Πόσο νερό και πόση κρέμα χρειάζεται το δέρμα για να παρεμείνει ενυδατωμένο

Το δέρμα χρειάζεται νερό εσωτερικά και εξωτερικά για να παραμείνει ενυδατωμένο.

Όπως εξηγεί ο ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική), «τουλάχιστον 20 με 30% της ενυδάτωσης του δέρματος εξαρτάται από την συστηματική εφαρμογή τοπικών ενυδατικών προϊόντων και το υπόλοιπο από το νερό που πίνουμε ή προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής».

Σημάδια αφυδάτωσης του δέρματος

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και πλήττεται από την έλλειψη νερού.

Όπως εξηγεί ο κ.Μιχελάκης, με την πάροδο της ηλικίας, το δέρμα χάνει τη φυσική ελαστικότητά του, γεγονός που κάνει πιο δύσκολη την είσοδο νερού στα κύτταρα. Έτσι, το δέρμα μπορεί να αφυδατώνεται πιο γρήγορα. Το αποτέλεσμα είναι η αίσθηση τραβήγματος, και το ξεφλούδισμα του δέρματος.

Επιπλέον, όταν η κατανάλωση υγρών είναι ελλιπής οι πρώτοι ιστοί που σταματούν να ενυδατώνονται είναι οι συνδετικοί ιστοί όπως το κολλαγόνο, το οποίο αποτελεί κύρια πρωτεΐνη του δέρματος. Τα αποθέματα νερού προωθούνται στα ζωτικά όργανα, όπως στο ήπαρ, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες, και ταυτοχρόνως απομακρύνονται από τους λιγότερο ζωτικούς ιστούς.

Διάσπαση κολλαγόνου

Όταν το κολλαγόνο δεν ενυδατώνεται επαρκώς, οι ίνες του αρχίζουν να διασπώνται και να συγκολλώνται μεταξύ τους, με συνέπεια τη δημιουργία λεπτών ρυτίδων στην επιφάνεια του δέρματος.

Οι επιπτώσεις της αφυδάτωσης είναι πιο έντονες σε όσους έχουν εκ φύσεως ξηρό και ευαίσθητο δέρμα, καθώς και σε ατομα με επιβαρυμένο δέρμα εξαιτίας κάποιων παθήσεων όπως το έκζεμα, και η ψωρίαση. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ.Μιχελάκης, για όσους πάσχουν από σοβαρές μορφές φλεγμονωδών δερματοπαθειών, η έστω και μικρή αφυδάτωση του οργανισμού είναι σοβαρό θέμα. Γι’ αυτό πρέπει να παρακολουθούν πόσα υγρά καταναλώνουν.

Πόσο νερό χρειάζομαι εγώ και το δέρμα μου; 

«Οι ανάγκες κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικές, ανάλογα με το επίπεδο της δραστηριότητάς του, την ηλικία του και πολλούς άλλους παράγοντες», απαντά ο κ. Μιχελάκης.

Όσοι ακολουθούν τρόπο ζωής που συνεπάγεται μεγάλη απώλεια υγρών (χειρωνακτική εργασία σε ζεστό περιβάλλον, μεγάλη εφίδρωση, έντονη άσκηση κλπ) χρειάζονται περισσότερο νερό απ’ όσους κάνουν καθιστική ζωή.

Αντίστοιχα, το καλοκαίρι χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα λίτρο παραπάνω υγρά την ημέρα σε σύγκριση με το χειμώνα.

Σύμφωνα με τον ειδκό, «παρ’ ότι η κλασική συμβουλή είναι τα οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, για τον μέσο ενήλικα μάλλον πιο σωστά είναι τα τέσσερα έως έξι ποτήρια, διότι προσλαμβάνουμε νερό και από πολλές άλλες πηγές. Στις πηγές αυτές περιλαμβάνονται όλα τα ροφήματα (χωρίς ζάχαρη και χωρίς αλκοόλ το οποίο έχει διουρητικές ιδιότητες), αλλά και πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως φρούτα, λαχανικά, σούπες ή ακόμα και τα ζυμαρικά. Ειδικά τα ροφήματα με καφεΐνη πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, διότι η καφεΐνη σε μεγάλες ποσότητες έχει διουρητικές ιδιότητες, επομένως διεγείρει την αποβολή υγρών από τον οργανισμό και κάνει πιθανότερη την αφυδάτωση».

Οι παραπάνω ποσότητες αφορούν υγιείς ανθρώπους. Αν κάποιος πάσχει από χρόνιο νόσημα (π.χ. θυρεοειδοπάθεια, νεφροπάθεια, καρδιακή νόσο), πρέπει να ρωτήσει τον γιατρό του για τις ποσότητες των υγρών που πρέπει να καταναλώνει.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.