Τι έδειξε η μεγαλύτερη έρευνα μέχρι σήμερα για το περπάτημα – Αρκούν μόλις 11 λεπτά;

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ακόμα και η ελάχιστη άσκηση, μόλις 11 λεπτά περπάτημα την ημέρα, μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην υγεία και τη μακροζωία σας.

Με το καθημερινό περπάτημα ξέρουμε πια όλοι ότι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, ορισμένων τύπων καρκίνου και πολλές άλλες κύριες αιτίες θανάτου – κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό αφού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περισσότεροι από δύο εκατομμύρια θάνατοι αποδίδονται άμεσα στην έλλειψη σωματικής δραστηριότητας κάθε χρόνο. Ο οργανισμός προειδοποιεί ότι αυτό θα μπορούσε να τοποθετήσει τον καθιστικό τρόπο ζωής μεταξύ των 10 κορυφαίων αιτιών θανάτου και αναπηρίας στον κόσμο.

Οι ειδικοί συνιστούν να στοχεύετε σε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση την εβδομάδα.

Τώρα, μια ολοκληρωμένη νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine διαπίστωσε ότι ακόμη και η ελάχιστη άσκηση μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην υγεία σας, σε σύγκριση με τον καθιστικό τρόπο ζωής. Αυτή η μετα-ανάλυση δεδομένων από πάνω από 30 εκατομμύρια Αμερικανούς -η μεγαλύτερη στην ιστορία για το θέμα της φυσικής κατάστασης, του κινδύνου ασθένειας και του πρόωρου θανάτου – διαπίστωσε ότι το περπάτημα για μόλις 11 λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 25%.

Στην πραγματικότητα, τα ευρήματα δείχνουν ότι ένας στους 10 θανάτους θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή αφοσιωνόταν σε αυτή την ελάχιστη ποσότητα καθημερινής άσκησης. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με 75 λεπτά εβδομαδιαίας άσκησης, ή το μισό από αυτό που συνιστούν οι γιατροί.

Η πρόσφατη μελέτη υπογραμμίζει πόσο σημαντικό μπορεί να είναι για την υγεία και τη μακροζωία σας να προσθέτετε έστω και την ελάχιστη άσκηση στη ρουτίνα σας. Ωστόσο, τα οφέλη αυξάνονται σημαντικά καθώς προσθέτετε περισσότερη κίνηση.

Ξεχωριστή έρευνα του 2023 που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology διαπίστωσε ότι η καθημερινή καταμέτρηση βημάτων λίγο κάτω από τα 4.000 συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Για κάθε επιπλέον 1.000 βήματα που γίνονταν καθημερινά, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώθηκε κατά 15% επιπλέον, ανέφεραν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης

Η σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου – Από τη χημειοθεραπεία στα εξατομικευμένα εμβόλια

Ξεκινήστε τη χρονιά με μια στροφή ολικής άλεσης στη διατροφή σας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.