Σταύρος Δέμος: Η πορεία στην κορυφή και μια φαρμακοβιομηχανία πρότυπο

Στην εταιρεία του τον υποδέχονται όλοι με το χαμόγελο. Όχι γιατί είναι το μεγάλο αφεντικό, μα γιατί με τους περισσότερους εργαζόμενους έχει προσωπική σχέση.

«Οι βιομηχανίες δεν είναι του κτήτορα, που έφτιαξε τους τοίχους, ανήκουν στο προσωπικό, που εργάζεται σε αυτές», είναι το μότο του Αρκά Σταύρου Δέμου, ιδρυτή και προέδρου της φαρμακευτικής εταιρείας DEMO ΑΒΕΕ. Ενός ανθρώπου γελαστού, ευφυή, που δεν ξεχνάει ποτέ πώς και από πού ξεκίνησε.

Πατρική φιγούρα, παραμένει πνεύμα ανήσυχο, κάτι που μαρτυρά η άσβεστη σπιρτάδα στα μάτια του, παρά την προχωρημένη του ηλικία.

Από μικρός ονειρευόταν να ιδρύσει μια φαρμακευτική βιομηχανία, από όταν έφτιαξε οινόπνευμα από πατάτες, στο γυμνάσιο ακόμη. Σπούδασε με υποτροφία στη Βιομηχανική και στη συνέχεια στη Φαρμακευτική Σχολή στην Αθήνα. Ξεκίνησε να εργάζεται στη Μινέρβα. Χρόνια αργότερα άνοιξε το δικό του φαρμακείο στου Παπάγου. Οι τέσσερις τοίχοι του φαρμακείου, όμως, τον «έπνιγαν» και σύντομα ίδρυσε τη δική του φαρμακοβιομηχανία.

Η πορεία προς την κορυφή ήταν, πλέον, μονόδρομος.

Η καινοτομία στα ενέσιμα διαλύματα

Βλέπει πάντα μπροστά, στο μυαλό του πάντα υπάρχει η καινοτομία, το ενδιαφέρον για κάτι νέο και συγχρόνως εύχρηστο.

Τη δεκαετία του 2000 η εταιρεία είχε, ήδη, επικεντρωθεί στην παραγωγή ενέσιμων διαλυμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία. Τα προϊόντα, που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία, έχουν ιδιαιτερότητες σε σχέση με εκείνα του ιδιωτικού φαρμακείου. Άλλος τα χρησιμοποιεί (νοσηλευτικό προσωπικό) και άλλος τα καταναλώνει (ασθενής).

«Ανακαλύψαμε μια σημαντική παράμετρο, στην οποία μέχρι τότε δεν είχε δοθεί η απαραίτητη βαρύτητα: την ευχρηστία του προϊόντος», θυμάται ο κ. Δέμος.

Και συνεχίζει: «Ήμασταν η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως, που παρήγαγε νοσοκομειακή αντιβίωση και γενικά σύνθετα μόρια σε πλαστικό περιέκτη. Ουσιαστικά καινοτομήσαμε στην παραγωγική διαδικασία, αφού ακολουθήθηκε τελείως διαφορετική διαδικασία από αυτήν, που προβλέπεται για τα προϊόντα σε γυάλινο περιέκτη. Η αξία της καινοτομίας, που επιτύχαμε, όχι μόνο αντανακλάται στα νούμερα της εταιρείας μας, αλλά και σε όλη την παγκόσμια αγορά, αφού, σήμερα, όποιο φάρμακο σε ενέσιμη μορφή είναι συμβατό με τον πλαστικό περιέκτη, έχει μερίδιο αγοράς 70% σε σχέση με το αντίστοιχο σε γυάλινο περιέκτη».

Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Το εργοστάσιο της εταιρείας DEMO στο Κρυονέρι Αττικής είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με υπερσύχρονες εγκαταστάσεις έκτασης 66.000τμ, στις οποίες περιλαμβάνονται σύγχρονα εργαστήρια Έρευνας, Ανάπτυξης και  Ποιοτικού Ελέγχου, έκτασης 4.000+ τμ.

Η DEMO είναι πρώτη εταιρεία σε νοσοκομειακές πωλήσεις στην Ελλάδα στα ενέσιμα προϊόντα όλων των μορφών και διαθέτει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης για τα ελεγχόμενης αποδέσμευσης ενέσιμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ένας από τους επίσημους προμηθευτές των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Με 2.700 σκευάσματα εγκεκριμένα σε 85 χώρες και πάνω από 1.000 άτομα προσωπικό, η DEMO στοχεύει στη διατήρηση της ηγετικής της θέσης και στην αξιόπιστη κάλυψη των αναγκών της αγοράς στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Σταύρος Δέμος: Η πορεία στην κορυφή και μια φαρμακοβιομηχανία πρότυποΟ κ. Σταύρος Δέμος έχει δεχθεί δεκάδες τιμητικές διακρίσεις. Ο ίδιος ξεχωρίζει εκείνη από το Πανεπιστήμιο των Εθνών – όταν ο ίδιος ο πρύτανης τον τίμησε για το ήθος του και για την επαγγελματική του σταδιοδρομία. –  αλλά κι εκείνη από την ένωση Τριπολιτσιωτών. «Αυτό είναι το βραβείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και ως τώρα το έχουν πάρει τρεις», λέει με καμάρι.

Με πίστη στον Θεό, αλλά και πίστη στις δυνατότητές του, πρεσβεύει πως ο άνθρωπος πρέπει να είναι αποτελεσματικός στη ζωή του. «Να είναι δραστήριος, να είναι εργατικός, να είναι ζωντανός, να είναι φιλόδοξος, να έχει οράματα. Να μη σκέπτεται μόνο το σήμερα. Η ζωή είναι δύσκολη και περνάει γρήγορα. Αυτά τα χρόνια στα έχει δώσει η ζωή, η φύση, για να τα εκμεταλλευτείς. Τα γλέντια δε φέρνουν αποτέλεσμα. Τα γλέντια διασκεδάζουν τον οργανισμό. Ο οργανισμός, όμως, έχει ανάγκη την ανάπτυξη, έχει ανάγκη τη φιλοδοξία, έχει ανάγκη την αποδοχή από τους άλλους», επισημαίνει ο leader της ισχυρής φαρμακοβιομηχανίας.

Το μυστικό της επιτυχίας

Η πορεία προς την κορυφή δεν ήταν ρόδινη, υπήρξαν και δύσκολες περίοδοι. Ωστόσο το ισοζύγιο είναι θετικό. Και εύλογα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί πώς τα κατάφερε ο κ. Σταύρος Δέμος, ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του. Η συνταγή είναι μάλλον απλή, καίτοι καθόλου αυτονόητη. Δουλειά και θετική σκέψη, το μότο της σύγχρονης εποχής.

«Πιστεύω στη θετική σκέψη. Ποτέ μα ποτέ δεν έχω σκεφτεί ότι θα αποτύχω σε κάτι. Συμβουλεύω όλους τους νέους και όλους τους ανθρώπους να έχουνε θετική σκέψη, να βάζουνε στόχους και να κυνηγάνε τα όνειρά τους. Βέβαια η τύχη πρέπει να συνυπάρχει με την εργατικότητα και με τη φιλοδοξία. Τύχη χωρίς εργατικότητα, χωρίς φιλοδοξία, χωρίς έρευνα, δεν έρχεται. Την τύχη πρέπει να την κυνηγήσεις για να έρθει. Και η τύχη σε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι εργατικός, σε έναν άνθρωπο που είναι φιλόδοξος, σε έναν άνθρωπο που σκέφτεται για το μέλλον του, θα έρθει».

Πιστός στις αξίες του

Όπως διαπιστώνουμε κάθε φορά, που έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με σπουδαίους ανθρώπους, έτσι και η περίπτωση του κ. Δέμου – case study για κάποιους από την εγχώρια και τη διεθνή αγορά – αποδεικνύει ότι όλα ξεκινούν από την οικογένεια.

Ο ίδιος συγκινείται και συγκινεί, όταν θυμάται τους γονείς του. «Τους σκέφτομαι ακόμη με μεγάλο σεβασμό. Η μητέρα μου ήταν Μικρασιάτισσα από το Αϊβαλί. Αυτή μου κληρονόμησε τη φιλομάθεια και την πρόοδο. Ο πατέρας μου ήτανε Αρκάς και μου έμαθε την εργατικότητα. Έλεγε: το αύριο είναι το σήμερα και το σήμερα είναι το χθες. Ό,τι είναι να κάνεις, κάντο τώρα. Αύριο είναι αργά, το έχεις χάσει. Αυτά τα πράγματα μέχρι τώρα τα έχω κάνει ευαγγέλιο και τα εφαρμόζω».

Σταύρος Δέμος: Η πορεία στην κορυφή και μια φαρμακοβιομηχανία πρότυποΔεν κρύβει την αδυναμία του στη σύζυγό του Δήμητρα, με την οποία παντρεύτηκαν το 1964 και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, τη Στέλλα, την Ιωάννα και τον Δημήτρη. «Η γυναίκα μου στάθηκε δίπλα μου και κράτησε την οικονομική διαχείριση, στην οποία εγώ δεν τα καταφέρνω και τόσο καλά», μας λέει γελώντας.

Όσο για τα εγγόνια του, δηλώνει ανερυθρίαστα… «χαζοπαπούς». Τα λατρεύει και τα καμαρώνει.

Αφού τον αποχαιρετούμε, μέσα μας αντηχούν τα λόγια του: «Η υστεροφημία είναι για τον άνθρωπο η ταυτότητα που φέρει και δεν μπορεί ούτε να πουληθεί, ούτε να αγοραστεί από κανέναν».

ΠΗΓΗ mononews

Διαβάστε επίσης

Κατά 15% αυξήθηκαν οι νοσηλείες λόγω COVID-19 – Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση

Σε πρώτο πρόσωπο γιατρός με αυτοάνοσο: Δεν βοηθάει να κρατάς κρυφή τη νόσο

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.