Σημάδια που δείχνουν ότι το νερό του σπιτιού σας είναι σκληρό

Τα υπολείμματα σε καθαρισμένα πιάτα, τα ξεθωριασμένα χρώματα των ρούχων είναι μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι το νερό του σπιτιού σας είναι σκληρό.

Τι είναι το σκληρό νερό;

Το σκληρό νερό έχει υψηλή συγκέντρωση διαλυμένων ορυκτών, όπως ασβέστιο ή μαγνήσιο. Στην καθαρή του μορφή, το νερό δεν περιέχει σκληρά μεταλλικά στοιχεία και είναι εκ φύσεως μαλακό.

Τα σπίτια που λειτουργούν με συστήματα ύδρευσης πηγαδιών τείνουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα σκληρού νερού περισσότερο από τα σπίτια που λειτουργούν με νερό από το κεντρικό σύστημα ύδρευσης σε μία πόλη.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το νερό που έχετε στην περιοχή σας μέσω του κεντρικού συστήματος ύδρευσης, δεν μπορεί να έχει κατά καιρούς υπολείμματα από αυτά τα μέταλλα.

Το σκληρό νερό είναι ασφαλές για κατανάλωση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και το σπίτι.

Η μακροχρόνια κατανάλωση σκληρού νερού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά, γι αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε τα επίπεδα σκληρότητας του νερού και αν είναι υψηλά, θα πρέπει να καταναλώνετε εμφιαλωμένο.

Επίσης, φαίνεται στο δέρμα και τα μαλλιά. Το λούσιμο και το πλύσιμο με σκληρό νερό, αφαιρεί τα επίπεδα υγρασίας και έτσι τα μαλλιά σας είναι πιο άγρια και το δέρμα πιο τραχύ.

Σε ότι αφορά το σπίτι, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα υδραυλικά συστήματα και τις συσκευές. Θερμοσίφωνες και πλυντήρια θα φθαρούν πιο γρήγορα, λόγω της συσσώρευσης των αλάτων.

Σημάδια ότι έχετε σκληρό νερό

Υπολείμματα στα πιάτα και στο μπάνιο
Αν έχετε παρατηρήσει λευκά υπολείμματα στα πιάτα ή στο ντους, να είστε σίγουροι ότι δεν οφείλονται σε ελλιπή καθαρισμό. Το νερό με άλατα αφήνει ένα λευκό στρώμα σε γυάλινες καμπίνες, ντους και πιάτα.

Για να απαλλαγείτε από τα υπολείμματα αυτά, ψεκάστε στις επιφάνειες ένα μείγμα από λευκό ξύδι και απεσταγμένο νερό. Αφήστε το μείγμα για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν το τρίψετε με ένα απαλό πανί για να αφαιρέσετε τον λεκέ.

Ξεθωριασμένα ρούχα
Επηρεάζει το απορρυπαντικό ρούχων και σταδιακά χάνουν το χρώμα τους και δεν καθαρίζονται καλά. Κανονικά, όταν το νερό αντιδρά με το σαπούνι, δημιουργείται αφρός, έτσι ώστε να διασπαστεί η βρωμιά. Με το σκληρό νερό, το απορρυπαντικό δεν αντιδρά όπως πρέπει και έτσι τα ρούχα ξεθωριάζουν και δεν πλέονται σωστά.

Αυξημένοι λογαριασμοί ενέργειας
Ένα άλλο σημάδι που πρέπει να προσέχετε για το σκληρό νερό είναι οι αυξημένοι λογαριασμοί ενέργειας. Το σκληρό νερό αυξάνει τον λογαριασμό ενέργειας, καθώς αναγκάζει τις συσκευές να εργάζονται σκληρότερα για να αντισταθμίσουν τη συσσώρευση αλάτων σκληρού νερού μέσα στις συσκευές και τις συνδέσεις νερού. Π.χ. ένας θερμοσίφωνας μπορεί να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για τη θέρμανση του νερού εάν έχει πολλά υπολείμματα αλάτων.

Άλατα στις βρύσες
Η συσσώρευση ασβεστίου, δηλαδή άλατα, στις βρύσες σας είναι ο βασικός δείκτης ότι το σπίτι σας έχει σκληρό νερό. Καθώς το βαρύ νερό περνά μέσα από τις βρύσες σας, τα διαλυμένα άλατα ασβεστίου κάθονται κατά μήκος της βρύσης και σχηματίζουν μια λευκή επικάλυψη.

Διαβάστε επίσης

Ροφήματα που ανακουφίζουν από τους πόνους των αρθρώσεων

Eμφύτευση καρδιακής βαλβίδας (TAVI) χωρίς ανοικτή εγχείρηση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.