Φοβερές σκηνές εκτυλίχθηκαν στη συζήτηση για το Ν/Σ στην υγεία, η κουβέντα για τα ενοικιαζόμενα χειρουργεία και η προτίμηση του Υπουργού Υγείας στις παραγωγικές επενδύσεις έναντι των κλινικών μελετών.
Ενοικιαζόμενα χειρουργεία
Απ’ όλα είχε η συζήτηση του νομοσχεδίου «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», όπου για μια, ακόμη, φορά είδαμε έναν φοβερό τσακωμό μεταξύ Άδωνι Γεωργιάδη και Παύλου Πολάκη. Ο λόγος ήταν τα απογευματινά χειρουργεία.
Όμως αυτό, που μας τράβηξε περισσότερο την προσοχή, ήταν η ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας ότι:
«Θα κάνω δεκτό το αίτημα και του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Στην Ολομέλεια, στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου, που αφορά στη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ, θα ζητήσω και θα συμπεριλάβουμε εξουσιοδοτική διάταξη, για να μπορούν, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, οι ιδιώτες γιατροί να συνάπτουν σχέσεις εργασίας με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, επί πληρωμή των ιδιωτών γιατρών προς το νοσοκομείο.
Σήμερα, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ μπορούν να προσλάβουν ιδιώτη γιατρό με μπλοκάκι και εάν κάπου υπάρχει ελλείπουσα θέση, τη ζητάει η διοίκηση, εγκρίνουμε την πίστωση και τον προσλαμβάνουμε. Δεν εννοούμε αυτό. Εννοούμε, ένας ιδιώτης χειρουργός να πληρώνουνε και να χειρουργεί με τη χειρουργική του ομάδα, μέσα σε ένα χειρουργικό τραπέζι ενός νοσοκομείου. Θα βάλουμε την εξουσιοδοτική διάταξη, όπως κάναμε με τα απογευματινά χειρουργεία, και οι όροι και οι προϋποθέσεις θα εξειδικευθούν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση».
Πείτε μας, λοιπόν, αν μεταφράζουμε λάθος, ότι αυτή η επικείμενη διάταξη επί της ουσίας είναι η «ενοικίαση» των δημόσιων χειρουργικών μονάδων σε ιδιώτες, που θέλουν να κάνουν επεμβάσεις.
Θα πει κανείς: Και είναι αυτό κακό; Μάλλον όχι. Θα έχουν και έσοδα τα νοσοκομεία. Όμως κάπως ακούγεται αυτό το θέμα. Βέβαια τα ΣΔΙΤ – όπως είναι κι αυτή η διαδικασία – αποτελούν μια λύση για την αναβάθμιση του ιδιωτικού τομέα, την οποία η κυβέρνηση θέλει πάρα πολύ να αναδείξει.
Προχωρώντας λίγο παραπέρα τον συλλογισμό μας, συνδέουμε τη συγκεκριμένη εξέλιξη και με την προ καιρού συνάντηση του Υπουργού με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών. Μήπως υπάρχει μια άτυπη συμφωνία ήδη;
Οι πόθοι για καινοτομία και επενδύσεις
Μεγάλη έκταση δόθηκε στην επίσκεψη των κορυφαίων στελεχών από την παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα για την πραγματοποίηση συσκέψεων με επίκεντρο της εξελίξεις του κλάδου στην Ευρώπη. Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε το γεγονός ότι οι παριστάμενοι επικεφαλής εκπροσωπούσαν ένα σημαντικό ποσοστό της φαρμακευτικής αγοράς, με βάση κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς ας πούμε ότι αυτό το ποσοστό ήταν το 50% μόνο.
Και το λέμε αυτό, διότι δεν ήταν μεταξύ αυτών των επικεφαλής εκπρόσωποι κορυφαίων και πασίγνωστων πολυεθνικών, όπως της Abbvie, της Novartis, της Roche, της GSK, της AstraZeneca κ.ά.
