Το πανδημικό στρες και το multitasking υπονομεύουν τη μνήμη μας και πολλές φορές νιώθουμε ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Ξεχνάμε τις λέξεις που θέλουμε να πούμε, χάνουμε τον ειρμό της σκέψης μας, ξεχνάμε που έχουμε αφήσει κάτι, δεν ολοκληρώνουμε τις προτάσεις μας. Σαν ένα σύννεφο στον εγκέφαλο.
Πολλοί είναι εκείνοι που λόγω multitasking – της ανάγκης να πραγματοποιείς ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά πράγματα – νιώθουν να μειώνεται η διανοητική τους ικανότητα.
Αλλά ο πανδημικός βίος που ζούμε όλοι έχει διαταράξει και αυτό το πεδίο.
«Η ταυτόχρονη διαχείριση υπερβολικά πολλών λεπτομερειών μπορεί να δημιουργήσει μία “ομίχλη” στον εγκέφαλο, κάτι που γεννά την εντύπωση της έκπτωσης της μνήμης», επισημαίνει η Μαρί Εκερστρομ, νευροψυχολόγος της Κλινικής Μνήμης Σαλγκρένσκα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.
«Για πολλούς ανθρώπους, η πανδημία μετέβαλε ριζικά τη ζωή τους, από τον πλήρη διαχωρισμό των σαφώς καθορισμένων τομέων της (εργασία, παιδιά, δραστηριότητες), σε μία νέα πραγματικότητα όπου τα πάντα έχουν αναμειχθεί».
Η νέα πραγματικότητα και η οργάνωσή της
Η νέα πραγματικότητα σε συνδυασμό με το πανδημικό στρες, δeν πρόκειται να αλλάξει για πολύ καιρό ακόμα, απ΄ ότι φαίνεται.
Η λύση είναι η οργάνωση του multitasking και ο χρόνος για τον εαυτό σας.
Οργανώστε το χάος που προκαλεί ο συνδυασμός της προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής , δίνοντας στον κάθε τομέα τη δική του ώρα και προσοχή.
Και για να ξεθολώσει ο εγκέφαλος αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, είτε κάνοντας μία μικρή βόλτα, είτε κάνοντας γυμναστική στο σπίτι, είτε βλέποντας παλιές φωτογραφίες, οτιδήποτε που ξέρετε ότι μπορεί να σας χαλαρώσει για λίγο προκειμένου να ανασυντάξετε δυνάμεις.