Εκδήλωση που θύμισε κάτι από το πάρτι φαρμάκου παλιάς εποχής οργάνωσε ο Διονύσης Φιλιώτης, με παρουσίες σημαντικές από το «δημόσιο» φάρμακο, δυο μέρες πριν αναστατώσει ο ΕΟΔΥ με την νέα επιδημιολογική έκθεση.
Το πάρτι του Φιλιώτη
Κάτω από την Ακρόπολη, σε ένα από τα πλέον διάσημα εστιατόρια της Αττικής, το Διόνυσος Ζόναρς, ο κύριος Διονύσης Φιλιώτης, επικεφαλής της εταιρείας Φαρμασέρβ Lilly, δεξιώθηκε πολλά σημαντικά ονόματα από το χώρο της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας δημοσιογράφους αλλά και εκπροσώπους δημοσίων και ιδιωτικών φορέων του κλάδου του Φαρμάκου.
Αφορμή γι’ αυτή τη δεξίωση ήταν η επίσκεψη του επικεφαλής του πολυεθνικού ομίλου Lilly στην Ελλάδα.
Ήταν μια όμορφη βραδιά, με την οικογένεια Φιλιώτη να δεξιώνεται και πάλι μετά από αρκετά χρόνια κόσμο από τον ευρύτερο τομέα της υγείας.
Όμως παράλληλα θα λέγαμε, ότι αυτό μας θύμισε κάτι από το «πάρτι του φαρμάκου» όπως είχε ονομαστεί μέχρι το 2009 η υπερκατανάλωση σκευασμάτων και για την οποία όλες οι φαρμακευτικές, χωρίς να ευθύνονται το ίδιο, είχαν κατηγορηθεί.
Δεν υπονοούμε κάτι, απλά μπορούμε να πούμε ότι ειδικά αυτή την εποχή θα πρέπει γενικότερα να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις επαφές και τις επικοινωνίες που γίνονται με αφορμή τέτοιες εκδηλώσεις.
Η νυν και ο «πρώην» της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης
Να αναφέρουμε ακόμη ότι την εκδήλωση τίμησαν, ο κύριος Δημήτρης Φιλίππου και η κυρία Νάντια Γκογκοζώτου.
Γιατί το αναφέρουμε αυτό; Διότι η δεύτερη εννοείται ότι κάποια στιγμή θα αντικαταστήσει τον πρώτο στην προεδρεία της Επιτροπής Διαπραγματεύσης. Μας ψιθύρισαν ότι οι δυο τους δεν είχαν κάποια συνομιλία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά αυτό βεβαίως δεν είναι και δεδομένο καθώς οι πληροφορίες μας μεταφέρθηκαν, και άρα κι εμείς το μεταφέρουμε με επιφυλάξεις.
Να πούμε επίσης, όπως είχαμε επισημάνει και στην προηγούμενη στήλη, ότι η κυρία Γκογκοζώτου, ήταν και πάλι παρέα με τον κύριο Καραθάνο. Οι δυο τους κάνουν ένα πολύ καλό δίδυμο όσον αφορά την κοινωνική διάσταση των συμβούλων του υπουργού Υγείας σχετικά με το φάρμακο. Και καλά κάνουν διότι πρέπει να έχουν επαφή με την αγορά.
Το μπουρδούκλωμα του ΕΟΔΥ
Κάτι από την ταινία «Φωνάζει ο Κλέφτης» και την ατάκα της Βλαχοπούλου, «δεν μπορείς βρε παιδί μου να βρεις ένα τρόπο να τα μπουρδουκλώσουμε» μας θύμισε η ανάγνωση και ό,τι άλλο ακολούθησε τη δημοσίευση της πρώτης εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης για τον κορονοϊό από τον ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη που μας πέρασε «εγκαινιάστηκε» το νέο μοντέλο ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Αυτό προβλέπει ότι πλέον θα δημοσιεύονται μόνο εβδομαδιαία στοιχεία και όχι ημερήσια, όπως γινόταν μέχρι την Κυριακή που μας πέρασε.
Ο κύριος Θεοκλής Ζαούτης, ως πρόεδρος του οργανισμού, φαίνεται να ενέκρινε το μοντέλο της καταγραφής των στοιχείων της πανδημίας, βάσει του οποίου δεν γίνεται αναφορά σε απόλυτα νούμερα σχετικά με τους θανάτους από κορονοϊό όπως και για τα κρούσματα.
Δόθηκε μόνο ένα ποσοστό το οποίο αφορούσε την αναλογία θανάτων και κρουσμάτων ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Αυτό μπέρδεψε έντονα όσους εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την επιδημιολογική κατάσταση τις χώρας, καθώς δεν καταλάβαμε ούτε πόσα είναι τα κρούσματα ούτε οι θάνατοι οι οποίοι σημειώθηκαν κατά το διάστημα το οποίο ανέφερε η έκθεση.
Να πούμε εδώ ότι ο ΕΟΔΥ, βρέθηκε και πάλι φάουλ, σε δύο σημεία αυτή τη φορά:
Το ένα είναι ότι ενώ θα έπρεπε κατά την έκτακτη ενημέρωση που έκανε στις αρχές Ιουλίου να έχει συμπεριλάβει μέσα στα όσα επεσήμανε και το τι θα εμπεριέχει η επιδημιολογική έκθεση και το δεύτερο έχει να κάνει με το ότι ενώ διέρρευσε πως θα υπάρξει διευκρινιστική ανακοίνωση, αυτή δεν εκδόθηκε πότε και τώρα αναμένουμε την επόμενη Εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση την ερχόμενη Τρίτη για να δούμε αν τελικά θα αλλάξει κάτι.
Διαφορετικά για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πιο εύκολα τα πράγματα, θα πρέπει όσοι ασχολούνται με την έκθεση να βγάζουν κομπιουτεράκια και να κάνουν πράξεις προκειμένου να ενημερώσουν όλους εκείνους που θα ήθελαν να μάθουν σχετικά με την πανδημία.
Σύμφωνα με ένα κουτσομπολιό – το οποίο η αλήθεια είναι ότι το ακούμε σοβαρά – λέει ότι η ευθύνη δεν αποδίδεται μόνο στον πρόεδρο ή γενικότερα στο Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, αλλά αφορά και το γραφείο συντονισμού στο μέγαρο Μαξίμου.
*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.
Διαβάστε επίσης
Ραντεβού των ομογενών γιατρών στη Θεσσαλονίκη – 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο