Σε πρώτο πρόσωπο: ΠΣ – Ανακούφιση που δεν κρύβω την πάθησή μου

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Χίου Σταμάτης Κλουμάσης, δίνει ένα ισχυρό μήνυμα πείσματος και αισιοδοξίας μέσα από τον αγώνα του με την Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ). “Νιώθω ανακούφιση που δεν κρύβω την πάθησή μου”, λέει στο Healthstories.

Είμαι ο Σταμάτης και είμαι ασθενής με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Αν και διαγνώστηκα μόλις πριν από 6 χρόνια, οι εργαστηριακές εξετάσεις μου δείχνουν ότι η πάθηση προϋπήρχε για χρόνια, ωστόσο ένα έντονο βίωμα πιθανόν να πυροδότησε τα συμπτώματα. Έκτοτε λαμβάνω την αγωγή μου, η οποία ουσιαστικά «παγώνει» τη νόσο.

Η ανακοίνωση της διάγνωσης από τον γιατρό δεν είναι ποτέ μια εύκολη διαδικασία. Ωστόσο η στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να αντιμετωπίσω τα νέα δεδομένα της ζωής μου δυναμικά. Η προγενέστερη της δικής μου διάγνωσης, αυτή του αδερφού μου με την ίδια πάθηση, με βοήθησε να αντιληφθώ την αξία της σωστής και έγκαιρης αντιμετώπισης της νόσου.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια χρόνια ασθένεια, που προσβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Έχει νευρολογικά και άλλα συμπτώματα από ένα ευρύ φάσμα, γι΄αυτό και αποκαλείται «η ασθένεια με τα χίλια πρόσωπα».

Θεωρείται αυτοάνοση και συνδέεται με περιβαλλοντικούς αλλά και γενετικούς παράγοντες, χωρίς, όμως, να υπάρχουν επαρκή στοιχεία για κληρονομικότητα. Η εμπειρία μου μέσα από την πάθηση, τη δική μου αλλά και του αδερφού μου, με έκανε να ασχοληθώ ενεργά με αυτή, να εντρυφήσω στα δεδομένα, αλλά και στις εξελίξεις που παρουσιάζονται, με σκοπό να βοηθηθώ αλλά και να βοηθήσω συνασθενείς μου.

Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι όλοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την όποια δυσκολία μας παρουσιαστεί, αρκεί να έχουμε τη θέληση να το κάνουμε. Οι μέρες μου ως ασθενής με σκλήρυνση είναι καθημερινά διαφορετικές, απρόβλεπτες. Έχω, όμως, το πείσμα και τη θέληση να κάνω αυτό που επιθυμώ. Δεν με νοιάζει ο χρόνος, αν θα καθυστερήσω. Με νοιάζει το αποτέλεσμα και εκεί βρίσκω και την ικανοποίησή μου… ότι τα καταφέρνω!

Ως πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Χίου και γνωρίζοντας πώς είναι να είσαι χρόνιος ασθενής σε μία κλειστή κοινωνία, μαζί με τα μέλη μας προσπαθούμε καθημερινά να μεταδίδουμε τη δύναμη στους συνασθενείς μας, αλλά και τη θέληση να ζούμε με αξιοπρέπεια και να συμμετέχουμε σε όσα μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας.

Αυτή, άλλωστε, είναι η κινητήριος δύναμή μας ακόμη και τις δύσκολες μέρες της νόσου. Ταυτόχρονα παλεύουμε να καταπολεμήσουμε το στίγμα της ασθένειάς μας, το οποίο είναι διάχυτο και οδηγεί πολλούς ασθενείς στον κοινωνικό αποκλεισμό τους.

Η πολλαπλή σκλήρυσνη, όπως κάθε άλλη χρόνια ασθένεια, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με προκατάληψη και ρατσισμό. Μόνο η σωστή ενημέρωση μπορεί να οδηγήσει στην κατάρριψη κάθε στερεοτύπου και στην αποδοχή της διαφορετικότητας κάθε ασθενή.

Θέλω να μεταφέρω σε όλους την ανακούφιση που νιώθω, αποφεύγοντας να κρύψω την πάθησή μου. Οι περισσότεροι πλέον γύρω μου δεν είναι άνθρωποι που θα με λυπηθούν ή θα με αποφύγουν. Είναι άνθρωποι, που αξίζουν να είναι στην ζωή μου.

Η ζωή μου έχει αλλάξει, αλλά προσπαθώ καθημερινά και είμαι σίγουρος για τον εαυτό μου!
Ms fighter, never give up.

Διαβάστε επίσης

Σεξ: Δεν θα πιστέψετε ποιοι έκαναν περισσότερο σεξ στην καραντίνα

Σε πρώτο πρόσωπο: Μάριος Ατζέμης Υπεύθυνος Μείωσης Βλάβης Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»

Παπαευαγγέλου : 100% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.