότητας σε μια προσπάθεια να φύγει από το Αφγανιστάν.

Δείτε περισσότερα στο newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Η ΕΕ αναμένεται να σταματήσει τις αεροπορικές πτήσεις από τις νότιες χώρες της Αφρικής

Η επιστροφή Καραθάνου και Μανιαδάκη στον χώρο του φαρμάκου και η αστοχία της Θεανώς

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.