Γιατί κάποιοι μιλάνε στον ύπνο τους

Δύο στους 3 ανθρώπους μιλάνε στον ύπνο τους, είτε συστηματικά, είτε πιο σπάνια, χωρίς καν να το καταλαβαίνουν.

Μάλιστα, πολλοί θεωρούν ότι με την ομιλία κατά τη διάρκεια του ύπνου θα αποκαλυφθούν κάποια μυστικά, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι αυτά που λένε σχετίζονται με τα όνειρα που βλέπουν.

Η ομιλία στον ύπνο, δεν είναι ακριβώς ομιλία. Μπορεί να υπάρχουν ολόκληρες προτάσεις, μπερδεμένες λέξεις ή ακατάληπτοι ήχοι.

Και παρόλο που μπορεί να είναι διασκεδαστικό ή ενοχλητικό για όσους ακούνε ή ντροπιαστικό ή προβληματικό για όσους μιλάνε, η ομιλία στον ύπνο συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό.

Βεβαια, οι ειδικοί, σύμφωνα με μελέτη, δεν αποκλείουν ότι μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής διαταραχής του ύπνου ή μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας.

Η ομιλία στον ύπνο, γνωστή και ως υπνηλία, είναι όταν μιλάς δυνατά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ενώ κοιμάστε, μπορεί:

  • Να μιλάτε ψιθυριστά.
  • Να μιλάτε με κανονική ένταση.
  • Να πείτε ολόκληρες λέξεις ή να απαντήσετε σε ερώτηση.
  • Να πείτε πλήρεις, κατανοητές προτάσεις και να κάνετε ολόκληρες συζητήσεις.
  • Να έχετε μπερδεμένη ομιλία αναμεμειγμένη με γρυλίσματα και άλλους θορύβους.

Ανεξάρτητα από το τι και πως μιλάτε στον ύπνο σας, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ξέρετε ότι το κάνετε, εκτός εάν ξυπνήσετε ενώ μιλάτε ή κάποιος άλλος σας ενημερώσει για το περιστατικό αργότερα.

Το να μιλάτε στον ύπνο σας είναι ένα είδος παραϋπνίας ή μια διαταραχή που σχετίζεται με τον ύπνο. Σε αντίθεση με άλλες παραϋπνίες, όπως η υπνοβασία ή η διατροφική διαταραχή που σχετίζεται με τον ύπνο, που μπορεί να εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, η ομιλία στον ύπνο συνήθως έχει ελάχιστο έως καθόλου κίνδυνο.

Γιατί οι άνθρωποι μιλάνε στον ύπνο τους;

Ένας μέσος κύκλος ύπνου διαρκεί περίπου 90 λεπτά και χρειαζόμαστε περίπου τέσσερις έως πέντε κύκλους κάθε 24 ώρες για να νιώθουμε πλήρως ανανεωμένοι και ξεκούραστοι. Σε κάθε κύκλο, ο εγκέφαλός μας κινείται σε τέσσερα στάδια ύπνου – και αν ο εγκέφαλός μας διαταραχθεί έστω και μερικώς ή αποσπαστεί σε οποιοδήποτε από αυτά τα στάδια, η ποιότητα του ύπνου μας επηρεάζεται.

Επειδή οι περισσότερες παραυπνίες είναι μια μικτή κατάσταση μεταξύ εγρήγορσης και ύπνου, η ομιλία στον ύπνο μπορεί να είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν διαταράσεται η συνήθεια του ύπνου, εξηγούν γιατροί της Κλινικής του Κλίβελαντ.

Ότι διαταράσσει τον ύπνο, μπορεί να συμβάλλει στην ομιλία στον ύπνο, όπως:

  • Jet lag.
  • Στέρηση ύπνου.
  • Άπνοια ύπνου.
  • Άγχος και στρες.
  • Κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μερικές φορές, η ομιλία στον ύπνο μπορεί να σχετίζεται με τα όνειρα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Τα περισσότερα όνειρα συμβαίνουν στη φάση του ύπνου βαθιάς, γρήγορης κίνησης των ματιών (REM). Ωστόσο, η ομιλία στον ύπνο μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο του ύπνου, συμπεριλαμβανομένων τόσο του ύπνου REM όσο και του ύπνου μη REM.

Πάντως, όσοι μιλούν στον ύπνο τους έχουν σημαντικά χαμηλότερη ποιότητα ύπνου από εκείνους που δεν μιλούν.

Οι υγιεινές συνήθειες ύπνου και η βελτίωση του περιβάλλοντος ύπνου, μπορεί να εξαλείψει πιθανές διαταραχές και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας. Φροντίστε να κοιμάστε 7-8 ώρες ύπνου, να τηρείτε το πρόγραμμα ύπνου ή να αποφεύγετε τις οθόνες 30 λεπτά πριν κοιμηθείτε.

Ακόμα όμως κι αν έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και συνεχίζετε να μιλάτε, ίσως να δοκιμάσετε μία μελέτη ύπνου και αυτό θα δώσει στους γιατρούς πολλές πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει με τον εγκέφαλο και το σώμα σας όταν κοιμάστε.

Διαβάστε επίσης

Γιατί θα είναι ξεχωριστό το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής – Επίσκεψη Μητσοτάκη

ΕΟΔΥ – Λοιμώξεις από κουνούπια: Οι αλλαγές στο σχέδιο δράσης, τα επίπεδα κινδύνου και η νέα Κινητή Μονάδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.