Άσκηση για τον πόνο στο γόνατο: Τι να κάνετε και τι να μην κάνετε

Η άσκηση μπορεί συχνά να είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό κάποιου που πάσχει από μια πάθηση που προκαλεί πόνο στο γόνατο. Και όπως δείχνει η έρευνα, πολλοί άνθρωποι που έχουν εκφυλιστικές παθήσεις του γόνατος, όπως η οστεοαρθρίτιδα, δεν κάνουν καθόλου τη συνιστώμενη καθημερινή άσκηση που θα έπρεπε.

Πολλές μελέτες δείχνουν τα τεράστια οφέλη της τακτικής άσκησης στην υγεία των γονάτων και τα προστατευτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει στη διατήρηση των δομών, των ιστών και των συνδέσμων του γόνατος προστατευμένοι από βλάβες τώρα και στο μέλλον.

Μπορεί να εκπλαγείτε από τα οφέλη και την ανακούφιση που θα νιώσετε από τον πόνο στο γόνατο με την εισαγωγή της άσκησης στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Πόνος στο γόνατο: Τι να κάνετε και τι να μην κάνετε

Οπλισμένοι με μερικές συμβουλές από το health.usnews.com για το τι να κάνετε και τι να μην κάνετε, θα είστε στο δρόμο για πιο υγιεινή ζωή, σε χρόνο μηδέν.

Άσκηση όταν έχετε πόνο στο γόνατο: Τι να μην κάνετε

Μην το παρακάνετε με την ξεκούραση. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η πολλή ξεκούραση για ένα πονεμένο γόνατο μπορεί να αποδυναμώσει τους μύες του ποδιού και μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο στις αρθρώσεις του γόνατος.

Μην τρέχετε. Ανεξάρτητα από την επιφάνεια που επιλέγετε να τρέξετε (πλακοστρωμένος δρόμος, φυσικό έδαφος ή διάδρομος), το τρέξιμο είναι μια δραστηριότητα υψηλής πρόσκρουσης που ασκεί τεράστια πίεση και δύναμη σε κάθε άρθρωση του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των γονάτων. Αποφύγετε δραστηριότητες με μεγάλη ένταση όταν έχετε ενεργό πόνο στο γόνατο .

Μην λυγίζετε υπερβολικά τα γόνατα. Ασκήσεις όπως οι προβολές με άσκηση βάρους στο ένα πόδι και τα καθίσματα μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητικές για άτομα που αντιμετωπίζουν πόνο στο γόνατο. Αυτοί οι τύποι δραστηριοτήτων μπορούν να ασκήσουν υπερβολική πίεση και πίεση στα ήδη επώδυνα γόνατα, γεγονός που μπορεί να αποθαρρύνει τους ανθρώπους από τα κατά τα άλλα φανταστικά οφέλη της άσκησης για την υγεία των γονάτων .

Μην ασκείστε όταν έχετε οξύ πόνο. Ο πόνος ή η μυϊκή κόπωση είναι συχνή κατά τη διάρκεια ή μετά από μια έντονη προπόνηση. Ωστόσο, οι ξαφνικοί πόνοι στα γόνατα αποτελούν ένδειξη ότι πρέπει να σταματήσετε αμέσως.

Άσκηση με πόνο στο γόνατο: Τι να κάνετε

Κολυμπήστε. Για τα άτομα με χρόνιο πόνο στο γόνατο, η άσκηση στο νερό μπορεί να είναι ένας τρόπος χαμηλού αντίκτυπου για τη μείωση της πίεσης στις αρθρώσεις των γονάτων, ενώ παράλληλα αποκομίζουν οφέλη για το καρδιαγγειακό, τις αρθρώσεις και τη συνολική υγεία της άσκησης.

Μειώστε το φορτίο. Η υπερβολική πίεση σε μια πάσχουσα άρθρωση του γόνατος μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω τραυματισμό. Αποφύγετε ασκήσεις που πιέζουν τις αρθρώσεις – όπως τρέξιμο, άλματα ή βαθιά καθίσματα που φορτώνουν τα γόνατα με πολλή δύναμη. Επιλέξτε πιο ήπιες δραστηριότητες που σας βοηθούν να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση, αλλά μην θέσετε τα πονεμένα γόνατά σας σε κίνδυνο.

Περπατήστε έξω. Το περπάτημα είναι μια εξαιρετική καρδιαγγειακή δραστηριότητα για το σύνολο του σώματος που μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με πονεμένα γόνατα. Φροντίστε να μην πάτε πολύ μακριά ή για πολύ, εάν έχετε μέτριο έως έντονο πόνο και βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια βάδισης είναι ομοιόμορφη, χωρίς πολλές διακυμάνσεις σε ανηφόρα ή κατηφόρα, ώστε να μην κινδυνεύετε να σκοντάψετε και να πέσετε.

Προσοχή στον εξοπλισμό. Σήμερα, υπάρχουν τόσες πολλές συσκευές άσκησης που επιτρέπουν ασκήσεις φιλικές προς το γόνατο, ενώ εξαλείφουν ή μειώνουν την πίεση στα γόνατα. Τα ελλειπτικά μηχανήματα και τα ανακλινόμενα σταθερά ποδήλατα είναι πρακτικά και χρήσιμα εργαλεία για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, ενώ παράλληλα μειώνουν το άγχος, το φορτίο και τον αντίκτυπο στα γόνατα.

Οι αρθρώσεις χρειάζονται λίπανση

Η άσκηση όταν πονάνε τα γόνατά μας, μπορεί να είναι μια ψυχική πρόκληση. Φαίνεται ότι πρέπει να καθίσουμε και να ξεκουραστούμε, έτσι δεν είναι; Αν και αυτό μπορεί να είναι καλή συμβουλή για αμέσως μετά από έναν οξύ τραυματισμό στο γόνατο (24 έως 48 ώρες), δεν είναι η καλύτερη μακροπρόθεσμη πορεία δράσης.

Όλες οι αρθρώσεις στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένων των γονάτων μας, χρειάζονται λίπανση για να λειτουργήσουν σωστά. Πώς παίρνουν αυτή τη λίπανση; Μέσω της κίνησης.

Εάν ο πόνος στο γόνατό σας έχει μειωθεί, μιλήστε με το γιατρό σας για το τι μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε για να σας κάνει να κινηθείτε περισσότερο. Ίσως εκπλαγείτε με το τι μπορεί να κάνει η άσκηση όχι μόνο για τον πόνο στα γόνατά σας αλλά και για το πνεύμα σας!

Διαβάστε επίσης

Π. Λάγιου για την ηπατίτιδα σε παιδιά: Η σχέση με την COVID-19, τι να προσέχουν οι γονείς

Κρυοσυντήρηση σπέρματος – Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται και σε ποιους άνδρες συστήνεται 

Το παιδί μου διαγνώστηκε με υπερλεξία- Τι σημαίνει και πώς αντιμετωπίζεται

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.