Υαλουρονικό οξύ: Είναι η νέα θεραπεία για τη φωτογήρανση;

Σε μια χώρα με υψηλή ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα, αναπόφευκτα οι περισσότεροι παρουσιάζουμε σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό φωτογήρανση. Αν όμως αυτό είναι τα κακά νέα, τα καλά νέα είναι αυτά που μας μεταφέρει νέα έρευνα από τις ΗΠΑ.

Τι είναι η φωτογήρανση

«Η χρόνια έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου προκαλεί πρόωρη γήρανση ή αλλιώς φωτογήρανση. Πρόκειται για μία διαδικασία που προκαλεί φθορές στους δεσμούς των μορίων του κολλαγόνου που βρίσκονται στο χόριο, όπου πραγματοποιείται η ενδογενής παραγωγή του. Αυτό οδηγεί σε λεπτές και διάχυτες ρυτίδες, ξηρότητα, απώλεια της στήριξης και της ελαστικότητας της επιδερμίδας» επισημαίνει η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine. 

«Αυτό που επίσης χρειάζεται να γνωρίζουμε είναι πως η φωτογήρανση δεν σχετίζεται μόνο με την ηλικία. Στα ιατρεία μας προσέρχονται πολλοί νέοι άνθρωποι που εκτίθενται για ώρες στον ήλιο χωρίς αντηλιακό και παρουσιάζουν σημάδια πρόωρης γήρανσης. Η ηλικία, βέβαια, παίζει επίσης ρόλο καθώς η επίδραση της φωτογήρανσης είναι σωρευτική, που σημαίνει ότι όσο μεγαλώνει κανείς, χωρίς να παίρνει μέτρα για να αντιστρέψει τις φθορές, αυτές γίνονται όλο και πιο έντονες», συμπληρώνει η Δρ. Τσιατούρα. «Κι αν μέχρι τώρα είχαμε συγκεκριμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση αυτών των φθορών, νέα πρόσφατα στοιχεία εμπλουτίζουν τον τρόπο που μπορούμε να τις αντιστρέψουμε».

Νέα έρευνα «δείχνει» τη θεραπεία για τη φωτογήρανση 

Μελέτη που έκανε ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ και που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Experimental Dermatology έδειξε ότι οι εγχύσεις με ένα από τα πιο δημοφιλή ενέσιμα fillers, το διασταυρωμένο υαλουρονικό οξύ, στο φωτογηρασμένο δέρμα θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τις συνέπειες της φωτογήρανσης.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα fillers υαλουρονικού χρησιμοποιούνται για να αναπληρώσουν τον χαμένο όγκο στο πρόσωπο, να τονίσουν τα ζυγωματικά και το jawline, να ενισχύσουν το σχήμα και τον όγκο στα χείλη, να «γεμίσουν» βαθιές ρυτίδες ή ουλές και σημάδια, ακόμη και να διορθώσουν το σχήμα της μύτης (αναίμακτη ρινοπλαστική).

Αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές είναι ότι οι εγχύσεις με διασταυρωμένο υαλουρονικό οξύ στο φωτογηρασμένο δέρμα αλλάζουν την όψη του διεγείροντας την ενδογενή παραγωγή κολλαγόνου. Τα θετικά ευρήματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά: η παραγωγή του κολλαγόνου διεγείρεται μέσα σε λίγες εβδομάδες από την έγχυση αλλά το αποτέλεσμα διαρκεί πολύ περισσότερο από το ίδιο το ένθεμα.

«Τα ευρήματα αυτά μας απαντούν στο «πώς» το υαλουρονικό βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος: πλέον δεν μιλάμε μόνο για διόρθωση της απώλειας όγκου σε σημεία-κλειδιά στο πρόσωπο αλλά και για ενδογενή παραγωγή νέου κολλαγόνου. Επιπλέον, καθώς το νεοσχηματισμένο κολλαγόνο διαρκεί πολλά χρόνια, τα ευρήματα αυτά εξηγούν επίσης αυτό που παρατηρούμε συχνά ως δερματολόγοι, ότι δηλαδή τα fillers μπορούν να βελτιώσουν μακροπρόθεσμα το δέρμα, για μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά την έγχυση», σχολιάζει η Δρ. Τσιατούρα.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει ο Δρ. Frank Wang από το τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. «Μία και μόνο συνεδρία εφαρμογής με διασταυρωμένο υαλουρονικό οξύ μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη και με μεγάλη διάρκεια βελτίωση του δέρματος».

«Παρότι η νέα αυτή έρευνα εμπλουτίζει τις λύσεις που έχουμε για την αντιμετώπιση της φωτογήρανσης, υπάρχει μία βασική οδηγία που πρέπει να τηρούμε όλοι: η συνεπής χρήση αντηλιακού στο πρόσωπο και τα εκτεθειμένα σημεία στο σώμα μας όλον τον χρόνο. Έτσι όχι μόνο καθυστερούμε τη φωτογήρανση, αλλά επίσης προστατευόμαστε από πολύ σοβαρές καταστάσεις όπως είναι ο καρκίνος του δέρματος», συμπληρώνει η Δρ. Τσιατούρα.

Διαβάστε επίσης 

Το υαλουρονικό οξύ διορθώνει τις βλάβες στο δέρμα και από τη φωτογήρανση

Πρόσωπο: Έτσι θα απαλλαγείτε από το θαμπό δέρμα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.