Πώς δημιουργούνται οι ρυτίδες; Τι υποστηρίζει νέα έρευνα

Οι ρυτίδες, είναι πτυχές που εμφανίζονται στο δέρμα καθώς ωριμάζουμε. Μοιάζουν λίγο με τις γραμμές στην παλάμη των χεριών μας. Ίσως δεν θέλουμε να το ακούσουμε αλλά οι ρυτίδες είναι ένα απολύτως φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης.

Οι ρυτίδες βρίσκονται συνήθως στο πρόσωπο, το λαιμό και τα μπράτσα αλλά μπορούν να εμφανιστούν και άλλου στο σώμα μας.

Πώς δημιουργούνται οι ρυτίδες

Πρόσφατα μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Frontiers» που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία L’Oréal διαπίστωσε πως ορισμένα μικρόβια που ζουν κανονικά στο δέρμα μας μπορεί να ευθύνονται για τις ρυτίδες που έχουμε στο πρόσωπό μας.

Γνωστό ως μικροβίωμα του δέρματος, τα βακτήρια και τα μικρόβια που βρίσκονται στο δέρμα μας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής άμυνας του δέρματος μας καθώς μας προστατεύει από εξωτερικές επιθέσεις. Το μικροβίωμα του δέρματος αλληλεπιδρά με το σώμα μας και με το περιβάλλον για την διασφάλιση της υγιούς λειτουργιάς του.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν λοιπόν ότι οι ρυτίδες συνδέονται με το μικροβίωμα του δέρματος, το οποίο είναι ένα περίπλοκο αλληλένδετο σύστημα μικροοργανισμών που ζει στο ανθρώπινο σώμα και είναι μοναδικό για κάθε άτομο, όπως το δακτυλικό αποτύπωμα. Τα ευρήματα της έρευνας έτσι εξηγούν γιατί η διαδικασία γήρανσης δεν είναι ομοιόμορφη, καθώς μερικοί άνθρωποι της ίδιας ηλικίας φαίνονται μεγαλύτεροι από άλλους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι τύποι μικροβίων στο δέρμα μας αλλάζουν με την ηλικία, όπως επίσης αλλάζει το δέρμα μας με την ηλικία. Όλες αυτές οι αλλαγές δεν συμβαίνουν με τον ίδιο τρόπο για όλους.

Αλλαγή στον τρόπο ζωής 

Δυστυχώς δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη διαδικασία γήρανσης ή να αλλάξουμε ορισμένους παράγοντες όπως τα γονίδια τα οποία αναπόφευκτα παίζουν ρόλο στις ρυτίδες. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούμε να υιοθετήσουμε για να βοηθήσουμε στην πρόληψη των ρυτίδων και να διατηρήσουμε μια όψη δέρματος πιο νεανική για περισσότερο χρόνο.

Διακοπή καπνίσματος 

Το κάπνισμα είναι μια ακόμα αιτία που προκαλεί ταχεία γήρανση. Το υγιές δέρμα ανανεώνεται συνεχώς. Ωστόσο το κάπνισμα μειώνει κατά πολύ την παραγωγή κολλαγόνου και λιγότερο κολλαγόνο σημαίνει περισσότερες ρυτίδες. Οι αυξημένες ρυτίδες προσώπου γύρω από το στόμα είναι ενδείξεις καπνίσματος.

Διατροφή και άσκηση 

Οι ανθυγιεινές συνήθειες επηρεάζουν την υφή του δέρματός μας και μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή μαζί με βιταμίνη Α και C και πρωτεΐνη (πουλερικά, ψάρια, αυγά και άπαχα κρέατα) είναι μια καλή αρχή. Προσθέστε τακτική καθημερινή άσκηση για την ενίσχυση της κυκλοφορίας και μειώστε τα επίπεδα άγχους. Η πολύ ζάχαρη και το αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο κολλαγόνο και την ελαστίνη, ενδίδετε λοιπόν με αυτοσυγκράτηση.

 Ενυδάτωση

Η διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος είναι πάντα σημαντική. Βεβαιώνεστε ότι πίνετε αρκετό νερό και δοκιμάζετε τσάγια από βότανα που περιέχουν αντιοξειδωτικά τα οποία βελτιώνουν το δέρμα με άλλους τρόπους. Αποφεύγετε την πολύ καφεΐνη διότι αυτή μειώνει την ταχύτητα με την οποία το σώμα μας παράγει κολλαγόνο.

Διαβάστε επίσης 

Τα αμύγδαλα μειώνουν τις ρυτίδες – Εντυπωσιακά αποτελέσματα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Το υαλουρονικό οξύ διορθώνει τις βλάβες στο δέρμα και από τη φωτογήρανση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.