Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι λιποδιαλύτες στην απώλεια βάρους;

Οι λιποδιαλύτες είναι ουσίες που ενισχύουν και ενεργοποιούν τον μεταβολισμό καίγοντας ή δεσμεύοντας το περιττό λίπος συμβάλλοντας στην απώλεια βάρους. Μπορεί να είναι χρήσιμοι για την απώλεια βάρους, αλλά δεν αρκούν από μόνοι τους για να επιτευχθεί σημαντική και διαρκής απώλεια βάρους.

”Για να χάσει κάποιος βάρος, πρέπει να δημιουργήσει ένα θερμιδικό έλλειμμα καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίει μέσω των καθημερινών δραστηριοτήτων και της άσκησης. Οι λιποδιαλύτες, μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να το επιτύχει αυτό αυξάνοντας τον μεταβολισμό, μειώνοντας την όρεξη και ενισχύοντας την καύση του λίπους, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή και ένα πρόγραμμα άσκησης”, αναφέρει η κλινική διαιτολόγος, Lauren Manaker MS, RDN, LD, CLEC, CPT.

Είναι επίσης σημαντικό, αναφέρει η ειδικός,  ότι η αποτελεσματικότητα των λιποδιαλυτών μπορεί να διαφέρει ανάλογα με μεμονωμένους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η γενετική και οι συνήθειες του τρόπου ζωής.

Είναι οι λιποδιαλύτες αποτελεσματικοί;

Ενώ ορισμένοι λιποδιαλύτες μπορεί να είναι αποτελεσματικοί στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, άλλοι μπορεί να μην είναι αποτελεσματικοί ή μπορεί ακόμη και να είναι επιβλαβείς, λέει η Manaker.

Η αποτελεσματικότητα των λιποδιαλυτών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των συστατικών που χρησιμοποιούνται, της δοσολογίας, της διατροφής και των συνηθειών άσκησης του ατόμου και της συνολικής υγείας του ατόμου.

Ορισμένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα συστατικά στους λιποδιαλύτες περιλαμβάνουν καφεΐνη, εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, γιοχιμβίνη και συνεφρίνη.

Ενώ ορισμένοι λιποδιαλύτες μπορεί να είναι αποτελεσματικοί στην προώθηση της απώλειας βάρους, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υποκαθιστούν την υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Επιπλέον, ορισμένοι λιποδιαλύτες μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό, υψηλή αρτηριακή πίεση και γαστρεντερικά προβλήματα.

Οι λιποδιαλύτες λειτουργούν αυξάνοντας την αρτηριακή σας πίεση και, ως αποτέλεσμα, τη συνολική ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός σας. Η διαδικασία αυτή μπορεί τελικά να οδηγήσει σε απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι άτομα που έχουν ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να παίρνουν προφυλάξεις αν επιλέξουν να λάβουν λιποδιαλύτες, καθώς η δράση τους μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση. Να συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας προτού ξεκινήσετε να λαμβάνετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.

Είναι ασφαλείς;

Ναι, αν ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Γνωρίζετε με ακρίβεια τα συστατικά του λιποδιαλύτη που λαμβάνετε και να έχετε συμβουλευτεί σχετικά τον γιατρό σας.
  • Αν λαμβάνετε το συμπλήρωμα σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστεί.
  • Να θυμάστε ότι το γεγονός ότι ένα συμπλήρωμα αυτοπροσδιορίζεται ως «φυσικό» δεν σημαίνει ότι είναι όντως φυσικό ή ασφαλές.
  • Να θυμάστε επίσης πως, όπως και με κάθε άλλο συμπλήρωμα διατροφής, τα συστατικά ενός λιποδιαλύτη μπορεί να επηρεάσουν άλλα φάρμακα που λαμβάνετε.

Οι λιποδιαλύτες ίσως γίνουν επικίνδυνοι και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα εάν αναμειχθούν με λάθος φάρμακα, γι αυτό αναφέρει η Manaker, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας προτού αρχίσετε να λαμβάνετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα.

Διαβάστε επίσης 

Η ταπεινή ρόκα με τα πολλά οφέλη και τη μία παρενέργεια

Πώς συνδέεται η διατροφή με τη γονιμότητα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.