Σεξουαλικός εθισμός – Πώς θα τον αναγνωρίσουμε;

Ο σεξουαλικός εθισμός αναφέρεται επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως αναγκαστική διαταραχή σεξουαλικής συμπεριφοράς και μοιάζει πολύ με τον αλκοολισμό και την τοξικομανία.

Η εξάρτηση από το σεξ προσδιορίζεται βάση συγκεκριμένων κριτηρίων:

– Εμμονή με την ουσία ή τη συμπεριφορά της επιλογής.

– Απώλεια ελέγχου της χρήσης της ουσίας ή της συμπεριφοράς, που συνήθως αποδεικνύεται από αποτυχημένες προσπάθειες διακοπής ή περικοπής.

– Απευθείας αρνητικές συνέπειες – προβλήματα σχέσεων, προβλήματα στην εργασία ή στο σχολείο, μείωση της σωματικής υγείας, κατάθλιψη, άγχος, μειωμένη αυτοεκτίμηση, απομόνωση, οικονομικές δυσκολίες, απώλεια ενδιαφέροντος για προηγούμενες ευχάριστες δραστηριότητες, νομικό πρόβλημα κ.λπ.

Για τους εξαρτώμενους από το σεξ, οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι προτεραιότητα. Οργανώνουν τη ζωή τους γύρω από τη σεξουαλική φαντασία και τις συμπεριφορές. Ξοδεύουν υπερβολικό χρόνο σκέψης, σχεδιασμού, και συμμετοχής σε σεξουαλικές δραστηριότητες, αναφέρει το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Το σεξ γίνεται εμμονή στο σημείο όπου αγνοούνται σημαντικές σχέσεις, συμφέροντα και ευθύνες. Σχεδόν πάντα όσοι είναι σεξουαλικά εξαρτώμενοι βιώνουν μια διπλή ζωή, διατηρώντας τη σεξουαλική τους δράση κρυμμένη από την οικογένεια, τους φίλους και όλους τους άλλους που έχουν σημασία για εκείνους.

Τα συμπτώματα εξάρτησης από το σεξ περιλαμβάνουν:

Καταναγκαστική χρήση της πορνογραφίας, με ή χωρίς αυνανισμό.

Υποχρεωτική χρήση μιας ψηφιακής τεχνολογίας- κάμερες web, sexting, σεξουαλικά παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας, σεξουαλικές συσκευές κλπ.

Αγορά ταινιών για ενήλικες, βιβλίων και άλλες δραστηριότητες που επικεντρώνονται στο σεξ.

Ένα πρότυπο ανώνυμων και / ή περιστασιακών σεξουαλικών συνδέσεων με ανθρώπους που συναντήθηκαν στο διαδίκτυο.

Επαναλαμβανόμενη συμμετοχή σε απροστάτευτο σεξ.

Επαναλαμβανόμενη συμμετοχή στο σεξ με δυνητικά επικίνδυνα άτομα ή σε δυνητικά επικίνδυνα μέρη.

Αναζήτηση σεξουαλικών εμπειριών χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άμεσες ή μακροπρόθεσμες πιθανές συνέπειες.

Όπως και οι υπόλοιποι εθισμένοι, έτσι και όσοι εξαρτώνται από το σεξ χρησιμοποιούν συνήθως τη συμπεριφορά τους ως τρόπο να «εξομαλύνουν» και να ξεφύγουν από το άγχος και τη συναισθηματική (και μερικές φορές σωματική) δυσφορία – συμπεριλαμβανομένου του πόνου των υποκείμενων συναισθηματικών και / ή ψυχολογικών προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη, το άγχος.

Με άλλα λόγια οι εθισμένοι στο σεξ δεν χρησιμοποιούν τις σεξουαλικές φαντασιώσεις και συμπεριφορές για να αισθάνονται καλά και να διασκεδάζουν, τις χρησιμοποιούν για να αισθάνονται λιγότερο – δηλαδή, να αποσπάσουν τον εαυτό τους από αυτό που αισθάνονται.

Πηγή: andrologia.gr

Διαβάστε επίσης

Δεν έχω διάθεση για σεξ-Τι φταίει;

Οι πιο άβολες στιγμές στο σεξ και πώς να τις χειριστείτε

Τα κόλπα για σεξουαλικό ερεθισμό και οργασμό – Η ώρα των γυναικών

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.