Clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα: Σοβαρές ανησυχίες PIF για τις καινοτόμες θεραπείες

Το PhARMA Innovation Forum (PIF) εκφράζει έντονη ανησυχία για τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας), τα οποία δημοσιοποιήθηκαν με καθυστέρηση άνω του έτους και δείχνουν για ακόμη μια χρονιά εκτροχιασμό στην υπέρβαση του προϋπολογισμού για τα καινοτόμα νοσοκομειακά φάρμακα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2024 το νοσοκομειακό clawback για φάρμακα άνω των 30 ευρώ ανήλθε στο 79,8%, έναντι 83% την ίδια περίοδο το 2023. Η πρόβλεψη για το ίδιο διάστημα ήταν 69%, όπως είχε αναφέρει επανειλημμένα το Υπουργείο Υγείας.

«Αυτό σημαίνει ότι το κράτος καλύπτει μόλις 2 στις 10 καινοτόμες θεραπείες για σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο, αυτοάνοσα και σπάνια νοσήματα», τονίζει το PIF. Η υπερφορολόγηση μετακυλίει το βάρος κόστους στις φαρμακευτικές εταιρείες, περιορίζοντας την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα που τεκμηριωμένα παρατείνουν τη ζωή και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και δεσμεύσεις

Το PhARMA Innovation Forum πραγματοποίησε άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, ζητώντας διόρθωση του μέτρου του clawback. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι η διόρθωση θα επιτευχθεί με τα σημειώματα του Β’ εξαμήνου 2024, περιορίζοντας τις υποχρεωτικές πληρωμές στο 69% για το σύνολο του έτους.

Ωστόσο, όπως τονίζει το PIF, ακόμη και αν επιβεβαιωθεί η διόρθωση, δεν αρκεί για να αρθεί το αδιέξοδο στη διάθεση καινοτόμων θεραπειών στην Ελλάδα.

Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση οδηγεί σε ορατές συνέπειες:

  • Καθυστερήσεις στη διάθεση νέων φαρμάκων
  • Αποκλεισμός ή διακοπή πρόσβασης σε θεραπείες
  • Αβεβαιότητα για την είσοδο νέων φαρμάκων στην αγορά
  • Υποβάθμιση της χώρας ως προορισμού επενδύσεων στην κλινική έρευνα

Το PIF τονίζει ότι η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο οικονομικά ζητήματα, αλλά αποτελεί κρίσιμο εθνικό διακύβευμα για τη δημόσια υγεία.

Οι βασικές προτάσεις του PhARMA Innovation Forum περιλαμβάνουν:

  • Άμεση αύξηση του προϋπολογισμού για νοσοκομειακά φάρμακα
  • Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του κόστους για φάρμακα κάτω των 30 ευρώ
  • Αντικατάσταση του clawback ως αποκλειστικού κριτηρίου κατά τη διαπραγμάτευση, με εκτίμηση της κλινικής αξίας κάθε καινοτόμου θεραπείας
  • Κατανομή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στα τρία κανάλια διάθεσης (νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ, φαρμακεία κοινότητας)

Όπως σημειώνει το PIF, η εντεινόμενη υποχρηματοδότηση των καινοτόμων θεραπειών είναι μια πρόκληση που αφορά τη δημόσια υγεία, την ανάπτυξη της χώρας και την πρόσβαση των ασθενών στις πλέον σύγχρονες θεραπείες.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Μπαρμπετάκη (PIF): Χρειαζόμαστε επαρκείς πόρους για να φτάσουν οι καινοτόμες θεραπείες στους Έλληνες ασθενείς

Άτυπο Συμβούλιο Υπ. Υγείας: Το παράδειγμα της Ελλάδας και οι έπαινοι από τον ΠΟΥ

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.