Τα παράξενα παιχνίδια της φύσης στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι γιατροί μετέφεραν στη μήτρα της μέλλουσας μητέρας δύο έμβρυα, αλλά αυτά έγιναν… τρία!
Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το σύμπαν συνωμότησε, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια αληθινή έκπληξη, μια περίπτωση που απαντάται σπάνια και εξέπληξε ευχάριστα τους επιστήμονες και τους μέλλοντες γονείς.
Ο Δρ. Λουκάς Δ. Κλεντζέρης, μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Sheffield, επιστημονικός συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ ΜΗΤΕΡΑ, τ. αν. καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Warwick, τ. διευθυντής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου CARDIFF, μιλά για την περίπτωση στο Healthstories.
“Πριν από 12 εβδομάδες, σε κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), μεταφέραμε στην μήτρα της ασθενούς δύο έμβρυα, τη δεύτερη ημέρα μετά την ωοληψία (Day 2 έμβρυα). Ο πρώτος υπέρηχος, όμως, στις 6 εβδομάδες, έδειξε τρία έμβρυα!”.
Πώς προέκυψαν τρίδυμα
Τι συνέβη και προέκυψαν τρίδυμα;
Ο Δρ. Κλεντζέρης εξηγεί: “Tο ένα από τα δύο έμβρυα μέσα στην μήτρα, μετά την δεύτερη και πριν από την έκτη ημέρα της ζωής του, διαιρέθηκε σε δύο έμβρυα. Έτσι προέκυψαν μέσα στον ίδιο σάκο δύο έμβρυα, πανομοιότυπα δίδυμα. Αυτά είναι τα λεγόμενα μονοζυγωτικά δίδυμα, του ιδίου φύλου. Στην προκειμένη περίπτωση στον υπέρηχο βλέπω να είναι και τα δύο κορίτσια.
Το έμβρυο στον άλλο σάκο αναπτύχθηκε όπως έπρεπε και είναι μόνο του. Στον υπέρηχο των 12 εβδομάδων φαίνεται να είναι και αυτό κορίτσι, που σημαίνει 2+1=3 ΚΟΡΙΤΣΙΑ! Στη φωτογραφία βλέπετε δεξιά τον σάκο με τα δίδυμα, που μας δείχνουν τα οπίσθια τους, και αριστερά τον σάκο με το ένα έμβρυο, πιο ευγενικό, μας δείχνει το πρόσωπό του. Μέχρι αυτήν την στιγμή και τα τρία έμβρυα αναπτύσσονται κανονικότατα!”.
Το ταξίδι της εξωσωματικής
Το συγκεκριμένο ζευγάρι ζήτησε ιατρική βοήθεια λόγω υπογονιμότητας (αδυναμία σύλληψης). Το αίτιο του προβλήματος ήταν ο ανδρικός παράγοντας, όπως συμβαίνει περίπου στο 35% των ζευγαριών, που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν. Λόγω της ποιότητας του σπέρματος, η πιο κατάλληλη θεραπεία ήταν η λεγόμενη εξωσωματική μικρογονιμοποίηση (ICSI), που αποτελεί την πιο προχωρημένη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης – In Vitro Fertilization – IVF.
Ο κύκλος θεραπείας της μέλλουσας μητέρας ακολούθησε τρία στάδια:
- Διέγερση των ωοθηκών με χορήγηση φαρμάκων.
- Ωοληψία – συλλογή 12 ωαρίων.
- Εμβρυομεταφορά – 2 ημέρες μετά την ωοληψία, 2 έμβρυα μεταφέρθηκαν στην μήτρα της γυναίκας άνευ δυσκολίας
“Η πρώτη μέτρηση της β-χοριακής, 14 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά, ήταν υψηλή και ύποπτη για δίδυμη κύηση. Ο κολπικός υπέρηχος την 6ην εβδομάδα της κύησης έδειξε τρία έμβρυα. Οι επαναληπτικοί υπέρηχοι επιβεβαίωσαν την τρίδυμη κύηση. Η ασθενής είναι τώρα 13 εβδομάδων”, επεσήμανε ο ειδικός στο HS.
Η πιθανότητα εμφάνισης μονοζυγωτικών διδύμων σε φυσιολογική σύλληψη είναι πολύ μικρή, περίπου 0.4%. Σε εγκυμοσύνες, που προκύπτουν μετά από IVF θεραπεία, η πιθανότητα αυτή αυξάνεται στο 1% .
Τα IVF δίδυμα συνήθως προέρχονται από 2 διαφορετικά έμβρυα και είναι διζυγωτικά. Αυτό σημαίνει ότι το κάθε έμβρυο έχει τον δικό του σάκο και δεν είναι απαραίτητο να έχουν το ίδιο φύλο.
Εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου
Ο ελληνικός νόμος επιβάλλει τη μεταφορά 2 εμβρύων στη μήτρα των γυναικών, οι οποίες υφίστανται θεραπεία IVF και είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Σε περιπτώσεις γυναικών άνω των 40, επιτρέπεται η μεταφορά 3 εμβρύων.
“Πρέπει να σημειωθεί ότι η τρίδυμη κύηση, όπως και η δίδυμη, είναι κυήσεις υψηλού κινδύνου. Οι ασθενείς χρειάζονται εξειδικευμένη μαιευτική φροντίδα για την πρόληψη και για την αντιμετώπιση των πιθανών επιπλοκών. όπως πρόωρος τοκετός, προεκλαμψία, υπολειπόμενη ανάπτυξη των εμβρύων, προγεννητική αιμορραγία και διαβήτης κύησης.
Τέλος, σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα επικρατούσες αντιλήψεις, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα μονοζυγωτικά δίδυμα (όπως στην περίπτωση της ασθενούς μας), αν και μοιάζουν σε πάρα πολλά σημεία, το γενετικό τους υλικό (το DNA τους) δεν είναι ακριβώς το ίδιο. H εξήγηση είναι η εξής:
Κατά τη διάρκεια τού πολλαπλασιασμού των κυττάρων εκάστου εκ των διδύμων, δημιουργούνται μεταλλάξεις (αλλαγές στο DNA), οι οποίες διαφοροποιούν το γενετικό υλικό κάθε διδύμου. Επιπλέον υπάρχουν και οι επιγενετικές διαφορές (αλλαγές στο γενετικό υλικό εκτός τού DNA), οι οποίες συμβάλλουν στη μερική γενετική ανομοιότητα των κατά τα άλλα πανομοιότυπων διδύμων”, καταλήγει ο Δρ. Λουκάς Κλεντζέρης.
Διαβάστε επίσης