Ας πούμε, όμως, ότι δεν πειράζει.
Ναι, μεν, τιμή μας που ήρθαν όλοι αυτοί, αλλά τα ζητήματα, που τους απασχολούν, δεν έχουν να κάνουν με το τι γίνεται στη χώρα μας. Νά’ ναι καλά, βέβαια, ο Άλμπερτ Μπουρλά, που «ελληνοποίησε» τη συζήτηση και φυσικά η εταιρεία Pfizer, που λειτουργεί ως παράδειγμα για άλλες, λόγω της μεγάλης επένδυσης στην Θεσσαλονίκη. Άλλα τους καίνε τους «πολυεθνικούς».
Επιπλέον σε μια χώρα που οι καινοτόμες θεραπείες βρίσκουν συνέχεια εμπόδια, για να έρθουν και που οι πολυεθνικές υποχρεώνονται σε τρομακτικές επιστροφές ποσών, το να λες ότι είμαστε ελκυστικοί για επενδύσεις στην καινοτομία και στην έρευνα, ενέχει μια αντίφαση.
Ο Υπουργός Υγείας ήδη εδώ και μέρες, από την Τρίπολη, είπε ότι, αν θέλουν οι πολυεθνικές εταιρείες να επωφεληθούν από το επενδυτικό clawback, πρέπει να υλοποιήσουν παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα μας, όπως κάνουν και οι ελληνικές. Διότι, όπως έχει αποδειχτεί, μόνο ένα 5% από το επενδυτικών clawback των 250 εκατ. ευρώ της περιόδου 2022-23 πήγε προς τις πολυεθνικές για κλινικές μελέτες.
Σαφής, λοιπόν, η προτίμηση για παραγωγή, αλλά ποια ξένη εταιρεία θα έρθει;
Α, και μια κουβέντα για την Boehringer Ingelheim, που είναι η μόνη πολυεθνική που έχει παραγωγική μονάδα στην Ελλάδα. Είπε ο κ. Γεωργιάδης ότι λόγω του επενδυτικού clawback η εταιρεία επένδυσε και ανέπτυξε υψηλή εξαγωγική δραστηριότητα.
Καμία σχέση. Ούτε ένα ευρώ δεν είχε δηλωθεί ως επιλέξιμη δαπάνη από την εταιρεία για παραγωγική επένδυση. Η απόφαση της γερμανικής μητρικής έχει ληφθεί χρόνια πριν και φυσικά είχε να κάνει με τον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της. Ίσως να συμμετέχει, βέβαια, στην επόμενη φάση για το 2024-25.
Αλλά και πάλι, σε μια επένδυση με ίδια κεφάλαια στην Αττική 100 και πλέον εκατομμυρίων, πόσο πολύ να τη στηρίξει το επενδυτικό clawback;
Και ένα κουίζ
Ποια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία θα φέρει στο εξής “άρωμα κάρυ”;
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στον Ιούνιο η εν λόγω πολυεθνική θα ανακοινώσει το νέο πρόσωπο, που θα αναλάβει τη θέση της γενικής διεύθυνσης (gm). Πρόκειται για άτομο από την μακρινή και εξόχως εξωτική Ινδία, με 20ετή προϋπηρεσία σε άλλα πόστα στην ίδια φαρμακευτική, που θα αναλάβει πρώτη φορά τον ρόλο της γενικής διεύθυνσης, λένε οι ίδιες πηγές.
Ας ελπίσουμε ότι η έλευση του νέου προσώπου θα βάλει τέλος στην – ανεξήγητη για πολλούς – εσωστρέφεια της εταιρείας τους τελευταίους μήνες.
Με το καλό.
*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.
Διαβάστε επίσης
Γεωργιάδης: Τις επόμενες μέρες η κατανομή των 300 εκατ. στη φαρμακευτική δαπάνη