Δακρυοαδενίτιδα: Η διαταραχή των ματιών που χρειάζεται προσοχή

Η δακρυοαδενίτιδα, είναι μία ασυνήθιστη διαταραχή των ματιών, η οποία μπορεί να είναι παροδική ή επίμονη και να εξελιχθεί σε κάτι σοβαρό αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και σωστά.

Η δακρυοαδενίτιδα είναι φλεγμονή του μεγάλου δακρυϊκού αδένα στο ένα συνήθως μάτι, αλλά από έναν δακρυϊκό αδένα πίσω από την άνω, έξω γωνία τους (κάτω από την βάση του άνω βλεφάρου από τη μεριά του αυτιού -κροταφικά).

Όπως επισημαίνει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος οι αδένες αυτοί έχουν μέγεθος σχεδόν όσο ένα αμύγδαλο και παράγουν τα δάκρυα που συνήθως εκκρίνονται από ερεθισμό ή συγκίνηση (η βασική έκκριση δακρύων του 24ωρου, πραγματοποιείται από χιλιάδες άλλους, μικροσκοπικούς αδένες που βρίσκονται διάχυτοι στον επιπεφυκότα). Εάν κάτι προκαλέσει ερεθισμό στους μεγάλους δακρυϊκούς αδένες, αναπτύσσουν φλεγμονή και διογκώνονται. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό συμβαίνει στον έναν (τον δεξιό ή αριστερό).

Δεν είναι συχνή. Αν και ακριβής καταγραφή δεν υπάρχει, μία μελέτη είχε υπολογίσει ότι 1 στους 10.000 οφθαλμικούς ασθενείς έχουν δακρυοαδενίτιδα.

Δακρυοαδενίτιδα: Αιτίες

Η δακρυοαδενίτιδα συνήθως οφείλεται σε φλεγμονή ή αυτοάνοση πάθηση. Όταν εκδηλωθεί ξαφνικά, η πιθανότερη αιτία είναι λοίμωξη από βακτήριο ή ιό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να προκληθεί και από μύκητα ή παράσιτο.

Η αιφνίδια φλεγμονή λέγεται οξεία δακρυοαδενίτιδα και είναι πιο συχνή σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες (ηλικίες κάτω των 50 ετών). Τα παθογόνα που συχνότερα την προκαλούν συμπεριλαμβάνουν, ενδεικτικά, τον ιό Epstein-Barr (είναι αυτός που προκαλεί λοιμώδη μονοπυρήνωση), τον σταφυλόκοκκο, τον γονόκοκκο, τον ιό του έρπητος κ.ά.. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις (έχουν αναφερθεί λιγοστά κρούσματα στην ιατρική βιβλιογραφία) την προκαλεί ο κορονοϊός.

Η οξεία δακρυοαδενίτιδα συνήθως εκδηλώνεται στο ένα μάτι (ετερόπλευρη). Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις οι ασθενείς παρουσιάζουν προσβολή και στα δύο μάτια (αμφοτερόπλευρη). Σε τέτοια περίπτωση η αιτία είναι ιογενής και συνδυάζεται με διόγκωση των λεμφαδένων κοντά στο αυτί, αλλά πιθανώς και στην κάτω γνάθο και τον λαιμό/τράχηλο.

Υπάρχει και χρόνια δακρυοαδενίτιδα. Αυτή σχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα και είναι πιο συχνή στις γυναίκες.

Οι αυτοάνοσες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή στους δακρυϊκούς αδένες είναι, ενδεικτικά, το σύνδρομο Sjögren, η σαρκοείδωση, η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια κ.λπ.

Δακρυοαδενίτιδα: Συμπτώματα

Η δακρυοαδενίτιδα προκαλεί χαρακτηριστικά συμπτώματα. Η φλεγμονή στον δακρυϊκό αδένα μπορεί να προκαλέσει οίδημα (πρήξιμο) γύρω από την άνω, εξωτερική γωνία του ματιού (στο πάνω βλέφαρο), «πτώση» του βλεφάρου, δακρύρροια («τρέχουν» ή έχουν έκκριμα τα μάτια), διογκωμένους λεμφαδένες (π.χ. κοντά στο αυτί), κοκκίνισμα του ματιού και αίσθημα θερμότητας. Οι πάσχοντες μπορεί επίσης να νιώθουν πόνο όταν κινούν το προσβεβλημένο μάτι.

