Η Ιουλία και η νέα τήβεννος, τα μετεκλογικά σενάρια και το παιχνίδι των καθυστερήσεων

Μια ακόμη πανεπιστημιακή διάκριση απολαμβάνει η Ιουλία Τσέτη, που δίνει τον δικό της προεκλογικό αγώνα, μέσα σε ένα έντονα προκλητικό καλοκαίρι για το φάρμακο.

Διπλά επίτιμη Διδάκτωρ η Ιουλία Τσέτη

Σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών θα αναγορευτεί της ερχόμενη Πέμπτη 13 Ιουνίου η κα Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρος & CEO του ΟΦΕΤ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «Το έργο και την προσωπικότητα της τιμώμενης θα παρουσιάσει ο Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής, Κωνσταντίνος Μικέλης, ενώ θα ακολουθήσει η αναγόρευση της τιμώμενης σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Φαρμακευτικής από τον Πρόεδρο, Καθηγητή Σωτήριο Νικολαρόπουλο. Η περιένδυση της τιμώμενης θα πραγματοποιηθεί από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Χρήστο Μπούρα. Η εκδήλωση της επιτιμοποίησης θα ολοκληρωθεί με την ομιλία της Ιουλίας Κλ. Τσέτη με τίτλο: «Διασύνδεση Φαρμακοβιομηχανίας και Πανεπιστημίου. Οι ευκαιρίες του σήμερα και του αύριο».

Να επισημάνουμε ότι είναι η δεύτερη πανεπιστημιακή διάκριση αυτού του επιπέδου για την κα Τσέτη, καθώς έχει ήδη αναγορευτεί Επίτιμη Διδάκτωρ Φαρμακευτικής και από το ΕΚΠΑ.

Η κα Τσέτη διεκδικεί την Προεδρεία του ΣΕΒ και, μάλιστα, στην τελετή της ερχόμενης Πέμπτης έχει προσκαλέσει και το ΔΣ του Συνδέσμου. Η ίδια φαίνεται ότι θέλει να ταράξει να νερά στον ανδροκρατούμενο Σύνδεσμο, έχοντας ήδη δείξει την αποφασιστικότητά της.

Με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές

Εξάλλου την ερχόμενη Δευτέρα, ακριβώς μια ημέρα μετά της ευρωεκλογές, η Πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ έχει προσκαλέσει σε βραδινή εκδήλωση εκπροσώπους των media. Θά’ ναι μια καλή ευκαιρία να ακουστεί και το σχόλιό της για το αποτέλεσμα.

Ένα αποτέλεσμα, το οποίο η κυβέρνηση φυσικά θέλει να το ενισχύσει, αποδεχόμενη τις λιγότερες δυνατές απώλειες έναντι του 41% των εθνικών εκλογών. Για τον λόγω αυτό και τα στελέχη του Υπουργείου Υγείας και ειδικά οι Γεωργιάδης, Αγαπηδάκη και Θεμιστοκλέους οργώνουν την Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είδαμε αντίστοιχα τόσο ενεργό τον Υφυπουργό κύριο Βαρτζόπουλο, αν και κάνει και αυτός περιοδείες. Πάντως στο Υπουργείο ιδιαίτερη δουλειά δεν γίνεται και πολλά έχουν μαζευτεί για μετά τις εκλογές. Εκείνο, δε, το νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση ούτε «κόκαλα να είχε». Έχουν διαρρεύσει τόσα προσχέδια, αλλά ακόμη να βγει σε διαβούλευση.

Να δούμε αν θα έχουμε τίποτα εξελίξεις μετεκλογικά. Ανάλογα με το αποτέλεσμα θα κριθεί και το εύρος του επικείμενου ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος, που πολλοί τον θεωρούν δεδομένο. Τι σημαίνει αυτό για την υγεία, θα το δούμε. «Κοντός ψαλμός…».

Έρχεται καύσωνας

Μαζί, λοιπόν, με τα 40άρια, που προβλέπει η ΕΜΥ για τη χώρα, αναμένεται να ανέβει και η θερμοκρασία στο κυβερνητικό επιτελείο. Όπως είπαμε, πολλά θέματα είναι ανοιχτά. Το δεδομένο είναι πως ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει σε προτεραιότητα δύο ραντεβού.

Το ένα – ιδιαίτερα καθυστερημένο – αφορά στη συνάντηση με τις φαρμακευτικές για την πορεία της δαπάνης.

Το δεύτερο είναι με τους διοικητές πάλι για το ίδιο θέμα, με επίκεντρο φυσικά το νοσοκομειακό φάρμακο. Έχουν ζητηθεί στοιχεία, τα οποία σίγουρα τα έχει μαζέψει η ΕΚΑΠΥ, όπως είχε απαιτηθεί και από τον Υπουργείο κατά την προ εβδομάδων τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές.

Από κει και πέρα περιμένουμε να δούμε και τι επενδυτικά σχέδια κατατέθηκαν στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, που έχουν να κάνουν με το επενδυτικό clawback. Αυτό, που είναι σίγουρο, είναι πως πάλι το μεγαλύτερο μέρος αυτών – κάπου 180 εκατ. ευρώ – αφορά σε επενδυτικά σχέδια Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων. Οι πολυεθνικές μάλλον δεν κατέθεσαν πολλά αιτήματα για επενδύσεις σε έρευνα, αφού έχουν μπει τόσοι κόφτες, που δεν δικαιούνται να καταθέσουν.

Να σημειώσουμε, δε, ότι, με βάση την πρόσκληση για τους συμψηφισμούς επενδύσεων και clawback, τα χρήματα τα οποία αφορούσαν σε επενδύσεις στην γεωγραφική περιοχή όπου περιλαμβάνεται και η Τρίπολη, είναι μόλις 35 εκατ. ευρώ. Άρα τα περί τεραστίου ενδιαφέροντος και από άλλες φαρμακευτικές για επενδύσεις εκεί, που έχει αναφέρει ο Άδωνις Γεωργιάδης, μάλλον δεν ισχύουν.

Μια ακόμη επιβεβαίωση της στήλης

Πριν από δύο μήνες σας ενημερώσαμε για τον ερχομό της νέας επικεφαλής στη Roche με ένα quiz. Μέσα στην εβδομάδα, λοιπόν, εκδόθηκε και η επίσημη ανακοίνωση ότι «η κα Kavita Patel είναι η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος της Roche Ελλάς Α.Ε. για την Ελλάδα και την Κύπρο, από την 1η Ιουνίου 2024, διαδεχόμενη τον Ezat Azem, ο οποίος συνεχίζει την καριέρα του στην εταιρεία ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Pharma Κορέας».

*Η στήλη Healthsecrets αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης: 

Πάνω από 350 άνθρωποι σώθηκαν στον Χώρο Ελεγχόμενης Χρήσης του ΟΚΑΝΑ

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.