Οι 4 αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μετά τα 30

Η ηλικία είναι μόνο ένας αριθμός, επιμένουν κάποιοι. Όμως ακόμη και αυτούς τους αγγίζει ο χρόνος. Ο τρόπος ζωής που αλλάζει όσο μεγαλώνει κάποιος, αλλά και τα όσα φέρνει ο χρόνος προκαλούν αλλαγές στο σώμα, αλλά και στον οργανισμό.

Η περίοδος των… αλλαγών ξεκινούν από τα πρώτα… «-άντα» (τριάντα) με τις μεγαλύτερες και περισσότερες αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας να συμβαίνουν μεταξύ των ηλικιών 40 μέχρι και 65, αναφέρειο Βρετανός ενδοκρινολόγος, Dr Florian Wernig και εξηγεί ποια  είναι τα πρώτα «συμπτώματα» στο σώμα μιας γυναίκας, όταν περάσει το κατώφλι των 30;

1. Η οστική μάζα μειώνεται σταδιακά

Η γήρανση οδηγεί σε φυσική μείωση της μάζας των οστών, που έχει κορυφωθεί στην δεκαετία των 20. Αυτή η απώλεια μπορεί να οδηγήσει με υψηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης, μια κατάσταση όπου τα κόκαλα γίνονται πιο εύθραυστα και σπάνε πιο εύκολα. Λόγω ορμονικών παραγόντων και μικρότερων οστών, οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες από τους άνδρες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνουμε περισσότερο ασβέστιο και να κάνουμε ασκήσεις που δυναμώνουν τα κόκαλα.

2. Μεγαλύτερη ευαισθησία στην αύξηση βάρους

Η μείωση στη μυική μάζα μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους αλλά και το lifestyle που κάνουμε παίζει ρόλο στην αύξηση του βάρους. Η καθιστική ζωή, το να κάθεσαι στη δουλειά ή να τρως έξω, είναι μεγάλος παράγοντας κινδύνου.
Το να χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι δύσκολο καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες γεννούν μετά τα 30. Αν και ο μεταβολισμός αρχίζει να επιβραδύνεται στα τέλη της δεκαετίας των 20, αυτό μπορεί να ενταθεί στα 30.

3. Οι περίοδοι μπορεί να έχουν μικρές αλλαγές

Μερικοί παράγοντες, από ορμονικές διακυμάνσεις μέχρι πριν την εμμηνόπαυση, μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες στην περίοδο ή πόνο. Ωστόσο, δεν παρατηρούνται μεγάλες αλλαγές μέχρι τα 40. Η ενδομητρίωση είναι επίσης συνήθεις σε αυτή τη δεκαετία. Ωστόσο, κάποιες γυναίκες έχουν λιγότερο επίπονες περιόδους αφότου γεννήσουν.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο τράχηλος της μήτρας έχει διασταλεί και επιτρέπει στο αίμα να ρέει με λιγότερες συσπάσεις της μήτρας.

4. Το δέρμα είναι πιο επιρρεπές στην ξηρότητα

Η αναδόμηση των κυττάρων του δέρματος μειώνονται σε 28 από 35 την ημέρα, που σημαίνει ότι τα νεκρά κύτταρα αργούν να αντικατασταθούν. Έτσι, το να διατηρείς την ενυδάτωση στο πρόσωπο μπορεί να είναι δύσκολο.

Παίρνει περισσότερο στο εξωτερικό στρώμα δέρματος να απομακρυνθεί, δίνοντάς του μια πιο ξηρή επιδερμίδα. Ακόμη, οι παράγοντες ενυδάτωσης στο δέρμα όπως το υαλουρονικό οξύ μειώνεται και το σπάσιμο του δέρματος αυξάνεται.

Διαβάστε επίσης 

Οι 11 αλλαγές, που θα δείτε στο σώμα, εάν σταματήσετε τη ζάχαρη

Γιατί κάποιοι μιλάνε στον ύπνο τους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.