Ραγίζει η καρδιά στην κυριολεξία από τον θάνατο του συντρόφου

Ραγίζει η καρδιά στην κυριολεξία και μέσα σε μία εβδομάδα, από τον θάνατο του συντρόφου και αυτό απέδειξαν Σουηδοί ερευνητές.

Η απώλεια στενού συγγενή αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο θρήνος για την απώλεια ενός στενού μέλους της οικογένειας μπορεί να αυξήσει επικίνδυνα τα επίπεδα στρες και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, ιδιαίτερα κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τον θάνατο του αγαπημένου συγγενή, όπως διαπίστωσε μία νέα σουηδική επιστημονική μελέτη.

Από καρδιακή ανεπάρκεια πάσχουν περισσότεροι από 64 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη, το άγχος και η κοινωνική απομόνωση σχετίζονται με κακή πρόγνωση για την έκβαση της πάθησης, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο θάνατος συντρόφου ή στενού συγγενή

Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «JACC: Heart Failure» του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 500.000 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, εκ των οποίων περίπου 59.000 είχαν βιώσει την απώλεια στενού συγγενή.

Διαπιστώθηκε ότι η θνησιμότητα από καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνεται μετά τον θάνατο παιδιού (κατά 10%), συζύγου/συντρόφου (20%), εγγονού (5%) και αδελφού (13%), αλλά όχι μετά τον θάνατο γονιού. Η αύξηση του κινδύνου θανάτου είναι μεγαλύτερη κατά την πρώτη εβδομάδα μετά την απώλεια του συγγενή (78% κατά μέσο όρο), ιδίως εάν πρόκειται για σύντροφο/σύζυγο (αύξηση κινδύνου 113%).

«Τα ευρήματα της μελέτης αναδεικνύουν την ανάγκη αυξημένης προσοχής εκ μέρους των μελών της οικογένειας και των γιατρών αναφορικά με τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που θρηνούν, ιδίως κατά την περίοδο λίγο μετά την απώλεια του συγγενή τους», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κριστίνα Λάζλο του Τμήματος Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας του Καρολίνσκα.

Διαβάστε επίσης

Του είπαν να πάρει βιταμίνες και εκείνος το παράκανε – Απίστευτο ιατρικό περιστατικό

Συνήθειες Πολάκη στον ΕΟΔΥ, αλλαγή Φιλίππου και πλεύρισμα Πλεύρη

Αύξηση 30% στα κρούσματα COVID-19 παγκοσμίως – Νέα υποπαραλλαγή ανησυχεί

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του προχωρημένου “HER2-low” καρκίνου μαστού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.