Η δακρυοαδενίτιδα συνήθως δεν επηρεάζει την όραση. Αν, όμως, αναπτυχθεί αρκετά μεγάλο οίδημα ώστε να πιέζει το μάτι, μπορεί να δημιουργήσει διαταραχή και της οράσεως. Αν παρατηρήσετε ασυνήθιστες αλλαγές στο ένα ή και στα δύο μάτια, κυρίως πόνο, πρήξιμο ή αλλαγή στο χρώμα, συμβουλευθείτε χωρίς καθυστέρηση τον οφθαλμίατρό σας. Αν, όμως, παρουσιάσετε αιφνίδια μείωση/απώλεια όρασης, γρήγορη επιδείνωση του οιδήματος στο μάτι, έντονο πόνο ή/και αρχίσετε να βλέπετε φωτάκια ή «μυγάκια» στο οπτικό πεδίο σας, πηγαίνετε επειγόντως σε κάποια οφθαλμολογική κλινική που εφημερεύει.

Δακρυοαδενίτιδα: Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με διάφορες εξετάσεις. Η διάγνωση της δακρυοαδενίτιδας μπορεί να γίνει με βάση το ιατρικό ιστορικό και την κλινική εξέταση. Ενημερώστε τον οφθαλμίατρο, εάν έχετε πάρει κορτιζόνη, κάτι που ίσως καθυστερήσει τη διάγνωση.

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει επίσης εξετάσεις αίματος, για να ελέγξει διάφορους δείκτες φλεγμονής. Αν ο γιατρός θέλει να ελέγξει εσωτερικά τον δακρυϊκό αδένα και την υποδόρια φλεγμονή, μπορεί να ζητήσει και απεικονιστικές εξετάσεις (π.χ. αξονική και μαγνητική τομογραφία).

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία. Όταν η δακρυοαδενίτιδα είναι οξεία, μπορεί να χρειασθούν αντιϊικά φάρμακα για να αντιμετωπιστεί ένας ιός ή αντιβιοτικά για να αντιμετωπιστεί μια βακτηριακή λοίμωξη. Το σημαντικό είναι να λαμβάνουν με συνέπεια οι ασθενείς τα φάρμακα που συνιστά ο οφθαλμίατρος και για όσο καιρό τα συνιστά.

Ανεξάρτητα από το αν είναι οξεία ή χρόνια, τον ασθενή μπορεί να βοηθήσουν και πρόσθετα μέτρα, όπως ανάπαυση των ματιών και ζεστά επιθέματα (κομπρέσες). Ο οφθαλμίατρος θα σας πει αν, πόσο συχνά και επί πόση ώρα πρέπει να βάζετε θερμά επιθέματα στο μάτι σας.

Χρειάζεται λίγος χρόνος για να υποχωρήσει. Η οξεία δακρυοαδενίτιδα τυπικά υποχωρεί πλήρως σε 4-6 εβδομάδες. Η χρόνια μπορεί να επιμείνει και να υποτροπιάζει. Η έκβαση εξαρτάται από το πόσο σύντομα αρχίζει η θεραπεία, την αιτία της λοίμωξης και την υποκείμενη κατάσταση της υγείας. Μερικές φορές χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Πρόληψη

Υπάρχουν τρόποι πρόληψης. Ο καλύτερος είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής, με καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών και αποφυγή τριψίματος των ματιών με βρώμικα χέρια. Εάν πάσχετε από αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί δακρυοαδενίτιδα, ίσως δεν μπορείτε να την αποφύγετε. Μιλήστε με τον γιατρό σας για αυτήν.

Διαβάστε επίσης 

Σημάδια που δείχνουν ότι το νερό του σπιτιού σας είναι σκληρό

Διπλός καθαρισμός προσώπου: Το μυστικό για λαμπερή επιδερμίδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.