Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε ντους σύμφωνα με τους δερματολόγους;

Πόσο συχνά χρειάζεται να κάνω ντους; Μπορεί η ερώτηση να ακούγεται ρητορική, ειδικά αν η υγιεινή είναι η πρώτη σας προτεραιότητα και αν συνδέεται με την κουλτούρα και τις συνήθειες σας.

Ορισμένοι, δεν μπορούν να ξεκινήσουν και να τελειώσουν την ημέρα τους δίχως να επισκεφτούν την μπανιέρα τους, άλλοι πάλι είναι εντάξει με το μία φορά την ημέρα, συνήθως το βράδυ προτού πέσουν στο κρεβάτι.

Κοινώς οι περισσότεροι γνωρίζουμε τις ανάγκες του σώματός μας, ή μάλλον όχι. Τα τελευταία χρόνια, τόσο οι διασημότητες όσο και οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση όταν μιλούν για το πόσο συχνά κάνουν μπάνιο και πώς ακριβώς το κάνουν.

Άραγε λοιπόν, υπάρχουν συστάσεις σχετικά με το πόσες φορές πρέπει να πλενόμαστε; Οι ειδικοί μίλησαν.

Πόσο συχνά;

Δεν υπάρχουν πραγματικά επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πρέπει να κάνετε μπάνιο ή ντους μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Είναι θέμα προσωπικής προτίμησης, λέει η δερματολόγος, Dr. Angela Lamb, διευθύντρια του Westside Mount Sinai Dermatology Faculty Practice.

Η Dr. Mary Stevenson,  αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στο NYU Langone Health, μοιράζεται παρόμοιες σκέψεις, προσθέτοντας ότι το πόσο συχνά πρέπει να κάνετε ντους εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το δέρμα σας, η ηλικία σας και το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Σε γενικές γραμμές, λέει ότι «θα πρέπει να κάνετε ντους, μπάνιο κάθε δύο με τρεις ημέρες».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από το ότι δεν κάνετε αρκετά ντους; Η μυρωδιά. Μερικοί άνθρωποι δεν παράγουν τόση οσμή σώματος όσο άλλοι, λέει η Lamb, οπότε από κοινωνική άποψη, μπορεί να μπορούν να μείνουν χωρίς ντους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Και άλλοι μπορεί απλώς να μην αισθάνονται την ανάγκη να πλυθούν με την πρώτη δυσάρεστη μυρωδιά..

Επιπλέον, η Stevenson λέει ότι το παχύ στρώμα ελαίου στο δέρμα σας μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει θυλακίτιδα, μια μόλυνση των θυλάκων της τρίχας σας.

Κάνει να πλενόμαστε πολύ;

Φυσικά και οι υπερβολές δεν οδηγούν σε καλό. Έτσι, το πολύ συχνό πλύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία και μπορεί να διαταράξει τον δερματικό φραγμό.

«Μπορείτε στην πραγματικότητα να γίνετε πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις αν πλένεστε υπερβολικά, επειδή το δέρμα προστατεύεται με κάποια πολύ ωραία φυσικά βακτήρια και πράγματα που το προστατεύουν και θέλετε να τα διατηρήσετε», λέει η Lamb. Έτσι, συνήθως το ντους πολλές φορές την ημέρα δεν είναι καλή ιδέα, εξηγεί η ίδια.

Διαβάστε επίσης 

Το λάθος που κάνουμε στο ντους και απειλεί την υγεία μας

Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι λιποδιαλύτες στην απώλεια βάρους;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.