Βάλε τάξη στο «χάος» του μυαλού, με αυτούς τους απλούς τρόπους 

Ο τακτικός καθαρισμός του σώματος και του μυαλού, προσφέρει πολλάπλα για την υγεία οφέλη. Βοηθά να ανακτήσουν, να επαναφορτιστούν και να επιστρέψουν στις κανονικές τους λειτουργίες πιο δυνατοί από ποτέ.

Το σώμα μας επεξεργάζεται συνεχώς τις τροφές που τρώμε και πίνουμε ενώ το μυαλό μας εργάζεται συνεχώς για να επεξεργαστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματα.

Είναι παρόμοιο με το πώς οι σωλήνες στην κουζίνα ή το μπάνιο σας είναι αρχικά κρυστάλλινοι και εντελώς απαλλαγμένοι από τυχόν υπολείμματα. Μετά από τακτική χρήση, μπορεί να αρχίσει να συσσωρεύεται στο εσωτερικό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φράξιμο, εάν δεν τους δίνεται ένα διάλειμμα και δεν καθαρίζονται κάθε τόσο.

Βάλτε τάξη στο «χάος» του μυαλού σας, με αυτούς τους απλούς τρόπους 

Κάντε μια ψηφιακή αποτοξίνωση

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την ψηφιακή αποτοξίνωση ή ένα διάλειμμα από την τεχνολογία. Εάν είστε πάντα στο smartphone σας, μια αποτοξίνωση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας. Η απομάκρυνση από τις ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος, καθιστώντας το καλό και για το σώμα σας.

Ξεκινήστε από μικρά αφήνοντας όλες τις συσκευές στο σπίτι, ενώ απολαμβάνετε λίγο χρόνο έξω. Μόλις είστε έτοιμοι, δοκιμάστε να απενεργοποιήσετε την τηλεόραση, τον υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο και άλλα ηλεκτρονικά είδη για μια ολόκληρη μέρα. Αυτό μπορεί να σταματήσει την επιθυμία να ελέγξετε τη συσκευή ή να αλληλεπιδράσετε μαζί της από συνήθεια. Ακόμη και ένα σύντομο διάλειμμα μπορεί να είναι αναζωογονητικό.

Όπως αναφέρει το verywellmind.com, μερικές πρόσθετες δραστηριότητες χωρίς τεχνολογία που μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε και μπορεί να είναι καθαρισμός μυαλού περιλαμβάνουν:

Παρακολουθήστε ένα μάθημα γιόγκα.

Κάντε μερικές διατάσεις στο πάτωμα του σαλονιού σας.

Βρείτε ένα ήσυχο μέρος για να καθίσετε και να ασχοληθείτε με διαλογισμό επίγνωσης.

Πηγαίνετε μια βόλτα στο πάρκο.

Κάντε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής.

Κάντε ένα ωραίο ζεστό μπάνιο, ίσως με λίγη ελαφριά μουσική να παίζει στο βάθος.

Oπως επισημαίνει η Sabine Bühlmann, ειδική στον διαλογισμό, με ασκήσεις ενσυνειδητότητας, μπορούμε να χαλιναγωγήσουμε τις σκέψεις μας ώστε, όταν αφαιρούμαστε και αγχωνόμαστε, να επιστρέφουμε στο παρόν.

Αυτό επιβάλλει να αντιληφθούμε τις αισθήσεις που λαμβάνουμε από το σώμα μας. «Μπορούμε να νιώσουμε το έδαφος που πατάμε; Τον ήλιο που μας ζεσταίνει; Μέσα από αυτήν τη συνειδητοποίηση μπορούμε να επιστρέψουμε στο τώρα, αμβλύνοντας το άγχος», εξηγεί η ειδικός.

Ενας άλλος τρόπος για να ενισχύσουμε την ψυχική μας ευδαιμονία είναι η τήρηση ενός λεπτομερούς ημερολογίου, και ιδιαίτερα ενός «Bullet Journal». Αυτό είναι ένα σύστημα, όπου καταγράφεται κάθε λεπτομέρεια της καθημερινότητάς μας και μας επιτρέπει κάθε στιγμή να επαναξιολογούμε πώς δαπανούμε τον χρόνο μας και την ενέργειά μας, ώστε να διαπιστώσουμε τελικά εάν αυτά που κάναμε πράγματι άξιζαν. Aν το αμελήσουμε είναι πιθανό να καταλήξουμε να δαπανούμε τον πολύτιμο χρόνο μας σε πράγματα χωρίς μεγάλη σημασία.

Απολέπιση της γλώσσας

Στην Αγιουρβέδα —μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής που ασκείται στην Ινδία— η επικάλυψη στη γλώσσα ονομάζεται «άμα» και αντανακλά τα μεταβολικά υπολείμματα. Η χρήση μιας ξύστρας γλώσσας για να απαλλαγείτε από αυτήν την επικάλυψη ή τα υπολείμματα μειώνει τα βακτήρια στο στόμα, που συμβάλλει στη βελτίωση της στοματικής υγείας.

Η στοματική υγεία δεν είναι σημαντική μόνο για το σώμα, αλλά και για το μυαλό. Ένα υγιές στόμα βελτιώνει την ικανότητά σας να μιλάτε και να χαμογελάτε, ακόμη και διευκολύνοντας την προβολή των συναισθημάτων και των συναισθημάτων σας με διάφορες εκφράσεις του προσώπου.

Ξεκινήστε τη μέρα σας ξύνοντας απαλά τη γλώσσα σας (μην ανησυχείτε, δεν πονάει!). Οι ξύστρες γλώσσας μπορούν να αγοραστούν σε φαρμακείο ή κατάστημα υγιεινής διατροφής .

Στεγνό βούρτσισμα

Το στεγνό βούρτσισμα, που ονομάζεται επίσης garshana, είναι μια άλλη τεχνική που χρησιμοποιείται στην ιατρική της Αγιουρβέδα και προσφέρει οφέλη καθαρισμού. Λειτουργεί διεγείροντας το λεμφικό σύστημα.

Αυτό το σύστημα είναι σημαντικό για την ανοσία, προστατεύοντάς μας από λοιμώξεις και ασθένειες.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια βούρτσα σώματος, την οποία χρησιμοποιείτε για να βουρτσίζετε απαλά το δέρμα σας. Το δέρμα σας πρέπει να είναι στεγνό. δεν χρειάζεται να κάνετε μπάνιο ή ντους εκ των προτέρων. Ξεκινήστε με το πάνω μέρος του σώματός σας και κατευθυνθείτε προς τα κάτω, προσέχοντας να μην τρίψετε πολύ σκληρά για να μην ερεθίσετε το δέρμα σας.

Μόλις τελειώσετε, κάντε ντους ή μπάνιο κανονικά και μετά εφαρμόστε λοσιόν ή λάδι σώματος για να ενυδατώσετε το δέρμα σας. Το στεγνό βούρτσισμα είναι ένας γρήγορος και φθηνός τρόπος για να νιώσετε ανανεωμένοι και ανανεωμένοι.

Κάντε ένα ντους αντίθεσης

Ένας άλλος τρόπος για να αναζωογονήσετε το σώμα και το μυαλό σας είναι να κάνετε ένα ντους αντίθεσης. Η θεραπεία αντίθεσης είναι μια τεχνική που περιλαμβάνει εναλλαγή μεταξύ ζεστού και κρύου νερού. Ορισμένοι εναλλακτικοί επαγγελματίες συνιστούν αυτή την πρακτική ως τρόπο για να τονώσετε την κυκλοφορία και να βελτιώσετε την ενέργειά σας.6

Για να κάνετε αυτήν την τεχνική στο σπίτι, ανοίξτε το ντους σας και ρυθμίστε τη θερμοκρασία του νερού όσο πιο ζεστή μπορείτε. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι ζεστή, αλλά όχι αφόρητη ή ζεματιστική. Να είστε προσεκτικοί (και την κοινή λογική) για να αποφύγετε να καείτε ή να προκαλέσετε βλάβη στο δέρμα σας.

Αφού μείνετε στο ζεστό/ζεστό νερό για δύο έως τρία λεπτά, αλλάξτε τη θερμοκρασία σε όσο πιο κρύο μπορείτε. Το κρύο νερό θα είναι άβολο, αλλά μπορεί να το βρείτε και αναζωογονητικό. Σταθείτε στο κρύο νερό για ένα λεπτό πριν επιστρέψετε στο ζεστό νερό. Επαναλάβετε αυτόν τον κύκλο δύο έως τρεις φορές.

Γράψτε τα προβλήματά σας

Όταν καθαρίζετε το σώμα και το μυαλό σας, είναι επίσης χρήσιμο να αφήσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που ασυναίσθητα εμποδίσατε να βγουν στην επιφάνεια. Η καταστολή των συναισθημάτων έχει τόσο ψυχικές όσο και σωματικές συνέπειες, όπως αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης και αύξηση της πιθανότητας να αναπτύξετε μια καρδιακή ανωμαλία.7

Ξεκινήστε ένα προσωπικό τελετουργικό για να αρχίσετε να αναγνωρίζετε αυτά τα συναισθήματα και μετά αφήστε τα να φύγουν. Μια επιλογή είναι να γράψετε ένα γράμμα σε κάποιον που σας έχει πληγώσει ή σας έχει απογοητεύσει, χρησιμοποιώντας το γράμμα για να εξηγήσετε πώς σας κάνουν να νιώθετε οι πράξεις του. Δεν χρειάζεται να το στείλετε! Το θέμα είναι απλώς να αποκτήσετε καλύτερη κατανόηση των συναισθημάτων που μπορεί να έχετε καταπιέσει ασυναίσθητα, αφήνοντάς τα να ξεφύγουν από το σώμα σας, ώστε να μην μπορούν να συνεχίσουν να σας βλάπτουν.

Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ημερολόγιο για να δώσετε στον εαυτό σας μια τακτική διέξοδο για όλα τα συναισθήματα, τις τύψεις και τις ανησυχίες σας. Επιδιώξτε να κατανοήσετε πώς νιώθετε και, αντί να προσπαθείτε να διώξετε αυτά τα συναισθήματα, αξιοποιήστε τα και χρησιμοποιήστε τα για να προχωρήσετε σε αυτόν τον κόσμο ως ένα πιο συναισθηματικά έξυπνο άτομο.

Διαβάστε επίσης 

Άσκηση για τον πόνο στο γόνατο: Τι να κάνετε και τι να μην κάνετε

Σεξ: Απίστευτο τι προκαλεί στην επιδερμίδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.